Yunanistan'da muhalefetten 'Filistin' isteği: Hükümet Filistin'i tanısın

Yunanistan'da muhalefetten 'Filistin' isteği: Hükümet Filistin'i tanısın

Yunanistan'daki muhalefet partileri, hükümetten İspanya, İrlanda ve Norveç'in yaptığı gibi Filistin devletini tanıma kararı almasını istedi.

Yunanistan'da ana muhalefet partisi olan Radikal Sol İttifakı (SYRIZA), Filistin meselesinde iki devletli çözümü desteklediğini açıkladı ve hükümeti bu konuda inisiyatif almaya çağırdı. Yunanistan parlamentosunda yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler kararları ve 1967 sınırları temelinde, Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olarak kabul edilmesi ve halkın barış içinde yaşayabileceği iki devletli çözümün vurgulandığı belirtildi.

Panhelenik Sosyalist Hareketin (PASOK) Parlamento Temsilcisi Dimitris Mancos da mecliste yaptığı konuşmada, Yunanistan'ın Filistin devletini tanıması gerektiğini savundu ve bölgedeki istikrarsızlığın ancak BM'nin karar verdiği gibi Filistin devletinin kurulmasıyla önlenebileceğini dile getirdi.

FİLİSTİN DEVLETİ İÇİN SORU ÖNERGESİ

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise hükümete Filistin devletini tanıma baskısı yaparak Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis'e soru önergesi sundu. Önergede, "1967 sınırları içinde ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanımak konusunda hükümetin ne yapmayı planladığı" soruldu.

Özgürlük Seyri Başkanı Zoi Konstantopulu, mecliste yaptığı konuşmada hükümete seslenerek, "Filistin devletinin tanınması konusunda tutum alın. Ülkemizin geri kalmaması büyük önem taşıyor" dedi ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'ten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin işlediği suçları kınamasını istedi.

Yeni Sol Partisi, Yunanistan'ın da İspanya, İrlanda ve Norveç gibi Filistin devletini tanıma kararı almasını talep etti. Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin'i tanıyacaklarını açıklarken, Yunanistan'da Filistin'in devlet olarak tanınması yönelik parlamento tavsiye kararı, geçmiş dönemde oybirliğiyle kabul edilmişti. Bu karar, Yunanistan hükümetine tavsiye niteliği taşıyordu.

35 BİN 709 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Son olarak, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda binlerce Filistinlinin hayatını kaybettiği ve sivil altyapının ciddi şekilde zarar gördüğü belirtildi. İsrail'in saldırılarında en az 35 bin 709 Filistinlinin öldüğü ve 79 bin 990 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN