ABD seçimleri: 'Salıncak eyaletler' nedir? Kaç eyalet var?

ABD seçimleri: 'Salıncak eyaletler' nedir? Kaç eyalet var?

ABD başkanlık seçimlerine saatler kala seçimin sonucunu değiştirmesi beklenen salıncak eyaletler sürpriz yapabilir mi? Salıncak eyaletlerde Trump mı, Biden mı önde? Adaylar için son derece önemli olan salıncak eyaletler nedir, neden önemli?

SELMAN CÖMERT

2000 yılındaki ABD başkanlık seçimlerinden beri 38 eyalette kazanan partiler değişmedi. Bu eyaletlerden farklı olarak, kazananı zaman zaman değiştiği ve seçim kampanyasının kıran kırana geçtiği “salıncak eyaletler”de seçim sonuçları belirlenecek.

ABD SEÇİMLERİNDE SALINCAK EYALETLER NEDEN ÖNEMLİ?

Seçimde başkanı belirleyecek olan Seçiciler Kurulu üyelerinin çoğu, her zaman salıncak eyaletlerdeki seçim sonuçlarına yönelik belirlenmez. Salıncak eyaletler aynı zamanda, hem Demokrat’ların hem de Cumhuriyetçi’lerin kazanma ihtimallerinin olduğu çekişmeli bölgelerdir. Seçiciler Kurulu’nda seçtiği partiye 4 sandalye kazandıran New Hampshire de, 38 sandalye kazandıran Teksas da salıncak eyaletlerdir. Çünkü her iki eyalet de seçim günü Demokrat’ları mı yoksa Cumhuriyetçi’leri mi seçeceği “garanti” olarak görülmez.

KAZANAN TÜM SANDALYELERİ ALIYOR

Genelde, bir eyalette çoğunluk oyu kazanan aday, o eyaletin bütün Seçici Kurul üyelerini kazanmış olur. Teksas’ta bir başkan adayı ister yüzde 50.1’le, ister büyük bir farkla kazansın, Teksas’ın hakkı olan 38 seçici kurulu üyesine de sahip olur. Bu nedenle bir aday ülke genelinde daha az oy almasına rağmen, Seçiciler Kurulu’nda üye hakkı fazla olan eyaletlerde kazanarak başkan olabilir.

'SALINCAK EYALET' HANGİLERİ?

Siyaset ve ekonomi alanlarında çeşitli anketler yapan FiveThirtyEight şirketi, 13 eyaleti salıncak eyalet olarak belirledi. Buna göre Arizona, Florida, Georgia, Iowa, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, North Caroline, Ohio, Pensilvanya, Teksas ve Wisconsin eyaletleri salıncak eyalet olarak belirlendi. Real Clear Politics’in yaptığı bir analizde, bu eyaletler arasında Virginia da yer alıyor.

joe-biden-donald-trump.jpg

SALINCAK EYALETLERDE KİM ÖNDE? BIDEN MI TRUMP MI?

Seçim sürecinin tansiyonlu geçeceği düşünülen eyaletlerde Joe Biden oldukça önde görünüyor.

Donald Trump’ın 2016’da yüzde 1’den az farkla kazandığı Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin sanayi eyaletlerinde Joe Biden, büyük bir fark açmış durumda.

Salıncak eyaletlerdeki güncel seçim anketlerinin ortalaması:

2020/10/31/abd-kritik-secim-bolgeleri.jpg

Donald Trump’ın 2016’da büyük bir farkla kazandığı Iowa, Ohio ve Texas eyaletlerinde fark kapanmış ve hatta anketlere göre Iowa’da Joe Biden öne geçmiş durumda.

Bazı siyasi analistler, 2016’da bazı eyaletlerde açık ara fark olmasına rağmen anketlerde geriye düştüğü gözlenen Trump’ın yeniden seçilme ihtimalinin düşük olduğunu savunuyorlar. Siyasi analiz sitesi olan FiveThirtyEight, Joe Biden’ı başkanlık seçiminde avantajlı olarak görürken, The Economist dergisi Biden’ın Trump’ı mağlup etmesini daha muhtemel görüyor.

'SEÇİCİLER KURULU'NA SALINCAK EYALETLERDEN KAÇ ÜYE GİDİYOR?

Bir adayın başkan olabilmesi için toplam 538 üye bulunan Seçiciler Kurulu’nda en az 270 üye tarafından desteklenmesi gerekiyor. Ancak, ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu belirleyecek olan salıncak eyaletler, Seçiciler Kurulu’na toplam 212 üye gönderiyor. Bu sayı, bir adayın başkan olabilmesi için gerekenden az olsa da, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti’nin “garanti” olarak gördüğü eyaletlerin yanında, salıncak eyaletlerdeki sürpriz sonuçlar kazananı belirleyecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN