ABD seçim anketleri Biden diyor ama '2016 sürprizi' hala akıllarda

ABD seçim anketleri Biden diyor ama '2016 sürprizi' hala akıllarda

ABD'de seçimlere günler kala anketler Biden'ı işaret ediyor. Ancak başkanı belirleyen 'Seçiciler Kurulu'na daha fazla üye gönderen eyaletler yine belirleyici. 2016'da bu sayede kazanan Trump bu eyaletlerde Biden'ın gerisinde olsa da sürpriz mümkün...

En çok Barack Obama’ya başkan yardımcılığı yaptığı dönemde tanınan, ancak 1970’lerden beri ABD siyasetinde yer alan Demokrat Parti başkanı adayı Joe Biden, ABD 2020 seçimlerinde başkan Donald Trump’a meydan okuyor.

Seçim günü yaklaşırken birçok anket şirketi, ABD halkının seçim nabzını tuttu. Anketlerin çoğu Joe Biden’ın kazanacağına işaret ediyor, ancak seçimden sonra bir defaya mahsus toplanan ve üyeleri halk tarafından seçilen Seçiciler Kurulu, yeni ABD başkanının kim olduğuna karar verecek.

ANKETLERDE BIDEN LİDER

Anketler, bir adayın ülke çapında ne kadar popüler olduğunu gösteriyor olsa da, seçimin sonucunu tahmin etme konusunda yeterli olmuyor. Mesela 2016 yılı başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton neredeyse 3 milyon farkla seçilmişti. Ancak ABD’deki “Seçiciler Kurulu” sistemi, Donald Trump’ın başkan olmasını sağlamıştı.

Bunun yanında anket sonuçlarına göre, son aylarda yüzde 50 civarında oy alan Joe Biden, çoğu ulusal ankette Donald Trump’ın önünde yer alırken, bazı durumlarda 10 puan öne geçti. Farklı şirketlerin yaptığı anketlerde alınan güncel sonuçların ortalamasına göre Joe Biden oyların yüzde 52’sini toplarken, Donald Trump yüzde 43’te kaldı.

 

 

SEÇİM SONUCUNA HANGİ EYALETLER KARAR VERECEK?

Eyaletlerin çoğu, her iki adayında kazanabileceği, ancak seçim sonucunda pek de etkili olmayan eyaletler. “Swing State” (salıncak eyaletler) veya “Battleground States” (savaş meydanı) olarak bilinen seçimin kıran kırana geçtiği Georgia, Pensilvanya veya Florida gibi eyaletler, seçimin kazananını belirleyecek. Bu yüzden seçimde kazanılan oyların sayısından çok, oyların nerede kazanıldığı önemli.

swing-states.jpg

SEÇİCİLER KURULU NEDİR?

Başkan seçmek için ABD’de kullanılan seçiciler kurulu sisteminde; Kongre, Temsilciler Meclisi ve Senato’ya gönderdiği üye sayısına bağlı olarak her eyaletin oy kullanma hakkı olur. Toplam 538 seçiciler kurulu oyu bulunurken, 270 oyu kazanan aday yeni başkan olur.

Arizona, Florida, Georgia, Iowa, Minnesota, Pensilvanya, Teksas ve Virginia gibi “battleground” eyaletlerin seçiciler kurulundaki oy hakkı daha fazla olduğu için adaylar, başkanlık kampanyasını daha çok bu eyaletlere yönelik gerçekleştirir.

ÇEKİŞMELİ SEÇİM BÖLGELERİNDE LİDER KİM?

Seçim sürecinin tansiyonlu geçeceği düşünülen eyaletlerde Joe Biden oldukça önde görünüyor.

Donald Trump’ın 2016’da yüzde 1’den az farkla kazandığı Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin sanayi eyaletlerinde Joe Biden, büyük bir fark açmış durumda.

Çekişmeli eyaletlerdeki güncel seçim anketlerinin ortalaması

abd-kritik-secim-bolgeleri.jpg

Donald Trump’ın 2016’da büyük bir farkla kazandığı Iowa, Ohio ve Texas eyaletlerinde fark kapanmış ve hatta anketlere göre Iowa’da Joe Biden öne geçmiş durumda.

Bazı siyasi analistler, 2016’da bazı eyaletlerde açık ara fark olmasına rağmen anketlerde geriye düştüğü gözlenen Trump’ın yeniden seçilme ihtimalinin düşük olduğunu savunuyorlar. Siyasi analiz sitesi olan FiveThirtyEight, Joe Biden’ı başkanlık seçiminde avantajlı olarak görürken, The Economist dergisi Biden’ın Trump’ı mağlup etmesini daha muhtemel görüyor.

BAŞKANLIK MÜNAZARASINI KİM KAZANDI?

Donald Trump ve Joe Biden, televizyonda birbirleriyle iki canlı tartışma gerçekleştirdi. 29 Eylül’de gerçekleştirilen ilk münazara, Trump’ın sürekli söz kesmesiyle geçmişti. Bundan sonra yapılan anketler, Biden’ın önde olduğunu gösteriyordu.

CBS News/YouGov anketi, ilk tartışmanın kazananının  yüzde 48 oranla Biden olduğunu açıklamıştı. Ankete katılanların yüzde 41’i münazarayı Trump’ın kazandığını düşünürken, katılımcıların yüzde 70’i tartışmayı izlerken sinirlendiklerini söylemişti. CNN’in gerçekleştirdiği kısa bir ankete göre de, Donald Trump yüzde 28 destek alırken, yüzde 60 oranla Biden’ın galip geldiğini gösteriyordu.

baskanlik-munazarasi.jpg

22 Ekim’de gerçekleşen ikinci münazarada, tartışma hedefinden şaştığında adayların mikrofonlarını susturmaya yönelik müdahalede bulunulacağı duyurulmuştu. İlk münazaranın aksine Donald Trump ve Joe Biden, politika odaklı tartışmalar gerçekleştirdi. Tartışmanın verimli geçmesi Donald Trump için olumlu gibi görünse de yapılan anlık anketler yine Joe Biden’ın önde olduğunu gösteriyordu.

Yine CNN’in gerçekleştirdiği ankete göre izleyicilerin yüzde 53’ü Joe Biden’ı rakibi karşısında etkili olduğunu söylerken, Donald Trump yüzde 39 oy aldı. YouGov anketine göre Trump yüzde 35 oy oranı alırken, yüzde 54’le Biden önde çıktı.

TRUMP KORONAVİRÜS İLE MÜCADELEDE BAŞARISIZ

ABC News/Ipsos anketine göre, Amerikalıların sadece yüzde 35’i Donald Trump’ın koronavirüs krizini yönetim tarzını beğeniyor. Bu rakam, Cumhuriyetçiler arasında en fazla yüzde 76’ya çıkıyor. Katılımcıların yüzde 72’si, Trump’ın “virüse yakalanma riskini yeterince ciddiye almadığı”nı savundu.

SEÇİM ANKETLERİ NE KADAR GÜVENİLİR?

2016’daki seçim anketleri Hillary Clinton’ın kazanacağını öngörmüştü ve Clinton Trump’tan 3 milyon civarı oy fazla alarak bu öngörüyü doğru çıkarmıştı. Ancak seçimi Seçiciler Kurulu oylarıyla Donald Trump kazanmıştı. 

 

2016’daki seçim anketlerindeki gibi bugün de Donald Trump geride görünüyor. Ancak bu sefer aradaki fark biraz daha fazla. Yine de seçimle ilgili yorumlar, bu yıl koronavirüs salgını ve ekonomiye olan etkisi, insanların farklı yöntemlerle oy kullanması gibi etkenlerin seçim sonucunun anketler üzerinden okunamayacak kadar belirsiz olabileceği yönünde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN