The Wall Street Journal’ın haberine göre, bir ayı aşkın süredir düzenli tanker geçişlerinin yapılamadığı Hürmüz Boğazı çevresindeki gelişmeler, Körfez’de yeni bir askeri ve diplomatik hareketliliği gündeme taşıdı. Gazeteye konuşan ve isimleri açıklanmayan Arap yetkililer, Birleşik Arap Emirlikleri’nin savaş öncesinde İran ile doğrudan çatışmadan kaçınan çizgisinde değişim yaşandığını öne sürdü.
Haberde yer alan iddialara göre, BAE’nin İran ile savaşa girmeme yönündeki önceki politikasının, bölgedeki çatışmaların ardından değiştiği savunuldu. Aynı kaynaklar, Suudi Arabistan ve diğer bazı Körfez ülkelerinin de savaşın “İran yönetimi devrilene kadar devam etmesini istediğini” ileri sürdü.
İsmi paylaşılmayan yetkililer, Abu Dabi yönetiminin Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması için “ABD’ye ve diğer müttefiklere yardım etmeye hazırlandığını” iddia etti.
BM GÜVENLİK KONSEYİ VE KOALİSYON HAZIRLIĞI İDDİASI
Haberde, BAE’nin olası bir askeri harekata uluslararası meşruiyet zemini oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde karar çıkarılması için diplomatik girişimlerde bulunduğu öne sürüldü.
Aynı yetkililer, böyle bir karar çıkmasa bile BAE’nin “Boğaz’ın serbestleştirilmesine yönelik çabalara katılmaya hazır olduğunu” savundu.
İddiaya göre BAE’li diplomatlar, ABD, Avrupa ve Asya’daki ülkelere Hürmüz Boğazı’nın “zorla” açılması için geniş katılımlı bir koalisyon kurulması yönünde çağrılar yaptı.
MAYIN TEMİZLİĞİ VE GÜVENLİK SEÇENEKLERİ MASADA
Haberde yer alan bilgilere göre, Abu Dabi yönetimi Boğaz çevresinde deniz güvenliğinin sağlanması ve olası mayınların temizlenmesi için kendi askeri seçeneklerini de değerlendirmeye aldı.
Yetkililer, Körfez ülkelerinin diplomatik çözüm seçeneklerinin İran’a Hürmüz Boğazı üzerinde son söz hakkı tanıyabileceği endişesi taşıdığını, bu nedenle “ilk olarak askeri müdahale” seçeneğini öne çıkardığını iddia etti.
WSJ’nin haberinde, BAE’nin ABD’ye Basra Körfezi’ndeki stratejik öneme sahip bazı adalar konusunda da öneriler sunduğu öne sürüldü.
İsmi verilmeyen kaynaklar, Abu Dabi’nin ABD’ye Ebu Musa gibi stratejik adaların işgal edilmesi gerektiğini söylediğini iddia etti. Bu iddia, Basra Körfezi’nde yeni bir cephe açılabileceği yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi.
BÖLGESEL SAVAŞTA İLK KÖRFEZ ÜLKESİ OLABİLİR
İran’ın ABD ve İsrail’e yönelik misillemelerinde en fazla hedef alınan Körfez ülkelerinden biri olan BAE’nin, bu iddiaların doğrulanması halinde savaşa doğrudan dahil olan ilk Körfez ülkesi olabileceği değerlendiriliyor.
ABD-İSRAİL SALDIRILARIYLA BAŞLAYAN SÜREÇ
İsrail ve ABD, Tahran ile Washington arasındaki müzakereler sürerken 28 Şubat’ta İran’a askeri saldırı başlatmıştı.
İran ise buna karşılık İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılar düzenlemişti.
Çatışma sürecinde dönemin İran lideri Ali Hamaney ile çok sayıda üst düzey yetkilinin yaşamını yitirdiği bildirilmişti.
