Dediğini yaptı

Dediğini yaptı

Seçimden haftalar önce ‘yenilgiyi kabul etmeyeceğinin’ sinyallerini veren Trump, rakibi Biden öne geçince ‘Hile var’ diyerek kritik eyaletlerde mahkemeye gitti. ‘Kavgasız bırakmam’ yaklaşımı sokağı da ısıttı.

Dünyanın kilitlendiği ABD Başkanlık seçimlerinde sonuç üçüncü günde de netleşmedi. Trump’ın kırsal bölgelerden gelen erken sonuçlarla elini güçlendirmesine karşılık şehir merkezlerindeki sayımlarla Demokratların adayı Biden delege sayısında avantaj elde etti. Kesin sonuç ise sayımı devam eden Nevada, Pennsylvania gibi kritik eyaletlere kilitlendi. Ancak sürecin başından beri şaibe iddialarına vurgu yapan Trump, Biden’ın şansı güçlenince hamlelerini artırdı.

‘ULUSAL ÖLÇEKTE DAVA AÇACAĞIZ’

Seçimin ilk günü “Oylarımız buhar oluyor” iddiasını ortaya atan ABD Başkanı’nın ekibi Michigan’da oy sayımının durdurulması için dava açtı. Wisconsin, Georgia ve Pennsylvania’da da benzer taleple girişim başlatıldı. Şaibe söylemleriyle harekete geçen Trumpçılar birçok kentte ellerinde ‘Çalmayı bırakın’ dövizleriyle seçim merkezlerine yürüdü. Trump’ın avukatı “Sonuçları ulusal ölçekte dava edebiliriz” dedi. Pennsylvania Valisi ise sayımın süreceğini açıkladı.

BIDEN’DAN TEK CÜMLELİK CEVAP  

Başkanlık seçiminde bıçak sırtı denge sürerken Trump’ın bazı eyaletlerde sayımın durdurulmasına yönelik çıkışlarına Biden’dan cevap geldi. Demokrat adayın kampanya ekibi sosyal medyada “Tüm oyları sayın” mesajı paylaştı.

SİLAHLI SEÇMENLER SOKAKTA  

Sonuçların netleşmemesi ve posta yoluyla kullanılan oylar konusunda yaşanan tartışmalar ABD’de tansiyonu yükseltti. New York’da Biden taraftarlarına polis müdahale etti. Trump’ı destekleyen seçmenler Arizona’da oyların sayılmasını isterken Michigan’da ‘Sayımı durdurun’ protestosu yaptı.

karar-manset-6-kasim-haber-icine.jpg

MAHKEMEYE GÖTÜRME SENARYOSU DEVREDE 

ABD’deki başkanlık yarışında Demokrat aday Joe Biden arayı iyice açmaya başlayınca Başkan Trump seçim öncesi dile getirdiği mahkeme seçeneğini devreye soktu. Biden’ın atak yaptığı Michigan, Pensilvanya ve Georgia gibi salıncak eyaletlerde sayımı durdurmak, Wisconsin’de ise yeniden sayım yapılması için avukat ordusu harekete geçirildi. 

Salı gününden beri dünyanın ilgi ve merakla izlediği ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden, ABD Başkanı Donald Trump karşısında yarışı önde götürüyor. Son olarak Michigan ve Wisconsin’i de kazanan Biden’in başkanlığı için bir eyalet daha kazanması yeterli olabilir. Demokrat adayın 253 seçici kurul delegesine karşı Trump 214’de kaldı. Başkanlık koltuğuna oturabilmek için en az 270 delegenin oyunu almak gerekiyor.

Seçim sonucunu Arizona, Georgia, Pensilvanya, Nevada ve Kuzey Carolina’dan gelecek sonuçlar belirleyecek. Biden, Arizona ve Nevada’da, Trump ise Georgia, Pensilvanya ve Kuzey Carolina’da az farkla önde bulunuyor. Trump’ın seçimi kazanabilmesi için bu üç eyaletin yanı sıra Arizona veya Nevada’da yarışı önde tamamlaması gerekiyor.

Oyların sayılmaya başladığı ilk saatlerde zafer ilan eden Donald Trump, kritik eyaletlerde Biden’e geçilmeye başlayınca açıklamalarını “seçimde hile yapıldığı” yönünde değiştirdi ve önceden açıkça dile getirdiği mahkeme kozuna başvurdu. ABD Yüksek Mahkemesi’nde liberal yargıç Ruth Bader Ginsburg’un ölümüyle boşalan üyeliğe muhafazakar üyeyi seçim öncesi atamayı başaran Trum şimdi bu en yüksek yasal mercideki 6-3 çoğunluğuna güveniyor. Bu nedenle sayımda Biden arayı açtıkça seçimlerin meşruluğunu sorgulamaya yol açacak açıklamalar yapıyor. Ayrıca Cumhuriyetçilerin oylarının “kaybolduğunu” iddia ediyor. Ancak bu iddialar ve suçlamalar için herhangi bir kanıt sunulamıyor.

Trump’ın ekibi, Michigan, Pensilvanya ve Georgia’da oy sayımına son verilmesini talebiyle ilgili mahkemeye başvururken, Wisconsin’de de oyların yeniden sayılmasını istedi. ABD’de başkanlık seçimlerinin yanı sıra Kongre seçimleri de yapıldı. Demokratlar, Kongre’nin üst kanadı Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu 205’e 190 korurken, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da 48-48 beraberlik var.  

BUSH 2000’DE YARGIYLA KAZANMIŞTI  

ABD Başkanı Donald Trump postayla kullanılan oyların sürekli hileye açık olduğu propagandasıyla muhtemel bir mağlubiyette mahkemeye gideceğini zaten dile getirmişti.

Siyasi analistler Trump’ın bu stratejisinde 2000’de Cumhuriyetçi başkan George W. Bush’un zaferinin de etkisi olduğunu belirtiyor. Bush ile Demokratların adayı Al Gore, Florida’da oyların tekrar sayılmasını talep etmişti.

Oyların bir ay boyunca tekrar sayılması ile fark azalmış, olay Yüksek Mahkeme’ye kadar taşınmıştı. Seçimlerden beş hafta sonra, ABD’nin en yüksek mahkemesi son noktayı koymuş, sürekli tekrarlanan sayımı durdurmuş ve bu karar sonucunda seçimlerin galibi George W. Bush olmuştu. 

GERİLİMİ DÜŞÜRECEĞİZ 

Memleketi Delaware’de konuşan Demokrat aday Joe Biden,”Bu seçim geride kaldığında, ABD halkı olarak hep yaptığımızı yapacağız. Gerilimi düşüreceğiz, birbirimizi yine görmeye, dinlemeye başlayacağız. Kolay olmayacak biliyorum. Hiçbirimiz saf değiliz. Ama gelişim için, rakiplerimize düşman gibi davranmayı bırakmalıyız. biz düşman değiliz. Demokrat Partili olarak yarıştım; seçildiğimde bir Amerikan Başkanı olarak yöneteceğim.  Her oy sayılmalı. Kimse demokrasimizi bizden alamaz.” ifadelerini kullandı. 

SİLAHLI TRUMP YANLILARI: ARIZONA’DA OYLARI SAYIN MICHIGAN’DA SAYMAYIN  

ABD’nin kritik seçiminde sokakta da gerilim yükseldi. Trump destekçileri, ABD Başkanı’nın kendisinin önde olduğunu savunduğu Arizona’da “Oyları sayın” protestosu yaparken, Trump’ın dava açtığı Michigan’da “Sayımı durdurun” demek için toplandı.

CNN, Arizona eyaletinin başkenti Phoenix’te de bir oy sayım merkezin önünde toplanan Trump destekçilerinden bazılarının otomatik silahlar taşıdığı bilgisini verdi. ABD Başkanı Donald Trump, Arizona’da önde olduğunu savunurken, Başkan’a yakınlığıyla bilinen Fox News dahil olmak üzere pek çok haber kanalı ellerindeki verilere göre, Biden’ın yarışı önde götürdüğünü belirtiyor. Trump destekçileri burada “Oyları sayın” protestosu yapıyor.

Trump yönetiminin oy sayımının durdurulması için dava açtığı Michigan ve Pennslyvania’daki destekçileriyse, burada sayımın askıya alınması için sokağa çıktı. New York City’den Seattle’a kadar farklı kentlerde Biden yanlılarının düzenlediği gösterilerde ise oyların tamamının sayılması talep edildi. New York City’de de gösteriler sırasında 50 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Oregon eyaletinin Portland kentinde düzenlenen Trump karşıtı gösterilerde ise polisin verdiği bilgilere göre 10 kişi gözaltına alındı. Eyalet Valisi Kate Brown, şiddet olaylarını önlemek için Ulusal Muhafızların görevlendirildiğini duyurdu.  

TRUMP VE EKİBİ FOX’UN HABERİNİ ŞİKAYET ETTİ  

Donald Trump’ın kampanya ekibi Fox News’un patronu Rupert Murdoch’ı arayıp kanalın Arizona’da Joe Biden’ın kazandığı haberini şikayet etti. Başkan ve ekibinin normalde sempati duydukları kanalın yayınına büyük tepki gösterdikleri ve Biden lehine yayınlara son verilmesini istedikleri belirtildi.

CNN, The New York Times ve Vanity Fair kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde Trump’ın bizzat Murdoch’ı arayıp haberi geri çekmesini istediğini ancak ret cevabı aldığını aktardı. CNN ve The New York Times Başkan’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in de Murdoch’la temasa geçtiğini iddia etti. Fox News’in seçim gecesi 14 milyon izlenmeyle reytinglerde birinci olduğu belirtildi.  

RUHANİ DANIŞMAN ZAFERİN SESİNİ DUYUYORMUŞ  

Başkan Donald Trump’ın ruhani danışmanı Paula White-Cain, Trump’a destek için Florida eyaletinde ayin düzenledi. Paula White-Cain duasında özellikle, “Trump’tan seçimi çalmaya çalışan şeytani konfederasyonları” hedef aldı. Çarşamba akşamı yapılan dini törende çekilen bir video da sosyal medyada çokça paylaşıldı. Paula White-Cain duasında, “Zaferin sesini duyuyorum” dedi.

Evanjelist din insanı Paula White-Cain, Beyaz Saray’ın İnanç ve Fırsat Girişimi’nin başına getirilmişti. White-Cain’in bu göreve getirilmesi, Kilise ile devletin ayrılığına aykırı olduğunu savunanların tepkisiyle karşılanmıştı. Donald Trump’ın yönetiminde Evanjelik Danışma Kurulu Başkanı olarak atanan White-Cain, 20 Ocak 2017’de Trump’ın göreve başlama töreninde de ayin düzenlemiş ve bir yemin töreninde ayin düzenleyen ilk kadın olmuştu. Trump’ın muhaliflerinin “büyücülükle uğraştığını” iddia etmişti.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN