2022 FED faiz kararı bugün saat kaçta açıklanacak?

2022 FED faiz kararı bugün saat kaçta açıklanacak?

Bugün piyasa, merkez bankasının faiz oranlarını 75 baz puan artırmaya devam etmesini bekliyor. Ancak kararın yayınlanan metni ve Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları önümüzdeki iki toplantıya ilişkin beklentilerin nasıl şekilleneceğini belirleyecek. ABD'de bir yandan enflasyon ve büyüme beklentilerin üzerinde seyrederken, diğer yandan ekonomik durgunluk endişeleri artmaya başladı. Fed'in bu hassas bilançoya ne kadar dayanacağı sorusu bu akşam 21:00'de kısmen yanıtlanacak. Detaylara haberimizden göz atabilirsiniz…

ABD Merkez Bankası (Fed) bugün 21:00 CEST'de beklenen faiz kararına ilişkin açıklama yapacak.

Fed'in Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 21 Eylül'de gösterge faiz oranını 75 baz puan artırarak %3-3,25'e yükseltti. Son üç toplantıda faiz oranlarını 75 baz puan artırma kararına varan Fed, son 5 toplantıda faiz oranlarını 300 baz puan artırma yoluna gitti.

Piyasa bugün kesin olarak 75 baz puanlık bir artış görüyor. Merkez bankasının faiz kararlarını analiz eden CME FedWatch Tool, bu sabah 75 baz puanlık faiz hedefi yüzde 85,5 olarak belirledi.

AÇIKLAMALAR TAKİP EDİLECEK

Fed beklentileri bugün 75 baz puan civarında oluşurken, kararın metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın karar sonrası konuşmaları yakından izlenecek. Metin ve konuşma, Fed'in hem 14 Aralık hem de 1 Şubat toplantılarında ne gibi şahin bir politika izleyeceğine dair ipuçları arıyor.

ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÖTESİNDE

Enflasyon ve durgunluk sorunlarından hangisinin daha ciddi değerlendirildiği piyasa fiyatlarını etkilemesi bekleniyor. Eylül ayında ABD’de yıllık enflasyon yüzde 8,2 olarak açıklanmıştı. Enflasyon geçen ay yüzde 8,3'ten düşmesine rağmen, enflasyon yüzde 8,1 ile beklentilerin üzerinde kaldı.

BÜYÜME BEKLENENDEN DAHA POZİTİF

 ABD'de enflasyon düşünülenin üstünde olsa da büyüme rakamları da düşünülenin üzerinde pozitif oldu. ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde senelik %2,6 oranında büyüdü. Büyümenin %2.4 olacağı düşünülüyordu.

İŞSİZLİK ORANI 50 YILIN DİBİNDE

İstihdamda faiz oranlarındaki artışa rağmen şu ana kadar güçlü bir tablo elde edildi. Dün, ABD Çalışma Bakanlığı, Eylül ayı için açık JOLTS işlerinin sayısına ilişkin verileri yayınladı. Böylece Eylül ayında ülkedeki açık pozisyon sayısı bir önceki aya göre 437 bin artarak 10 milyon 717 bine yükseldi. Beklentilerin aksine, Eylül ayında iş sayısı yaklaşık 10 milyona yükseldi. Eylül ayında Tarım dışı istihdam 263.000 kişi artarken, işsizlik oranı 0,2 puan azalarak yüzde 3,5 ile 50 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ÜRETİM VE KONUT SATIŞLARINDA DURGUNLUK SİNYALİ

Elbette peş peşe gelen faiz artışlarının ekonomi üzerindeki etkisi görünmüyor. Son olarak, dün açıklanan verilere göre, ABD ISM imalat endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre 0,7 puan düşerek 50,2 oldu. Endeks Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesine düştü.

Ülkede ortalama 30 yıllık ipotek oranı yüzde 7.16 ile 2001'den bu yana en yüksek seviye oldu. Yeni daire satışları, yüksek ipotek faiz oranları ve yüksek daire fiyatları nedeniyle Eylül ayında aylık %10,9 düşüşle 603.000'e geriledi.

HİZMET SEKTÖRÜNDE KAPANMA

ABD Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim'de 49.9'a düşerek aylık 2,1 puanlık düşüşle 28 ayın en düşük seviyesine geriledi ve sektörün Haziran ayından bu yana ilk düşüşü oldu. 2020. Hizmet sektörü PMI da Ekim ayında bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 46,6 puana geriledi ve hizmet sektöründeki daralmanın devam ettiğini gösteriyor.

Ayrıca, Conference Board tüketici güven endeksi Ekim ayına göre 5,3 puan azalarak 102,5'e gerileyerek enflasyon endişeleri nedeniyle üç ayın en düşük seviyesini gördü.

Merkez Bankası'nın temel hedefi, orta vadede yüzde 2'lik bir enflasyon hedefine ulaşmaktır. Fed Başkanı Jerome Powell, bu hedefi bir öncelik haline getireceklerini defalarca tekrarlarken, bu hedefe ulaşmak için mümkün olduğunca az acıya neden olmak istediğini de belirtti.

Bu nedenle dünya, Fed'in bugün kurulan hassas dengeyi izlediğine dair işaretleri ilgiyle izliyor olacak. Bugün verilen mesajlar önümüzdeki aylarda küresel ekonominin yönünü belirleyecek.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN