Dünyanın 'Merhaba Liberal Amerika' demesi artık çok yakın

Dünyanın 'Merhaba Liberal Amerika' demesi artık çok yakın

ABD’deki 59. Başkanlık seçimlerinde Biden, Georgia ve Pensilvanya’da rakibi Trump’ın lehine olan farkı kapatıp öne geçerek, 8 yıl görev yaptığı Beyaz Saray’a yeni Başkan olarak geri dönmeye hazırlanıyor.

SELÇUK ACAR / NEW YORK

Başta Başkan Donald Trump olmak üzere, koronavirüs salgın gerçeğini kabul etmeyen ve salgın tedbirlerini hiçe sayan Cumhuriyetçilerin aksine, salgın tedbirlerine uyan Demokratların partinin de kampanyasıyla sandığa gitmeden postayla kullandığı oyların sayılmasının, seçim sonuçlarında beklenildiği gibi fark yarattığı görülüyor. 

Bu arada, Demokrat aday Joe Biden, cuma sabahı itibariyle, Georgia ve Pensilvanya’da da öne geçip, seçimi kazanacağını garantilemiş olmasına rağmen ülkenin en büyük ajansı AP'nin hala kazanan adayı açıklamadığı görülüyor. 

Oyların yüzde 92’nin sayıldığı Nevada’da rakibi Trump’la arasındaki kendi lehin olan farkı 22 bin 352’ye çıkaran Biden, oyların yüzde 98’nin sayıldığı Georgia’da bin 561 ve oyların yüzde 96’nın sayıldığı Pensilvanya’da ise 12 bin 390 farkla önde gidiyor. 

Biden’ın, oyların yüzde 93’nün sayıldığı Arizona’da da 44 bin farkla önde bulunuyor. 

Kazanması için en az 270 seçici kurul üyesi delegenin oyunu alması gereken Biden, şu ana kadar 253 delegeyi garantilemiş durumda. Biden’ın önde bulunduğu eyaletleri de kazanması halinde 316 seçici delege oyuyla ABD’nin 46. Başkanı olması bekleniyor. 

Açıklanmayan eyaletlerden sadece Kuzey Carolina’da önde bulunan Başkan Trump’ın 214 delegesi bulunuyor. 

Açıklanmayan eyaletlerden sadece Kuzey Carolina’da önde bulunan Trump’ın sayımlarda oylarını hızla artıran Demokratlarla arasındaki farkı kapatması beklenmiyor. 

Biden, en son sayımlara göre ülke genelinde 73 milyon 488 bin seçmenin oyunu aldı. Trump’a ise 69 milyon 622 seçmen oy verdi.

abd-secim-oy2.jpg 

TRUMP’TAN SONUÇLARA İTİRAZ  

Seçim sonuçları seçimden aylar önce belirten Trump’ın seçim sonuçlarına yönelik itirazları Michigan ve Georgia’daki mahkemelerde reddedilirken, Başkan Trump 3 üyesini kendisin atayarak muhafazakarlar lehine 9 (6-3) üyenin bulunduğu Yüksek Mahkemeye taşıyacağını açıkladı. 

Rakibi Biden’a karşı, elde ettiği sonucu prestij sorunu haline dönüştüren ve yenilgiye gerekçe arayıp, ileriye dönük aktif siyasette kalabilmesi için malzeme aradığı dikkat çeken Başkan Trump’ın seçim sonuçlarına ilişkin itirazlarının sonuçsuz kalması bekleniyor. 

Oy sonuçlarının çok yakın çıktığı yerlerde, Trump kampanyasının da itirazıyla oyların yeniden sayılabileceği belirtiliyor. 

KONGRE’DE SON DURUM 

Kongre’de durum Demokrat Parti Temsilciler Meclisi’nde 208 sandalye ile üstünlüğü korurlarken, Cumhuriyetçi Parti 193 sandalye çıkardı. 

Kongre’nin diğer kanadı Senato’da da şu ana kadar alınan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler 48 sandalyeyle üstünlüklerini korurken, Demokratlar 46 sandalyede kalarak seçimin en büyük hayal kırıklığını yaşadılar. 

abd-secim-oy1.jpg

SALGIN BAŞKANLIK SEÇİMİNİ DE ETKİLEDİ  

Başkan Trump’ın Covid-19 salgın sürecinde uzun basın toplantılarıyla karizmasına zarar verirken, 235 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ülkede süreci iyi yönetememesi seçim sonuçlarına da yansıdığı görüldü. 

Rekor katılımın yaşandığı başkanlık seçimlerinde oy kullanan seçmenlerin sayısı 158 milyonu bulurken, katılım oranı yüzde 67 oldu. Salgın nedeniyle ilk defa erken kullananların sayısı 100 milyonu geçerken, bunlardan 60 milyon seçmenin postayla oy kullanımını seçim sonuçlarının uzamasına neden oldu. 

DEMOKRATLARI BÜYÜK ŞEHİRLER KURTARIYOR 

Kritik kuzey eyaletlerinde bir ara geride bulunan Biden, postayla kullanılan oyların sayılmasına başlanmasının ardından sayımlarda, Detroit, Philadelphia gibi büyük bir siyahi nüfusa sahip ve etnik oyların yüksek olduğu büyük şehirlerde kazandığı oylarla seçimde ipi göğüsledi. 

abd-secimleri-biden-trump.jpg

ABD SEÇİMLERİNDE KRİTİK EYALETLERDE SON DURUM

Tüm dünya adeta ABD başkanlık seçimlerine kilitlendi, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın nefes kesen mücadelesinde son dakika haberleri üst üste geliyor. Biden, kritik eyaletlerden önce Georgia'da ardından da Pensilvanya'da Trump'ı geçmeyi başardı. Bu iki eyaletin delege sayısı Biden için başkanlığı garantilediği anlamına geliyor. 

Biden'ın önde olduğu eyaletler: 

  • Georgia'da 917 oy fark, %99 sayıldı
  • Nevada'da da 11 bin 438 fark, %89 sayıldı
  • Pennyslvania'da 7 bin oy fark, %98 sayıldı.

Trump'ın önde olduğu eyaletler:

  • Kuzey Carolina'da 77 bin oy fark, %94 sayıldı
  • Alaska'da 55 bin oy fark, %50 sayıldı

Mevcut sonuçlara göre, şu ana kadar Trump 214, Biden ise 253 delege kazanmış durumda.

5 EYALET NETLEŞMEDİ

Galibi belirleyecek kilit eyaletlerden Pensilvanya, Kuzey Carolina, Georgia, Alaska ve Nevada'da seçim sonuçları henüz netleşmedi. Ancak Biden Georgia ev Pensilvanya'da ilk kez öne geçti. 

Trump ise Georgia, Pensilvanya, Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde seçimlere itiraz etti. Trump'ın sevindirecek haber henüz mahkemelerden çıkmadı.

KESİNLEŞEN EYALETLER

Trump'ın kazandığı eyaletler:

Alabama, Arkansas, Batı Virginia, Florida, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Kuzey Dakota, Oklahoma, Güney Dakota, Güney Carolina, Nebraska, Tennessee, Missouri, Montana, Ohio, Idaho, Louisiana, Mississippi, Texas, Utah, Wyoming.

Biden'ın kazandığı eyaletler:

Arizona, Colorado, Connecticut, California, Delaware, Hawaii, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, New York, New Jersey, Illinois, Oregon, Rhode Island, Washington, Vermont, Virginia, Wisconsin, Michigan. 

GEORGIA VE PENSİLVANYA'DA BİDEN ÖNE GEÇTİ

Sandıkların açılmasından itibaren Trump'ın önde götürdüğü Georgia eyaletinde Biden yaklaşık bin oyla öne geçti. 16 delegesi olan eyaleti Biden'ın alması durumunda, delege sayısı 280'e çıkacak.  

Demokrat aday Joe Biden, son dakika gelişmesine göre 20 Seçmenler Kurulu oyu olan Pennsylvania'da da öne geçti. Pennsylvania'yı kaybederse Trump'ın tekrar seçilme ihtimali kalmıyor ve Biden, ABD'nin 46. Başkanı olmak için gerekli sayıda Seçmenler Kurulu oyuna ulaşıyor.

GEORGİA'DA VE PENSİLVANYA'DA OYLAR YENİDEN SAYILACAK

Biden'ın az farkla öne geçtiği Georgia eyaletinin seçimden sorumlu yetkilileri, eyalette oy sayımının yeniden yapılacağını duyurdu. Eyalet yasalarına göre oy farkı yüzde 0,5'in altında olursa sayımın tekrarlanması talep edilebiliyor.

Öte yandan Biden'ın öne geçtiği bir diğer önemli eyalet olan Pensilvanya'da da oylar yeniden sayılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN