Zelenskiy Berlin ve Paris'e gidiyor

Zelenskiy Berlin ve Paris'e gidiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in, Rusya ile savaş üçüncü yılına yaklaşırken hayati önem taşıyan askeri yardımı artırmak ve ikili güvenlik taahhütlerini imzalamak üzere bugün Almanya ve Fransa'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu, Zelenskiy'in genelkurmay başkanını değiştirip askeri komutanlığını değiştirmesinden bu yana ilk yurt dışı seyahati olacak.

Ukrayna'nın Rusya ile savaşı üçüncü yılına yaklaşırken Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bugün resmi ziyaretlerine başlaması bekleniyor.

Reuters’ta yer alan habere göre, Zelenskiy'nin askeri yardımı artırmak ve ikili güvenlik taahhütlerini imzalamak üzere bugün Almanya ve Fransa'yı ziyaret etmesi beklenirken, bu Zelenskiy'in genelkurmay başkanını değiştirmesinden bu yana ilk yurt dışı seyahati olacak.

Almanya ve Fransa , Ukrayna NATO askeri ittifakına katılma hedefine ulaşana kadar desteğin sürdürülmesinin şartlarını belirleyecek ikili güvenlik anlaşmalarını imzalayan ikinci ve üçüncü Ukraynalı müttefikler olmaya hazır görünüyor.

İNGİLTERE İLE OLAN ANLAŞMA BAZ ALINACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile imzalanacak anlaşmaların detayları henüz bilinmiyor ancak Kiev, Ocak ayında İngiltere ile imzalanan ilk anlaşmayı çerçeve olarak kullanmak istediğini söyledi.

Londra, anlaşmanın Ukrayna'nın güvenliği için sağladığı ve sağlamaya devam edeceği bir dizi desteği resmileştirdiğini söyledi. Ayrıca Ukrayna'nın gelecekte bir Rus silahlı saldırısıyla karşı karşıya kalması durumunda Kiev ile 24 saat içinde istişarelerde bulunulması, hızlı ve sürekli güvenlik yardımı sağlanması taahhüdü de oluşturuldu.

Fransız yetkililer , Cuma akşamı Paris'teki Elysee sarayında beklenen imza töreni öncesinde Paris ile Kiev arasındaki ikili anlaşmaya ilişkin çok az ayrıntı verdi. Anlaşmanın ekonomik ve mali unsurları içerdiğini ve askeri unsurlarla sınırlı olmadığını söylediler.

Bir Fransız yetkili, "Bunun arkasındaki mantık, Rusya'nın saldırganlığını başarısızlığa uğratmak için uzun vadede Ukrayna'ya destek vermektir" dedi.

ALMANYA'DAN DÖRT KAT FAZLA MÜHİMMAT KARARI

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin bu yıl mühimmat tedariği için 3,5 milyar euro öngördüğünü, 2024'te 2023'e kıyasla üç ila dört kat daha fazla mühimmat tedarik edeceğini söyledi.

Zelenskiy'in yarın Münih Güvenlik Konferansında da konuşma yapması ve aralarında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de bulunduğu çok sayıda ikili toplantı yapması planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN