Fark kapanıyor! İşte ABD seçimlerinde son durum

Fark kapanıyor! İşte ABD seçimlerinde son durum

Tüm dünyanın kilitlendiği ABD seçimlerinde Biden, önce Georgia ardından da Pensilvanya'da öne geçti. Biden'ın önde olduğu kritik eyaletlerin sayısı 3'e yükselirken, Trump yüksek mahkemeye başvuracağını açıkladı.

Tüm dünya adeta ABD başkanlık seçimlerine kilitlendi, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın nefes kesen mücadelesinde son dakika haberleri üst üste geliyor. Biden, kritik eyaletlerden önce Georgia'da ardından da Pensilvanya'da Trump'ı geçmeyi başardı. Bu iki eyaletin delege sayısı Biden için başkanlığı garantilediği anlamına geliyor.  

ABD başkanlık seçimlerinde geçici sonuçlara göre, adaylardan ikisi de henüz seçim galibiyetini ilan etmesine yetecek seçici delege sayısına ulaşabilmiş değil. 

ABD SEÇİMLERİNDE KRİTİK EYALETLERDE SON DURUM

TSİ 17:00 itibariyle Biden'ın önde olduğu eyaletler: 

  • Georgia'da 917 oy fark, %99 sayıldı
  • Nevada'da da 11 bin 438 fark, %89 sayıldı
  • Pennyslvania'da 7 bin oy fark, %98 sayıldı.

Trump'ın önde olduğu eyaletler:

  • Kuzey Carolina'da 77 bin oy fark, %94 sayıldı
  • Alaska'da 55 bin oy fark, %50 sayıldı

Mevcut sonuçlara göre, şu ana kadar Trump 214, Biden ise 253 delege kazanmış durumda.

5 EYALET NETLEŞMEDİ

Galibi belirleyecek kilit eyaletlerden Pensilvanya, Kuzey Carolina, Georgia, Alaska ve Nevada'da seçim sonuçları henüz netleşmedi. Ancak Biden Georgia ev Pensilvanya'da ilk kez öne geçti. 

Trump ise Georgia, Pensilvanya, Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde seçimlere itiraz etti. Trump'ın sevindirecek haber henüz mahkemelerden çıkmadı.

GEORGIA VE PENSİLVANYA'DA BİDEN ÖNE GEÇTİ

Sandıkların açılmasından itibaren Trump'ın önde götürdüğü Georgia eyaletinde Biden yaklaşık bin oyla öne geçti. 16 delegesi olan eyaleti Biden'ın alması durumunda, delege sayısı 280'e çıkacak.  

Demokrat aday Joe Biden, son dakika gelişmesine göre 20 Seçmenler Kurulu oyu olan Pennsylvania'da da öne geçti. Pennsylvania'yı kaybederse Trump'ın tekrar seçilme ihtimali kalmıyor ve Biden, ABD'nin 46. Başkanı olmak için gerekli sayıda Seçmenler Kurulu oyuna ulaşıyor.

GEORGİA'DA VE PENSİLVANYA'DA OYLAR YENİDEN SAYILACAK

Biden'ın az farkla öne geçtiği Georgia eyaletinin seçimden sorumlu yetkilileri, eyalette oy sayımının yeniden yapılacağını duyurdu. Eyalet yasalarına göre oy farkı yüzde 0,5'in altında olursa sayımın tekrarlanması talep edilebiliyor.

Öte yandan Biden'ın öne geçtiği bir diğer önemli eyalet olan Pensilvanya'da da oylar yeniden sayılacak.

KESİNLEŞEN EYALETLER

Trump'ın kazandığı eyaletler:

Alabama, Arkansas, Batı Virginia, Florida, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Kuzey Dakota, Oklahoma, Güney Dakota, Güney Carolina, Nebraska, Tennessee, Missouri, Montana, Ohio, Idaho, Louisiana, Mississippi, Texas, Utah, Wyoming.

Biden'ın kazandığı eyaletler:

Arizona, Colorado, Connecticut, California, Delaware, Hawaii, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, New York, New Jersey, Illinois, Oregon, Rhode Island, Washington, Vermont, Virginia, Wisconsin, Michigan. 

'SALINCAK' EYALETLERDE SON DURUM NE?

ABD seçim sisteminde, başkanlık seçimlerinin kaderini Cumhuriyetçi ile Demokratlar arasında gidip geldikleri için 'salıncak' olarak adlandırılan eyaletler belirliyor.

2020 seçimlerinden önce, başkanlık için ulaşılması gereken toplam 270 delege sayısının 101'ini teşkil eden 6 salıncak (Pennsylvania, Florida, Arizona, Wisconsin, Michigan, Kuzey Carolina) eyalette, 2020 seçimlerinde en önemli iki eyalet olarak Pennsylvania ve Florida öne çıktı.

Biden, 10 delegeli Wisconsin ve 16 delegeli Michigan'da kazanırken, 29 delegeli Florida'da ise Trump ipi göğüsledi. 

Öte yandan yarışın kafa kafaya gittiği 11 delegeli Arizona ve 6 delegeli Nevada, Beyaz Saray'ın yeni sahibinin belirlemede yine kritik önemdi. 

Posta yoluyla gönderilen oyların yüzde 60 ile yüzde 90'ından Joe Biden çıktı.

TRUMP BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Trump, Türkiye saatine göre gece Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi. Seçimlerin güvenilirliğini sağlamak için çaba sarf ettiklerini belirten Trump "Yasal yollarla kullanılmış oyları sayarsınız ben bu seçimi kolaylıkla kazanıyorum. Yasal olmayan ve geç gelen oyları sayarsanız, (Demokratlar) bu seçimi bizden çalabilirler. Bu konuyla ilgileneceğiz" dedi.

01-001.jpgTrump, basın toplantısında seçimi kendisinin kazandığını ve Demokratların öne geçtiği eyaletlerde hile olduğunu iddia etti. Televizyon kuruluşları, iddialara tepki olarak Trump'ın canlı yayın konuşmasını yarıda kesti.

 

Trump halihazırda Florida, Iowa, Indiana, Ohio gibi önemli eyaletlerde seçimleri kazandıklarını belirterek "Biz büyük medya, para ve teknoloji şirketlerinin müdahalesine rağmen, bu zaferleri kazandık" diye konuştu.

"OYLARIMIZ MUCİZEVİ ŞEKİLDE DÜŞMEYE BAŞLADI"

Trump, Senatoda çoğunluğu koruduklarını, Temsilciler Meclisi'nde de koltuk kaybetmediklerini söyleyerek "Tüm kritik yerlerde biz kazanıyorduk, sonda bir anda mucizevi şekilde bizim oylarımız düşmeye başladı. Demokratlar, gözlemcilerin hukuki haklarını kullanmalarına izin vermedi. Bazı yerlerde mahkemeye gittik." dedi.

"ARİZONA'DA SEÇİMİ KAZANACAĞIMIZA İNANIYORUM"

Sonuçların henüz netleşmediği Arizona'da seçimi kazanacaklarına inandıklarının altını çizen Trump "Biz bu seçimlerin güvenliğini savunacağız ve yolsuzluğun bu kadar önemli bir seçimi çalmasına izin vermeyeceğiz. Kimsenin susturulmasına ve gerçek olmayan sonuçlar üretilmesine izin veremeyiz" ifadesini kullandı.

"BİRÇOK USULSÜZLÜK TESPİT ETTİK"

Trump, yıllardır ülkesinde yapılan seçimleri takip ettiğini belirterek, bu yılki seçimlerde birçok usulsüzlük tespit ettiklerini söyledi.

Joe Biden'ın ve Demokratlar'ın "Tüm oylar sayılmalı" çağrılarına da cevap veren Trump, "Biz burada 'yasal' kelimesini kullanmak durumundayız. Tüm yasal oylar sayılmalı. Biz açıklık ve şeffaflık istiyoruz. Gizli oy sayma odaları, esrarengiz bir şekilde ortaya çıkan oy pusulaları, seçim gününden sonra kullanılmış yasadışı oylar istemiyoruz" yorumunda bulundu.

"BU SEÇİM BİZDEN ÇALINMIŞ OLABİLİR"

Trump, dürüst bir seçim istediklerini ve bunun Amerikan halkının yararına olacağını kaydederek "Ortada çok fazla dava olacak. Çünkü elimizde çok fazla delil var ve bu süreç ülkemizdeki en yüksek mahkemede bitebilir. Göreceksiniz. Çok fazla dava açacağız çünkü bu seçim bizden çalınmış olabilir. Postayla kullanılan oyların felaket olacağını aylardır söylüyorum" diye konuştu.

Trump, son olarak Twitter hesabından New York saatiyle akşam 18.30'da basın açıklaması yapacağını paylaştı.

"KİMSE DEMOKRASİYİ ELİMİZDEN ALAMAYACAK"

Joe Biden, son yaptığı açıklamada kimsenin demokrasiyi ellerinden alamayacağını söyledi. 

Biden, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Kimse demokrasiyi elimizden alamayacak, ne şimdi ne daha sonra." ifadesini kullandı. Biden, ABD'nin şimdiye kadar birçok mücadeleden geçtiğini kaydetti.

Biden, Delaware eyaletinde yaptığı açıklamada ABD'de oyun kutsal olduğunu söylemişti. Her oyun sayılması gerektiğini vurgulayan Biden ''Gidişattan umutluyum, sayım bittiğinde Senatör Harris ile kazanacağımızdan hiç şüphem yok. Bu yüzden herkesten sakin kalmasını istiyorum. Süreç işliyor, sayım tamamlanacak ve çok kısa sürede sonucu öğreneceğiz.'' dedi.

İKİ MAHKEMEDEN DE TRUMP'A RET

Öte yandan Hem Michigan hem de Georgia eyalet mahkemelerinde 'seçimlerde hile olduğu' gerekçesiyle başvuran Trump'ın hukukçuları, mahkemelerden eli boş döndü.

Her iki eyaletteki mahkemelerde de 'seçimlerde usulsüzlük olduğuna ilişkin' ortaya konan iddiaların yeterli delil teşkil etmediğine yönelik kararlar çıktı.

FACEBOOK TRUMP YANLILARINI KIZDIRDI

Bu arada ABD başkanlık seçimleri henüz belirsizliğini korurken, Facebook, ABD Başkanı Donald Trump destekçisi kullanıcıların oluşturduğu 'Stop the Steal' (Hırsızlığı Durdurun) adlı paylaşım grubuna yasak getirdi.

EN FAZLA OY ALAN BAŞKAN ADAYI 

ABD başkanlık seçiminde oy sayımı devam ederken, Demokrat aday Joe Biden Amerikan tarihinin en fazla oy alan başkan adayı oldu. 

01-002.jpg

Associated Press (AP) haber ajansına göre, Biden 71 milyonu geçen oyla Amerikan tarihinin en fazla oy alan başkan adayı oldu ve eski başkan Barack Obama'nın rekorunu geliştirdi.

Obama, 2008 seçimlerinde aldığı 69,4 milyon oyla rekor kırmıştı. 

"BİDEN'I KORUMAK İÇİN TAKVİYE GÖNDERİLECEK"

Öte yandan Washington Post, gizli servisin eski başkan yardımcısı Biden'ı korumak için Delaware eyaletindeki Wilmington kentine takviye gönderme kararı aldığını yazdı.

SEÇİCİLER KURULU NEDİR?

 

ABD başkanlık seçimlerinde en fazla oyu alan aday değil, en fazla delegeyi kazanan aday, başkanlık koltuğuna oturuyor.

 

'Seçiciler Kurulu' adı verilen sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege bulunuyor.

 

Bu sayının yarıdan 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

 

Başkanlık seçimlerinde esasen seçmenler, doğrudan başkan adayına değil, eyaletin Seçiciler Kurul üyelerine oy veriyor.

 

Bu üyelerin görevi, ABD'nin başkanı ve başkan yardımcısını seçmek oluyor.

 

Kurul, her 4 yılda bir, seçimlerden birkaç hafta sonra toplanarak bu görevini yerine getiriyor.

 

ABD'de her eyaletin Seçiciler Kurulu'nda kaç delegenin olacağı, eyaletin nüfusuna göre belirleniyor.

 

Her eyalet, ABD Kongresinin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato'daki toplam üye sayısı kadar delegeye sahip oluyor.

 

Ayrıca Kongre'de temsilcisi olmayan başkent Washington DC'nin de Seçiciler Kurulu'nda 3 üyesi bulunuyor.

 

California, 55 delege ile Seçiciler Kurulu'nda en çok üyesi olan eyalet olarak öne çıkarken, 3'er delegesi olan Wyoming, Alaska, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Washington 3'er delegeyle en az üyeli eyaletler.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN