ABD seçim sonuçlarını nereden takip edilir? İşte anlık sonuç veren siteler

ABD seçim sonuçlarını nereden takip edilir? İşte anlık sonuç veren siteler

ABD yeni başkanı belirlemek için sandığa gidiyor. Seçim sonuçları zamanında açıklanacak mı? Amerikan seçim sonuçlarını canlı veren siteleri sizler için derledik. İşte anlık verilerle ABD seçimleri...

DERLEYEN: SELMAN CÖMERT

ABD başkanlık seçimlerinde ilk oylama işlemi Vermont eyaletinde Türkiye saatiyle 13.00’da başladı. Çoğu eyalette oylama işlemi Türkiye saatiyle 14.00’da başlayacak. 4 Kasım 03.00’da ilk sandıklar kapanırken, 06.00’da oylama işleminin tamamen bitmesi bekleniyor.

ABD SEÇİM SONUÇLARI SAAT KAÇTA AÇIKLANIR?

Bununla beraber nihai seçim sonuçları Kasım ayı içerisinde açıklanması beklenirken, koronavirüs salgını sebebiyle posta yoluyla kullanılan oylardaki artışın yaşanması, bu tarihi geciktirecek.

Seçimlerde elektronik oyların TSİ ile Çarşamba 3-4 gibi açıklanmaya başlaması bekleniyor. Çarşamba sabahından itibaren de normal oyların sayımının başlaması ve yine Türkiye saati ile öğleye doğru oy oranlarının netleşmeye başlayacağı öngörülüyor. 

Ancak hala yeni başkanın kim olacağı seçim gecesi belli olabilir. Bunun için de başkan adayı Joe Biden veya Donald Trump, rakibini farkla geçmesi gerekiyor.

Seçimin iki aşamalı yapıldığı ABD’de başkan adayı, kazanmak için 538 delegenin bulunduğu Seçici Kurulda en az 270 delegenin desteğini almak zorunda.

20 YIL ÖNCEKİ SENARYO TEKRAR EDER Mİ?

2000 yılı ABD başkanlık seçimlerinde George W Bush ve Al Gore, birbirlerine yakın oranda oy almışlardı. Oy sayımı devam ederken televizyonlarda salıncak eyaletlerden Florida'da Al Gore’un kazandığı ilan edilmişti. Ancak daha sonra Bush bu eyalette öne geçmişti.

Al Gore başta yenilgiyi kabul ettiğine dair açıklama yapmasına rağmen, oy oranlarının birbirine çok yakın olduğunu öğrenince bu açıklamasını geri çekmişti.

Sonuçların netleşmesi 36 gün sürerken, devreye Yüksek Mahkeme girdi. Al Gore, tıpkı 2016 başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’ın durumu gibi, ABD çapında fazla oy almasına rağmen Florida eyaletini kaybederek Seçiciler Kurulu’nda çoğunluk sağlayamadı ve başkan George W Bush olmuştu.

TRUMP VE BİDEN OY ORANI NE? KİM ÖNDE?

Seçim sürecinin tansiyonlu geçeceği düşünülen eyaletlerde Joe Biden oldukça önde görünüyor.

Donald Trump’ın 2016’da yüzde 1’den az farkla kazandığı Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin sanayi eyaletlerinde Joe Biden, son haftaya kadar fark atsa da Trump yeniden oylarını toparlamış görünüyor. 

Seçim sonucunu belirleyecek olan salıncak eyaletlerdeki seçim anketlerinin ortalaması:

2020/10/31/abd-kritik-secim-bolgeleri.jpg

Donald Trump’ın 2016’da büyük bir farkla kazandığı Iowa, Ohio ve Texas eyaletlerinde fark kapanmış ve hatta anketlere göre Iowa’da Joe Biden öne geçmiş durumda.

Bazı siyasi analistler, 2016’da bazı eyaletlerde açık ara fark olmasına rağmen anketlerde geriye düştüğü gözlenen Trump’ın yeniden seçilme ihtimalinin düşük olduğunu savunuyorlar. Siyasi analiz sitesi olan FiveThirtyEight, Joe Biden’ı başkanlık seçiminde avantajlı olarak görürken, The Economist dergisi Biden’ın Trump’ı mağlup etmesini daha muhtemel görüyor.

CANLI SEÇİM SONUÇLARI NEREDEN TAKİP EDİLİR?

ABD’deki MSNBC, Fox News ve CNN gibi tüm büyük haber kanalları seçimle ilgili 3 Kasım’da 7/24 canlı yayın yaparken, seçim sonuçları websiteler üzerinden de takip edilebilecek.

Canlı seçim sonuçları internet üzerinden CNN ve Bloomberg’de yayınlanacak. Seçim sonuçlarının canlı yayınlanacağı Hint televizyonu NDTV üzerinden de ücretsiz olarak takip edilebilirken, CTV News, seçim sonuçlarını Youtube kanalında canlı yayınlayacak.

ABD SEÇİMLERİNİ ANLIK AKTARAN SİTELER

İşte ABD seçimlerini canlı takip edebileceğiniz web siteleri, Youtube canlı yayınları ve TV kanalları:

ABD başkanlık seçimlerini interaktif haritalarla yayınlayan web siteleri:

CNN - https://edition.cnn.com/election/2020/results/president 

Bloomberg - https://www.bloomberg.com/graphics/2020-us-election-results 

Politico - https://www.politico.com/2020-election/results/

Electionland - https://electionlandtrends.appspot.com/ElectionDay2020

NBC News - https://www.nbcnews.com/politics/2020-elections/president-results

SEÇİM SONUÇLARINI TV'DEN İZLEMEK İSTEYENLERE...

BBC - https://www.bbc.co.uk/tv/bbcnews

NDTV - https://www.ndtv.com/video/live/channel/ndtv24x7

CNN - https://edition.cnn.com/specials/about-live-tv

ABD SEÇİMLERİNİ CANLI AKTARARAN YOUTUBE KANALLARI

ABD seçimlerini takip etmek için üyelik gerektiren bazı TV kanaları yerine Youtube canlı yayını tercih edenler için:

CTV - https://www.youtube.com/watch?v=QOpR6Md7ljg

ABC News - https://www.youtube.com/watch?v=w_Ma8oQLmSM

NBC News - https://www.youtube.com/watch?v=M62c4t8sK9Q

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN