Ukrayna'da tansiyon yükseliyor: Çavuşoğlu'na 'Endişeliyiz' telefonu

Ukrayna'da tansiyon yükseliyor: Çavuşoğlu'na 'Endişeliyiz' telefonu

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'daki durumla ilgili Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu aradı. Lavrov'un Çavuşoğlu'nu Türkiye'nin Ukrayna'yla askeri işbirliği konusunda uyardığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Sergey Lavrov'un Ukrayna'nın doğusunda tırmanan gerginlikle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla aradığını açıkladı. Görüşmede Lavrov'un, Çavuşoğlu'na Ukrayna yönetimini "Batılı ortaklarının teşvikiyle ülkenin güneydoğusunda gerilimi tırmandırmakla" suçladığı ve "durumun tehlikeli bir biçimde istikrarsızlaşabileceğini" söylediği belirtildi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Rus Dışişleri açıklamasında Lavrov'un, Türkiye'ye "Ukrayna ile Türkiye arasındaki askeri ve teknik işbirliğiyle ilgili endişelerini olabildiğince ciddi bir biçimde ele alması" çağrısı yaptığı ifade edildi. Ukrayna ile Türkiye arasındaki askeri ve teknik işbirliğinin Ukrayna'nın 'militarizasyon'una katkı sağladığı belirtildi.

TÜRK SİHA'SIYLA RUS YANLISI AYRILIKÇILARIN ARACINI VURMUŞTU

Kiev, Türkiye'den Bayraktar TB2 tipi silahlı insansız hava aracı satın almış, ekim ayı başında da kendi topraklarında Türk SİHA'sı üreten bir fabrika kuracağını açıklamıştı. Anadolu Ajansı'nın 26 Ekim tarihli haberine göre de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Bayraktar TB2 SİHA ile Rusya yanlısı ayrılıkçıların kullandığı bir otobüsü vurduğu görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.

UKRAYNA'NIN DOĞUSUNDAKİ GERGİNLİK

Moskova ile Kiev arasında Şubat 2014'te Ukrayna'nın doğusunda başlayan silahlı çatışmalar şimdiye kadar 13 binden fazla insanın hayatına mal oldu. Ukrayna'nın Donbas bölgesi ve Kırım, 2014'ten beri Rus ya da Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin kontrolünde bulunuyor.

Uzun süredir çatışmaların azaldığı Donbas bölgesinde son günlerde gerilim yeniden tırmanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta Rus askerlerinin Ukrayna sınırındaki hareketliliğini dile getirmiş ve Moskova'yı yeni bir işgale kalkışmama konusunda uyarmıştı. Sosyal medyada da Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri birlik, tank ve füze sevk ettiğini gösteren görüntüler paylaşıldı.

PUTİN BATI'YI SUÇLUYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise gerginliğin tırmanışından Batı ülkelerini suçluyor. Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada Batı'nın Ukrayna krizini Karadeniz'de tatbikatlar yaparak ve Rus sınırı yakınında bombardıman uçakları uçurarak tırmandırdığını söyledi.

Ukrayna ordusu bugün askeri mevzilerinin Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yeniden top ateşine tutulduğunu ve bir askerinin öldüğünü açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN