Canlı: ABD seçimlerinde son durum: İşte Biden ve Trump'ın delege sayıları

Canlı: ABD seçimlerinde son durum: İşte Biden ve Trump'ın delege sayıları

ABD’deki kritik seçimlerde Biden, Trump’a fark attı. Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde de art arda zafer kazanan Demokrat aday, toplam 264 delegeye sahip oldu. İşte son gelişmeler...

ABD halkı, yeni başkanlarını belirlemek için sandığa gitti. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, 1992'de George HW Bush'tan sonra görevdeyken seçim kaybeden ilk başkan olmamak için mücadele ederken, Demokratların adayı ve eski başkan yardımcısı Joe Biden seçimin sonunda yeniden Beyaz Saray'a dönmeyi hedefliyor. Açılan sandıklara göre Trump 214 delegenin, Biden ise 264 delegenin sahibi oldu. Biden daha az oy alsa da başkanı belirleyecek Seçiciler Kurulu'na daha fazla üye gönderiyor. Biden'ın Michigan ve Wisconsin eyaletlerini kazanması yeni Başkan olma ihtimalini daha da güçlendirdi. 

Biden, kritik öneme sahip Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde de zafer kazandı. Birçok eyalette önde olan Demokrat adayın, şu an yeni Başkan olabilmesi için 6 delegeye daha ihtiyacı var. 

İKİ AYALETTE İTİRAZA RET

Trump'ın kampanya ekibinin, Michigan eyaletindeki oy sayımlarına yönelik ‘usülsüzlük’ iddiası kapsamında yaptığı başvuru, Eyalet Mahkemesi tarafından reddedildi. Ekibin Georgia eyaleti için yaptığı başvuru da reddedilmişti.  

SONUÇLAR HAFTA SONUNA KADAR AÇIKLANMAYABİLİR 

Seçimlerde önemli bir yere sahip olan Nevada'da Seçim Komisyonu, sonuçların 'cumartesi gününe kadar açıklanamayabileceğini' duyurdu.  

TRUMP: PENSİLVANYA'DA KAZANDIK

Biden'ın öne geçmesinin ardından sessizliğe bürünen Trump 14 saat sonra Twitter'dan "OY SAYIMINI DURDURUN" mesajını paylaştı.

ABD'de kritik eyaletlerde oy sayımı devam ederken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, Twitter'dan "Pensilvanya'da büyük bir hukuki zafer kazandık" dedi.

GÖZLER GEORGİA'DA

CNN'in canlı yayında aktardığına göre, oy sayımının sürdüğü kritik eyalet Georgia'da Trump ve Biden arasındaki fark daralmaya başladı. Georgia'da 16 Seçmenler Kurulu delegesi bulunuyor. Georgia'da sayım sürerken son durum şöyle:

Biden: % 49.2 / Trump: % 49.6

MICHIGAN'DAKİ OY SAYIMINA DAVA 

Trump'ın kampanya ekibi, Michigan eyaletinde oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu. Saatler sonra bir açıklama daha yapan Trump cephesi, Georgia eyaletinde de oy sayımlarının durdurulması için dava açtıklarını açıkladı.

NEVADA İÇİN DE DAVA

Trump'ın ekibi, yarışın küçük farklarla sürdüğü Nevada'daki sayım için dava açacağını duyurdu.

YAHUDİLER VE MÜSLÜMANLAR 'BIDEN' DEDİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'e verdiği tüm desteğe rağmen seçimlerde Yahudilerin yüzde 63'ü oyunu Joe Biden'a verdi.

İsrail Demokrasi Enstitüsünce gerçekleştirilen ankette de ABD’deki diğer azınlık grubu Yahudi seçmenin sandıktaki tercihi soruldu.

Anket sonuçlarına göre, Yahudi seçmenin yüzde 63'ü Biden’a, yüzde 17 oranında da Trump’a oy verdi. 

Öte yandan Müslüman seçmenlerinde yüzde 67'sinin Biden'a oy verdiği belirtildi.

BIDEN EN FAZLA OY ALAN ADAY OLDU

Associated Press (AP) haber ajansına göre, Demokrat aday Joe Biden 71 milyonu geçen oyla Amerikan tarihinin en fazla oy alan başkan adayı oldu ve eski başkan Barack Obama'nın rekorunu geliştirdi.

TRUMP: ÜSTÜNLÜĞÜM 'SİHİRLİ' BİR ŞEKİLDE KAYBOLDU

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, dün akşam birçok önemli eyalette öndeyken, "sürpriz oy yığınlarıyla" bu üstünlüğünün "sihirli bir şekilde kaybolduğunu" yazdı.

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Trump, "Dün akşam birçok anahtar eyalette öndeydim, çoğunda bu üstünlük çok belirgindi. Bu eyaletlerin çoğu Demokratların kontrolündeydi. Sonra teker teker sürpriz oy yığınlarının sayılmasıyla bu üstünlük sihirli bir şekilde kayboldu. ÇOK İLGİNÇ. Bu arada anketçiler tarihi şekilde yanıldı. Nasıl olur da posta yoluyla oy pusulalarını her saydıklarında yüzdeler bu kadar yıkıcı oluyor?" ifadelerini kullandı.

Trump, sabah saatlerinde yatımı açıklamalarda da Demokratların hile yaptığı iddia etmiş ve seçimleri kazandığını ileri sürmüştü.

10 delegeli Wisconsin eyaletini rakibine kaptıran Trump, son olarak ise Michigan'daki 16 delegeyi de hanesine yazdı. 

BIDEN'DAN YENİ AÇIKLAMA

Başkanlık seçimlerinde çekişmeli geçen eyaletlerde oy sayım işlemleri devam ederken, Biden memleketi Delaware'de halka seslendi. Son olarak seçimlerde kritik bir yere sahip eyaletlerden olan Michigan'ı da alan ve toplam 264 delegeye sahip olan Biden, “Donald Trump bu seçimin sonucunu kabul etmek istemiyor ama halk istiyor” dedi.   

"SABIRLI OLUN"

Nevada eyaletinde sonuçların açıklanmasının ertelenmesi ülkede gerginliğe neden olurken, Biden Twitter hesabı üzerinden destekçilerine "Sabırlı olun" çağrısında bulundu. Biden, "Sayım tamamlandığında kazanan biz olacağız, herkesten sakin kalmasını istiyorum" dedi. 

joe-biden-tweet.jpg

GÖZLER SAYIMIN DEVAM ETTİĞİ KRİTİK EYALETLERDE

Son Dakika! ABD seçimlerinde Trump zaferini ilan etse de gözler sayımın devam ettiği eyaletlerde

SAYIMIN DEVAM ETTİĞİ DİĞER EYALETLER

Kuzey Carolina (15 delege): Biden: % 48.7 / Trump: %50.1 / Oyların yüzde 95'i sayıldı.

Pennsylvania (20 delege): Biden: %48,1/ Trump: %50,7 / Oyların yüzde 86'sı sayıldı.

Nevada (6 delege): Biden: %49.3 / Trump: %48.7 / Oyların yüzde 86'si sayıldı

Alaska (3 delege): Biden: %33,5 / Trump: %62.1 / Oyların yüzde 56'sı sayıldı

"OYLAR YENİDEN SAYILSIN"

ABD Başkanı Donald Trump, 3 eyaletteki oy sayımının şaibeli olduğunu öne süren bir ifade kullanarak, "Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da her yerde Biden oylarını bulup, çıkarıyorlar. Ülkemiz için çok kötü" açıklamasında bulundu.

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın kampanya yöneticisi Wisconsin eyaletindeki oyların yeniden sayılmasını talep edeceği öğrenildi.

59. ABD Başkanlık seçimlerinde, Demokratik aday Biden’ın 25 seçici delege sayısıyla önde olduğu sırada Cumhuriyeti aday ABD Başkanı Donald Trump kazandığını iddia edip, seçimin çalınmaması için Yüksek Mahkeme’ye gideceğini açıkladı. Demokrat aday Joe Biden da gece geç saatlerde seçmenlerine hitabında sabırla seçim sonucunu beklemelerini, sonuçta kazanacaklarını ifade etti.

Demokrat Parti’nin adayı Biden’ın, rakibi Trump’a karşı delege sayısında önde olmasına ve oy sayımının henüz sonuçlanmamasına rağmen, Trump, aile üyelerini de yanına alarak Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında kazandığını iddia etti.

TRUMP: SEÇİMİ KAZANDIK

Trump, çekişmeli eyaletlerden Georgia, Kuzey Carolina ve Pennsylvania’da seçimi önde bitirdiğini ileri sürerek, “Açıkçası, bu seçimi kazandık” iddiasında bulundu.

Demokratların seçimi çalmaya çalıştığını iddiasını da dile getiren Trump, Amerikan halkında hile yapıldığını ileri sürerek, Yüksek Mahkeme’ye gideceklerini belirtti.

Trump konuşmasında, “Biz önde gidiyoruz ama başkaları başka şeyler söylüyor. En başından beri söylüyorum. Bizi mahkemeye götürebilirler. Florida’da harika bir zafer oldu bizim için.” ifadelerini kullandı.

Trump’tan önce Delaware’deki evinde gece geç saatlerde seçmenlerine hitap eden Biden ise, postayla oy kullanmanın seçim sonuçlarının açıklanmasını uzatabileceğini belirterek umutlu olmalarını söyledi. Biden “Bu seçimleri kazanma yolunda olduğumuza inanıyorum” dedi.

KİM KAZANIYOR?

Şu ana kadar yapılan oy sayımlarında, Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden, rakibi Cumhuriyetçi Partiden Başkan Donald Trump’a karşı Seçici delege sayısında 238-213 önde olmasına rağmen, Trump’ın önde olduğu eyaletlerde kazanması durumunda kazanma şansı daha yüksek görülüyor. Ancak Biden’ın, Trump’ın önde olduğu eyaletlerden birinde, özellikle de şu an farkın 10 binlerle ifade edildiği Michigan’da, eyaletin en büyük kenti Detroit’deki oylar sayesinde bu eyaleti kazanması halinde durum değişecektir. Biden’ın Michigan’ı da alması durumunda 270 seçici delege sayısına ulaşıp seçimi kazanma şansı oldukça yüksek buluyor. Bu da Trump’ın en büyük endişesini oluşturduğundan, Demokratların seçimi çalacağını ileri sürmesine neden oluyor.

02672883-bba5-4173-994d-71a194b7bddc.jpg

Trump'ın kazandığı eyaletler:

Alabama, Arkansas, Batı Virginia, Florida, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Kuzey Dakota, Oklahoma, Güney Dakota, Güney Carolina, Nebraska, Tennessee, Missouri, Montana,  Ohio, Idaho, Louisiana, Mississippi, Texas, Utah, Wyoming.

Biden'ın kazandığı eyaletler:

Arizona, Colorado, Connecticut, California, Delaware, Hawaii, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, New York, New Jersey, Illinois, Oregon, Rhode Island, Washington, Vermont, Virginia, Wisconsin, Michigan. 

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE ÇOĞUNLUK DEMOKRATLARDA KALDI

Demokratlar, Temsilciler Meclisi'nde 190-185  üye sayısıyla üstünlük sağlarlarken, Senato'da Cumhuriyetçiler 47-45 önde bulunuyorlar.

Cumhuriyetçi senatör adaylarından Lindsay Graham, Güney Carolina'da Demokratların siyahi Ameirkalı adayının kazanacağı tahmin edilmesine rağmen kazanan isim oldu. 

Biden'ın Türk aday Ajlan Kurdoğlu'nun eyalet senatörlüğü için yarıştığı Arizona'da önde bulunuyor. Biden'ın Arizona'da kazanmasıyla, 25 yıldır ilk defa bu eyaletin rengi değişmiş olacak.

TRUMP'IN AÇIKLAMALARINA TEPKİ

Başkan Trump'ın her fırsatta, kutuplaştırıcı sert eleştirilerde bulunduğu Temsilciler Meclisini'nin Demokrat Partili kadın üyeleri, Trump'ın seçimi kazandığını ilan etmesine, sert tepki gösterdi.

New York’ta polis emeklisi erkek adaya karşı açık ara önde oy alarak yeniden Temsilcile Meclisi üyesi seçilen Demokrat Partili genç kadın Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Trump’ın seçimi kazandığını iddia etmesini soysal medya üzerinden kınarken, Trump'ı “gayrimeşru, tehlikeli ve otoriter” olarak niteledi.

Ocasio-Cortez mesajında ayrıca “Oyları say. Sonuçlara saygı göster” ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Partili Somali asıllı ilk Müslüman Kongre üyelerinden İlhan Omar da bu konuda yaptığı soysal medya paylaşımında, “Tehlikeli bir adam. Oyların sayımını durduramazsın. Bu bir diktatörlük değil” dedi.

BIDEN'IN DİREKTÖRÜ: KAZANIYORUZ

Demokrat aday Joe Biden’in kampanyası yöneticisi Jennifer O'Malley Dillon, yaptığı açıklamada, eski Biden'ın, Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania eyaletlerinde beklenen zaferle Başkan Donald Trump’a karşı 2020 seçimlerini kazanma yolunda ilerlediğini söyledi.

O'Malley Dillon, açıklamasında, Biden'ın 270'ten fazla seçiciler kurulu oyu almasını beklediklerini belirterek, zaten Wisconsin'i kazandıklarını ve Nevada'yı da kazanmayı beklediklerini ifade etti.

abd3-001.jpg

SEÇİM SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

ABD Başkanı Donald Trump, Indiana ve Kentucky'de sandıkların kapanmasının ardından TSİ 02.15'te yaptığı paylaşımda, "Ülke çapında gerçekten çok iyi gidiyoruz. Teşekkürler!" ifadelerini kullandı.

 

 

FBI, ülkenin bazı bölgelerinde seçmenlere otomatik aramalar yapılarak oy vermemelerinin söylendiği iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Yetkililer, seçmenlerden aramaları görmezden gelmelerini ve seçimin olağan şekilde devam edeceğini söyledi.

Kuzey Carolina'da seçim sonuçları, dört ayrı yerde oylamanın başlamasının gecikmesi üzerine 45 dakika ertelendi.

Gün boyunca her iki aday da seyahatlerine devam etti. Trump, Arlington kentini ziyaret ederken, Biden ise çocukluğunun geçtiği Scranton'a gitti.

abd5.jpg

SENATO VE TEMSCİLER MECLİSİ'NDEKİ SON DURUM

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin yanı sıra yapılan Senato ve Temsilciler Meclisi seçiminde sandalye dağılımı belli olmaya başladı.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, şu ana kadar Senato'da Demokratlar sandalye sayısını 46, Cumhuriyetçiler 47 sandalye kazanıyor.

Temsilciler Meclisinde ise Cumhuriyetçiler 145 sandalye ile üstünlük sağlarken Demokratların sandalye sayısı 119 oldu.

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump 125, Demokrat aday Joe Biden 209 delegeye ulaştı.

1-kopya.jpg

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ SEÇİMİ

ABD'de başkanlık seçimiyle aynı zamanda yapılan Temsilciler Meclisinin tamamının ve 100 sandalyeli Senatodaki 35 sandalyenin değişeceği Kongre seçimleri de önemli yer tutuyor.

Kongre seçimleri, özellikle Trump ile Biden arasında ciddi kutuplaşma yaşayan Amerikan kamuoyu nezdinde başkanlık seçimleri kadar yankı uyandırmasa da ABD siyasetinde oldukça büyük bir öneme sahip.

Zira Kongrenin hangi kanadının hangi parti tarafından kontrol edildiği, ABD başkanının çalışma alanını da önemli ölçüde belirliyor.

435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıllığına göreve gelirken, 100 sandalyeli Senato üyeleri ise 6 yıllığına seçiliyor.

Temsilciler Meclisinde hangi eyaletin ne kadar temsilcisi olacağı, eyaletlerdeki seçim bölgelerinin nüfus yoğunluğuna göre belirlenirken; Senatoda her eyaletin 2 senatörü bulunuyor.

ABD SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Amerikan halkı, ABD'nin yeni başkanının yanı sıra Kongrenin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 üyeli Senatodaki 35 sandalye için de oy veriyor.

Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlaması ve bitişi eyaletlere göre değişecek. Doğu yakasındaki saat dilimi esas alındığında oy verme işlemi, New York ve Virginia'da saat 06.00'da (TSİ 14.00),en kritik eyaletler olan Florida ve Pennsylvania ile başkent Washington DC'de saat 07.00'de (TSİ 15.00) başladı.

Başkent Washington DC'deki oy kullanma merkezlerinde seçmenler, seçim merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Sandıklar, Virginia ve Florida'da 19.00'da (TSİ Çarşamba 03.00),Washington DC ve Pennsylvania'da 20.00'da (TSİ Çarşamba 04.00),New York'ta ise 21.00'de (TSİ 05.00) kapanacak.

Sandıkların kapanmasının ardından sayım işlemine geçilecek olsa da, seçimin başa baş geçmesi durumunda posta ile verilen oyların fazlalığı nedeniyle kesin sonuçların ne zaman belli olacağı yönündeki belirsizlik sürüyor.

abd4.jpg

BIDEN 'SALINCAK EYALETLERİ' KAZANMAK ZORUNDA

Joe Biden ulusal çapta yapılan tüm anketlerde 7-8 puan farkla önde gözükse de, Amerikan seçim sisteminde bu durum bir anlama ifade etmeyebilir.

Zira delege sisteminin olduğu ABD'de, bir eyaleti kazanan isim o eyaletteki tüm delegelerin sahibi oluyor, toplam 538 delegenin 270'ini kazanan aday ABD Başkanı oluyor. 2016 seçimlerinde Hillary Clinton, Donald Trump'tan yaklaşık 3 milyon oy fazla almıştı ancak daha çok delege kazanan Trump başkanlık koltuğuna oturan isim olmuştu.

Denklem böyle olunca Joe Biden için Beyaz Saray'a giden yol, Amerikan siyasi jargonunda 'salıncak eyalet' olarak adlandırılan çekişmeli eyaletlerden gelecek sonuçlara bağlı olacak.

Geleneksel olarak ne Cumhuriyetçilerin ne de Demokratların kalesi olan ve seçimden seçime parti tercihi değişen bu eyaletler Florida, Wisconsin, Pennsylvania, Kuzey Carolina, Michigan ve Arizona. Bu eyaletler seçimi kazanmak için gereken 270 delegenin 101'ine sahip.

abd6.jpg

KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE POSTA OY TARTIŞMASI

ABD'de seçim kampanyalarının son 6 ayına damgasını vuran şüphesiz koronavirüs salgını oldu.

Halen günde binden fazla Kovid-19 ölümünün yaşandığı ülkede adaylardan Joe Biden, Trump yönetimini salgını ciddiye almamakla ve Amerikalıların hayatını korumamakla suçluyor.

Öte yandan Donald Trump ise, Biden'ın seçimi kazanırsa ekonomiyi kapatacağından ve ABD ekonomisini çıkmaza sokacağından bahsediyor.

üm bunların yanı sıra pandeminin ABD seçimlerine en büyük etkisi ise yaygın bir şekilde posta yoluyla oy kullanılması oldu. ABD'de seçim gününe kadar yaklaşık 100 milyon seçmen posta yoluyla oy kullandı. Bu da bir katılım rekoru beklentisini artırıyor.

Ancak bazı eyaletlerde seçimden 2-3 gün sonrasına kadar seçim merkezlerine ulaşacak oyların kabul edilmesi yönündeki karar, oy sayımı sırasında bir kaos yaşanmasına ve adaylardan birinin erken zafer ilan etmesi durumunda zaten aylardır oldukça gergin durumda olan Amerikan sokaklarında yaşanabilecek olaylar hakkında endişeleri artırıyor.

“OY VERMEYİN” ÇAĞRISINA FBI’DAN SORUŞTURMA 

ABD Başkanı Donald Trump ile ABD Başkan Adayı Joe Biden arasındaki Michigan eyaletinin Flint kentinde süren yarışta FBI devreye girdi. 

Flint kenti sakinlerine bazı telefon ‘sahte çağrılarında’ oy vermemeleri konusunda bildiri yapıldığı aktarıldı. Söz konusu çağrılara ilişkin FBI´ın soruşturma başlattığı duyuruldu.

Michigan Başsavcısı Dana Nessel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Açıkçası bu yanlış ve oylamayı bastırma çabası. Uzun kuyruk yok ve bugün oy vermek için son gün. Yalanlara inanmayın! Sesinizi duyurun” dedi.

 

İşte ABD'deki eyaletler ve delege sayıları: 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN