Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve ambargosunu sürdüren İsrail, bölgeye insani yardım götürmeye çalışan sivil girişimleri uluslararası hukuku hiçe sayarak bir kez daha engelledi.
İtalya'dan yola çıkan ve rotası Gazze olan Küresel Sumud Filosu'nun, İsrail donanmasının hedefi olduğu bildirildi. Gelen ilk bilgiler, müdahalenin Gazze karasularında değil, yüzlerce deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda gerçekleştiğini gösteriyor.
İSRAİL BASINI DUYURDU: "GEMİLERE EL KOYMAYA BAŞLADIK"
Bölgedeki sıcak gelişme, ilk olarak İsrail basını tarafından gündeme taşındı. İsrail Ordu Radyosu'na konuşan yetkili bir kaynak, devam eden operasyonu doğrulayarak, "Gazze'ye yardım filosu gemilerine İsrail kıyılarından uzakta el koymaya başladık" ifadelerini kullandı.
İsrail'in Kanal 12 televizyonu ise olayı bir adım daha ileri taşıyarak, filodaki gemilerden en az birinin İsrail donanması komandoları tarafından tamamen ele geçirildiğini iddia etti. Olayın, Gazze kıyılarından yüzlerce mil uzakta, Yunanistan'ın Girit Adası açıklarında (uluslararası sularda) yaşanması, seyrüsefer serbestisinin ve uluslararası deniz hukukunun açık bir ihlali olarak değerlendiriliyor.
KÜRESEL SUMUD FİLOSU YETKİLİLERİNDEN AÇIKLAMA
Küresel Sumud Filosu Kriz Masası yetkilileri, İsrail basınının İsrail Donanması'nın Küresel Sumud Filosu'na uluslararası sularda müdahaleye başladığını iddia etmesinin ardından AA'ya açıklama yaptı.
İsrail'in Yunanistan açıklarındaki uluslararası sularda yasa dışı müdahaleye başladığını bildirilen Küresel Sumud Filosu yetkilileri, 11 tekneyle irtibatın koptuğunu belirtti.
İSPANYOL AKTİVİST BAZI TEKNELERİN ELE GEÇİRİLDİĞİNİ BİLDİRDİ
Filodaki aktivistlerden İspanyol Mi Hoa Lee, AA muhabirine, bazı teknelerin durdurulduğunu ifade ederek, "Ancak şu anda bizim bulunduğumuz tekneyi takip eden herhangi bir insansız hava aracı ya da tekne yok." dedi.
Kendi teknelerine yönelik muhtemel bir müdahaleye hazır olduklarını söyleyen Lee, "Ateş açılması, durdurma ya da yasa dışı olarak yapabilecekleri her türlü duruma karşı hazırlıklı ve kendimizi hazırlıyoruz. Farklı ülkelerden gelen 9 kişiyiz. Teknede çok sakiniz." diye konuştu.
Lee, yasa dışı hiçbir eylemde bulunmadıklarına dikkati çekerek "Uluslararası sularda, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı yasa dışı ablukayı kırmaya çalışıyoruz. 76 yıldan fazla bir süredir suç üstüne suç işleyen terörist bir devlet olduklarını dünyaya gösteriyorlar. Misyonumuz olan Gazze'ye doğru yelken açmaya devam etmeyi çok isteriz, başka bir şey değil." ifadelerini kullandı.
İSRAİL ORDUSU SORULARI GEÇİŞTİRDİ
Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin iddiaları sormak üzere ulaştığı İsrail ordusu ise müdahaleyi doğrudan doğrulamaktan ya da yalanlamaktan kaçındı.
Ordu sözcülüğü, "Gazze’ye uygulanan ablukayı sürdürmekte kararlı olduklarını ve farklı senaryolar için hazırlıklı bulunduklarını" belirtmekle yetindi. Filoya müdahale edilip edilmediğine dair net bir yanıt vermeyen ordu, topu İsrail Dışişleri Bakanlığı'na atarken, Bakanlık'tan şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.
"KÜRESEL SUMUD FİLOSU" NEDİR? (EYLÜL 2025'İ HATIRLATTI)
İsrail'in Gazze ablukasını delmek ve açlıkla mücadele eden sivillere yardım ulaştırmak amacıyla oluşturulan sivil inisiyatif Küresel Sumud Filosu'nun "2026 Bahar Misyonu", İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki son hazırlıklarını tamamlamış ve 26 Nisan'da Akdeniz'e açılmıştı.
Bu girişim, İsrail'in hedef aldığı ilk eylem değil. Küresel Sumud Filosu’nun Eylül 2025’te gerçekleştirdiği ilk girişiminde de İsrail ordusu, filoyu Akdeniz’in uluslararası sularında yasa dışı şekilde durdurmuş, zorla teknelere çıkarak sivil gönüllüleri alıkoymuş ve İsrail'e götürmüştü. Gözler şimdi, alıkonulan yeni filodaki gönüllülerin durumuna ve uluslararası toplumun bu müdahaleye vereceği tepkiye çevrildi.
