17 Ekim gecesi emniyet tarafından gözaltına alınarak savcılığa çıkarılan Anayeti suçsuz bulundu. Buna rağmen geri gönderme merkezine alınan Uygur göçmen hakkında sınır dışı kararının kesinleştiğini KARAR gündeme getirdi. Göç İdaresi Başkanlığı haber için 'gerçek dışı' açıklaması yaptı. Hiçbir Uygurun deport edilmediğini söyleyen Göç İdaresi'nin açıklaması, Uygur Türklerinin yaşadıkları ve geri gönderme merkezlerinin tartışma konusu olan kötü şartlarıyla uyuşmuyor.
FEYZA NUR ÇALIKOĞLU
Üç çocuğuyla birlikte Sefaköy’de yaşayan Mahemuti Anayeti’nin üçüncü kez geri gönderme merkezine alındığını KARAR gündeme getirmişti. Göç İdaresi Başkanlığı haber üzerine yaptığı açıklamada Uygur Türkü göçmenin sınır dışı edileceğini 'gerçek dışı' olmakla itham ediyor. Açıklamaya göre hiçbir Uygur Türkünün geri gönderilmediği ve geri gönderme merkezlerinde göçmenlere 'zorla' evrak imzalatıldığını reddediyor. Ancak geri gönderme merkezlerlerinde göçmenlere kötü muamele ve şiddetle 'gönüllü olarak geri dönmek istiyorum' belgesine imza attırıldığı, göçmenlerle ilgilenen avukatların anlattıklarıyla çelişiyor. Aynı zaman da daha önce gündeme gelen Çin'e veya üçüncü ülkelere deport edilen Uygurlardan haber alınamadığı haberleri de akılları karıştırıyor.
ALTI AY İDARİ GÖZETİM
17 Ekim gecesi emniyet tarafından Göç İdaresine teslim edilerek Binkılıç Geri Gönderme Merkezi’ne alınan Anayeti için sınır dışı kararı kesinleşti. Anayeti hakkında savcılığın tutuklama istememesine rağmen sınır dışı kararı nedeniyle altı ay boyunca idari gözetim altında tutulacağı da kesinleşen kararlar arasında. Üç kızıyla birlikte Türkiye’de yaşayan Anayeti Göç İdaresinin uygulamaları nedeniyle hak ihlaline maruz bırakıldı. GGM’de tutulan Uygurların özgürlüklerinin ellerinden alınıyor. Aynı zamanda hem aileleri hem de kendileri mağdur ediliyor.