20 yıldır kapanan gaz vanasına çözüm yok

20 yıldır kapanan gaz vanasına çözüm yok

BOTAŞ, Tahran’ın teknik arızayı gerekçe göstererek Türkiye’ye gaz akışını 10 gün süreyle durdurduğunu bildirdi. Tüketimin arttığı kış aylarında 20 yıldır benzer durumun tekrar ettiğini belirten uzmanlar, gaz tedariğinde planlamanın hatalı olduğuna dikkat çekti. Sanayiciler ise gaz arzının yüzde 40 azalacağını belirterek ‘Fabrikalar üstünde ciddi bir üretim stresine yol açacak’ uyarısı yaptı.

Türkiye’de kış aylarının da gelmesiyle beraber doğalgazın ısınmada da kullanılmaya başlanması tüketimi rekor seviyeye çıkardı. Tüketimin artması tedarik sorununa neden oldu. BOTAŞ, İran’dan alınan gaz miktarının 17 Ocak’ta üçte bir seviyesine düştüğünü, 20 Ocak’ta da sıfırlandığını duyurdu.

BOTAŞ, İran Milli Gaz Şirketi’nin (NIGC) Gürbulak giriş noktasından Türkiye’ye doğalgaz iletimini ‘teknik arıza’ sebebiyle 10 gün süreyle durdurduğunu bildirdi. Yapılan kesintiye bağlı olarak BOTAŞ, yüksek miktarda gaz çeken bazı sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş miktarını sınırladı.

BOTAŞ, sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda Kademe 1 hesabı dışındaki hesaplamalarda yer alan hesaplamadaki aylık tüketim miktarının 1 güne karşılık gelen miktarın yüzde 60’ı kadar gaz çekme talimatı verildi. Yazıda talimata uyulmaması halinde sözleşmelere göre ceza uygulanacağı belirtildi. BOTAŞ yazıda kısıtlamanın süresine ilişkin bir açıklama yapmadı. İran’ın doğalgaz vanalarını kapatmasını değerlendiren uzmanlar bunun yeni bir şey olmadığını 20 yıldır gaz akışını durdurduğunu belirtti.

Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, ‘’İran mücbir sebep bildirerek gaz arzını azaltmış. Bu durumda özellikle İran’dan her kış yaşanır. Aslında bunun temel sebebi de İran’da talebin kış şartlarından dolayı artması sonucu yeterli gazı Türkiye’ye tedarik edememesidir. Bu durum İran arzının başladığı 10.12.2001 den beri devam eder’’ dedi. Doğalgazın yanı sıra Enerji Bakanlığı, Sanayi tesislerinin elektrik tüketiminde de kısıtlamaya gidileceğini bildirdi. Diğer tüketicilerin kısıtlamadan etkilenmemesi için önlem alındığı da belirtildi.

2101krt01a-sehir.jpg

'ARZ KISITLAMASI SANAYİDE STRES YARATACAK'

Sanayici doğalgazda yaşanan geçici kısıntıdan şikayetçi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan İran’daki gaz akışında yaşanan kesinti sonrasında sanayiye verilen gaz miktarının azaltılmasına yönelik ‘’Son aylarda başta doğalgaz olmak üzere enerjideki maliyet artışlarının büyük bir bölümü zaten sanayici tarafından fedakar bir şekilde karşılanmaktadır. Ağır sanayi sektörlerimizde çok daha katlanılmaz olan bu maliyet bedeline şimdi de arz üzerinden bir bedel ödetilmesi kabul edilemez. Bir yandan ihracata dayalı bir büyüme için elimizden gelen gayreti gösterirken, başta ihracatçı sektörlerimizi vuracak olan bu karar, fabrikalarımız üzerinde çok ciddi bir üretim ve planlama stresine yol açacaktır’’ dedi.

‘GELDİĞİMİZ NOKTA NEDEN DEĞİL SONUÇTUR’

BOTAŞ’ın sanayicilere gönderdiği yüzde 40 arzın azaltılması uygulamasının yeni olmadığını aksine rutin bir uygulama olduğunu aktaran Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk ‘’ Biz en büyük hatayı Azeri miktarını TANAP’a deplase ederek yaptık. Azeri gazı Eskişehir’e kadar BOTAŞ sistemine girmeden transit olarak geliyor. Bu arada Gürcistan sınırından Erzurum’a kadar olan BOTAŞ hattı bomboş. Erzurum’dan sonra da Ankara’ya kadar maximum 28 mlym3 İran gazı (eğer kesinti yoksa) geliyor. Biz TBMM eliyle Avrupa’ya gaz götüreceğiz diye hem sistem dengesini, hem ticaret merkezi olma hedefini bir kenara bırakarak hükümetler arası anlaşmalarla izin verdik. Bugün geldiğimiz nokta sadece neden değil sonuçtur’’ ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN