Frankfurter Allgemeine Zeitung: Türkiye dünya ticaret krizinden istifade ediyor

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Türkiye dünya ticaret krizinden istifade ediyor

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi Türkiye’nin üretim, lojistik ve ticaret potansiyeli hakkında geniş bir haber yayınladı.

KARAR I ALMANYA

Gazetenin ekonomi bölümünde ‘’Türkiye dünya ticaretindeki krizden istifade ediyor. Türkiye’nin üretim merkezi olarak iyi bir ünü vardı. Şimdi de uluslararası ticarette merkez olma peşinde’’ başlığı ile geniş bir haber yayımlandı. Haberde Türkiye’deki lojistik projeler ve önemli yabancı yatırımlardan söz edildi.

Avrupa’nın en büyük iç liman işletmecisi Duispurt İstanbul’un 100 kilometre doğusunda Arkas’la birlikte tren ve otoban bağlantısı olan 5 bin metrekarelik bir lojistik merkezi inşa ediyor. Projenin 2024 yılında faaliyete geçmesi beklenirken, buna benzer birçok proje de yapım aşamasında.

Türk Alman Ticaret Odası’nın açıklamalarına göre Türkiye’de 2022 yılında 700 milyon dolarlık Alman direk yatırımı yapıldı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 45 daha fazla. Türkiye’ye yatırım yapan ünlü markalar arasına tekstil üreticisi Boss ve inşaat malzemeleri üreticisi Knuf da bulunuyor. Alman yatırımcılar için Türkiye artık ucuz bir üretim merkezi değil Afrika, Körfez Ülkeleri, Güneydoğu Avrupa ve Asya operasyonlarını yürüttükleri önemli bir ülke.

TÜRKİYE TAM MERKEZDE

Türkiye coğrafi olarak Asya, Avrupa, Rusya ve Ortadoğu’nun tam ortasında bulunuyor. Türkiye bu stratejik konumunu global krizden istifade ederek değerlendirme peşinde ve geçtiğimiz yıl kırılan 254 milyarlık ihracat rekoru ile yetinmek istemiyor.

Türkiye Körfez monarşileri ve Mısırla yıllardır sürdürdüğü anlaşmazlıkları sonlandırdı. İki yıldır savaşan Rusya ve Ukrayna ile olan ticari ilişkileri hızlı bir şekilde artıyor çünkü yaptırımlar uygulanmıyor. Sadece buğday ve gaz ticaretinden istifade etmiyor. Doğu Avrupa Bankası EBWE’nin verilerine göre Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatı savaşın başladığı Şubat 2022’den beri yüzde 69 arttı.

Türkiye en çok ihracatı Almanya’ya yapıyor. Almanya’yı sırasıyla ABD, Irak, İtalya ve İngiltere takip ediyor. Ancak Avrupa’ya daha yakın olmak isteyen Çin de Türkiye’de hissedilir şekilde temsil ediliyor. Öte yandan körfez ülkeleri de petrol ve gaz ticaretinden elde ettikleri gelirleri Türkiye’de enerji ve alt yapı yatırımlarında değerlendiriyor.

TREN YOLU PROJELERİ

Türkiye’nin 125 yıl önce Alman yardımıyla yapmak istediği Bağdat demiryolu yeniden canlanıyor. Türkiye, Akdeniz bölgesinden başlayıp Bağdat üzerinden körfez ülkelerine varacak olan yeni tren yolu projesi hem Çin’in ipek yolu projesine rakip olacak hem de G-20’nin Hindistan, Körfez, Akdeniz rotasında oluşturmak istediği deniz-demiryolu projesini törpüleyecek.

Ankara buna paralel olarak “Orta Tren Yolu Koridoru’’ üzerinden Avrupa, Türkiye, Gürcistan, Merkez Asya ve Çin’e ulaşacak bir ticaret yolu oluşturmak peşinde. Dünya Bankası bu projenin Bulgaristan, İstanbul, Gürcistan kısmına 600 milyon dolarla destek veriyor.

Türkiye alt yapı için çok büyük yatırımlar yaptı. Her tarafta limanlar ve havaalanları yapılıyor. Türk Hava Yolları dünyanın üçüncü büyük yük taşımacı havayolu şirketi.

DHL gibi büyük lojistik şirketleri de önemli hava limanlarında faaliyet gösteriyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN