Türkiye yok, Filipinler var: Demokrasi Zirvesi'nin tartışma yaratan davetli listesi

Türkiye yok, Filipinler var: Demokrasi Zirvesi'nin tartışma yaratan davetli listesi

ABD Başkanı Biden'ın 9-10 Aralık 2021 tarihlerinde ev sahipliği yapacağı Demokrasi Zirvesi'ne katılacak ülkeler resmi olarak açıklandı. Türkiye'nin çağrılmadığı zirveye, geçmişte 'insan hakları umurumda değil' diyen Filipinler Devlet Başkanı Duterte ve otoriterlikle suçlanan Hindistan lideri Modi'nin davet edilmesi dikkat çekti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, seçim öncesi verdiği önemli vaatlerden biri olan 'demokrasi önderliğini tekrar ele alıp dünyada otoriterlikle mücadele etme' sözünün ilk adımını Demokrasi Zirvesi düzenleyerek atıyor.

Demokrasi Zirvesi'nde liderlerin, otoriter hükümetlerin baskılarına karşı internetin erişilebilir olmasını, veri güvenliği, siber güvenlik ve teknoloji platformlarına yönelik regülasyon konusunda iş birliği yapma gibi konuların da ele alınması bekleniyor.

9-10 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan zirveye katılacak ülkeler ise ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. 110 ülkenin yer aldığı resmi katılımcılar listesi ise tartışma yarattı.

TÜRKİYE DAVET EDİLMEDİ

ABD'nin NATO müttefiklerinden olan Türkiye zirveye davet edilmezken, geçmişte 'insan hakları umurumda değil' diyen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve otoriterlikle suçlanan Hindistan lideri Narendra Modi'nni katılımcı ülkeler arasında olması dikkat çekti.

RESMİ DAVETLİ LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

Asya'da Japonya ve Güney Kore gibi müttefik ülkeler davet edilirken Tayland ve Vietnam gibi ülkeler davet edilmedi. Orta Doğu'dan ise sınırlı sayıda ülke davet edildi. İsrail ve Irak davetli listesinde yer aldı fakat Mısır'da davet edilmedi.

'ŞÜPHE UYANDIRICI BİR ADIM'

Euronews'in aktardığına göre; insan hakları grupları Biden'ın dış politikada özgürlükler ve insan haklarının ajandanın üst sıralarına almasını desteklese de sorunlu insan hakları karnesi olan ülkelerin davet edilmesini şüphe uyarıcı bir adım olarak niteledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN