Ukrayna'daki Müslümanlar Rusya'ya karşı birleşti

Ukrayna'daki Müslümanlar Rusya'ya karşı birleşti

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal operasyonunda Çeçenler, Rus tarafında savaşırken gözler bölgedeki diğer Müslümanlara çevrildi. Ukrayna'daki Müslümanlar savaşa şiddetle karşı çıktıklarını belirttiler, Rusya'daki Müslümanların çoğunun ise politik çekinceler veya tam olarak ne olduğunu anlayamadıkları için ses çıkaramadıkları öğrenildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu on sekizinci gününde devam ediyor. İşgal girişimine pek çok kesimden tepki gelirken Ukrayna'daki Müslüman toplumun dini liderleri de, savaşa karşı durduklarını açıklayarak Rusya'daki Müslümanların da aynı şekilde tavır almaları gerektiğini savundu. Rusya'daki Müslüman liderler ise ülkedeki mevcut politik durum ve halihazırda olan İslamofobi nedeniyle açıkça bu tavrı göstermeye çekiniyor.

Rusya'nın işgali altındaki Kırım'da Müslüman cemaatinin lideri olan Müftü Ayder Rüstemov, Ukrayna'daki Müslümanların direnişine destek verdi ve Rusya'daki Müslümanları da ülkelerinin tavrına ortak olmamaya çağırdı.

'ONLAR ÖLÜRSE ŞEHİT OLACAK, SİZ NE OLACAKSINIZ?'

Euromaidan Press'in aktardığına göre; Rüstemov, "Bu koşullarda Ukrayna'ya giden yolunuz, ya öldürmeye ya da ölmeye giden bir yoldur. Ne sizin için ne de bizim için üçüncü bir olasılık yoktur. İstilaya katılırsanız doğrudan veya dolaylı olarak Müslümanları öldürmüş olursunuz. Orada malını, ailesini, namusunu savunacak Müslümanlarla karşılaşabilirsiniz. Ve ölürlerse, inşallah şehit olarak ölecekler. Siz nasıl öleceksiniz?" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Müslüman Ruhani Müdürlüğü (MSD) başkanı Müftü Said İsmagilov ise sadece kendi ülkeleri Ukrayna'yı değil, aynı zamanda orada sahip oldukları ibadet özgürlüğünü de savunmak için benzer bir tutum sergilediklerini söyledi. Ismagilov, "Rusya'da Müslümanların baskılara, tutuklamalara, yargılamalara, camilerin yıkılmasına, imamların öldürülmesine, İslamofobiye ve Müslümanların haklarına tamamen saygısızlığa maruz kaldığını iyi biliyorum" dedi.

'ORTAK BİR DURUŞ YOK'

Rusya tarafında savaşan Çeçenler ise bahsi geçen liderlerden çok daha farklı açıklamalarla yönlendiriliyor. Çeçen Müftüsü Salakh Mezhiyev, askerlere bu savaşta yer almanın "İslam için savaşmak" olduğunu ve ölürlerse de şehit mertebesine erişeceklerini söylüyor.

İslam uzmanı Akhmet Yarlykapov, bu farklı tavırlar hakkında yorum yaparken, müftülerin neredeyse devlet memuru olduklarını ve bu nedenle resmi hükümet çizgisine yakın olmaları gerektiğini söylüyor.

Rusya'da yaşayan Müslüman gazeteci İdris Yusupov da Ukrayna'daki savaş konusunda Rusya'daki Müslümanlar arasında "ortak bir duruş" olmadığını söylüyor. Bazıları Kremlin çizgisini takip ederken diğerleri neler olduğunu anlamaya çalışıyor, üçüncü bir grup ise bir savaşın "dini bakış açısından" nasıl değerlendirileceğini sorguluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN