1 TL'lerde olay detay! Marketler yapıyordu, şimdi sıra ona geldi: 1 liranız varsa karşılaştırın!

1 TL'lerde olay detay! Marketler yapıyordu, şimdi sıra ona geldi: 1 liranız varsa karşılaştırın!

Maliyeti artan market ürünlerinde fiyatı artırmamak için sık sık başvurulan gramaj düşürme uygulamasına bu sefer de darphanenin ürettiği madeni paralarda rastlandı. Yeni üretilen 1 TL değerindeki madeni paraların gramajının düştüğü ve eskisinden hafif olduğu ortaya çıktı.

Darphanenin 1 TL'yi değerinin üstünde bir maliyete ürettiği iddiaları tartışılırken yeni üretilen 1 TL'lerde gramajın düşürüldüğü anlaşıldı.

1 TL'nin maliyetinin 3 TL olduğu iddiasını yalanlayan darphane, yeni ürettiği 1 liraları dolaşıma soktu. Ancak bu yeni madeni paraların eski ağırlıkta olmadığı görüldü.

Market raflarında görmeye alıştığımız gramaj düşürme uygulamasına başvuran darphane yönetiminin, 1 TL'lik paketleri üzerindeki ağırlık bilgisinin değiştiği görüldü.

1tl-gramaj.jpg

Medyaradar'ın haberine göre, bin adet 1 TL’den oluşan madeni para paketleri bu yılın ocak ayında brüt 8.218 gram, net 8.134 gram ağırlığında iken mart ayında basılarak piyasaya sürülen bin adetlik 1 TL’lik paketlerde ise gramajların brüt 6.774, net 6.690 grama düşürüldüğü görülüyor.

1tl-gramaj2.jpg

GRAMAJI DÜŞÜRÜLDÜ

2023 yılı basımı 1 liralarda 2 grama yakın bir azaltıma gidilerek 8 gramdan 6 grama düşürüldü. Bu yıl MArt ayında piyasaya sürülen yeni 1 liralar eskisinden 2 gram daha hafif. 1 TL'nin eskisi ve yenisini eline alarak karşılaştıran vatandaşlar hem daha hafif hem de daha ince hissettirdiğini belirtti. Ayrıca yere düşünce duyulan sesin bile farklılaştığını eklediler.

Biri 2016 yılı basımı, diğeri ise daha yeni 2023 yılında basılmış olan iki 1 lira tartıldığında eski 1 liranın 8.21 gram gelirken, yeni 1 liranın 6.63 gram olarak ölçüldüğü görülüyor. Eski ve yeni 1 lira arasında yaklaşık olarak 1,5 gram fark olduğu ortaya çıkıyor.

"YENİSİ DAHA HAFİF"


Show Haber'in mikrofon uzattığı sokaktaki vatandaşlara eski ve yeni bir liranın ağırlıklarının fark edilip edilmediği soruldu, iki parayı da eline alanlar eskisinin daha ağır, yenisinin daha hafif olduğunu söyledi.

1tl-gramaj3.jpg

MALİYETİ DEĞERİNİ AŞIYORDU


Üretiminde bakır, nikel ve çinko gibi madenlerin kullanıldığı 1 lira, döviz kurundaki artış ve ham madde fiyatlarındaki pahalılık nedeniyle eskisinden daha maliyetli olmaya başlamış hatta maliyeti değerinin 3 katına çıktığı iddia edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN