2022'in en büyük zammı geldi! Daha da artacak denerek duyuruldu, yok artık dedirten rakamlar

2022'in en büyük zammı geldi! Daha da artacak denerek duyuruldu, yok artık dedirten rakamlar

Dolar kurundaki yükselmenin etkileri yansımaya devam ediyor. Dolardaki yükseliş ilk önce akaryakıt sektörüne vururken sonra da yayılarak tüm sektörleri etkilemeye devam ediyor. Otomotiv sektörüne yılın en yüksek zammının geldiği açıklandı. Dolar kurundaki yükseliş ile birlikte otomobildeki arzında fiyatları arttırdığını belirten sektör temsilcileri zamların katlanarak devam edeceğini belitti.

Otomotiv sektöründe 2022 yılının en büyük fiyat artışı yaşandı. Sektör temsilcileri 'devamı gelecek' diyerek otomotiv sektöründeki fiyat artışlarının deva edeceğinin de sinyalini verdiler. Dolar kurundaki artış nedeniyle otomobil fiyatlarına yüzde 27 zam geldiğini belirten sektör temsilcileri fiyatların önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini belirttiler.

'İKİNCİ EL OTOMOBİLLERDE BÜYÜK ZAM BEKLİYORUZ'

Mayıs ayına göre bu ay ortalama otomobil fiyatlarına yüzde 27 zam geldiğini söyleyen Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkan Dr. Altuğ Erciş, bu artış 2022 yılının en yüksek fiyat artışı oldu, artan taleplerle önümüzdeki günlerde ikinci el otomobil fiyatlarında da büyük zamlar beklediklerini belirterek otomobil almak isteyenleri uyardı.

Piyasalarda fiyatların katlanarak arttığını söyleyen Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Dr. Altuğ Erciş, dolar kurunun nerelere gideceğini bilmediklerini bu belirsizliğin üzerine Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesinin de eklenince otomobillere gelen zamların atlandığını ifade etti.

otomobil-fiyatlari.jpg

BİR YILDA YÜZDE 67 ARTTI

Indicata'nın ikinci el otomobil fiyatları ile ilgili verileri incelendiğinde 2. el otomobilin Türkiye pazarında Nisan ayına kıyasla yüzde 2'ye yakın satışlarda azalma olmasına rağmen bir önceki yılın mayıs ayı verilerine bakılırsa 2. el otomobil satışlarında yüzde 67 artış olduğu gözleniyor. Bu kadar büyük artışın nedeninin ne olduğunu sorgulayan sektör temsilcileri ekonomideki belirsizlik nedeniyle vatandaşların ellerinde nakit Türk lirası tutmamak için otomobile yatırımı yaptığı şeklinde yorumluyor. İkinci el otomobil piyasalarındaki satışlar incelendiğinde son üç yılda otomobil satışlarının yüzde 29 arttığı gözlemleniyor.

otomobile-zam.jpg

İLANA ÇIKAN ARAÇLARIN YÜZDE 58'İ ANINDA SATILIYOR

Mayıs ayında gerçekleşen 2. el araç satışlarındaki rakamlara bakılınca binek araçların toplam satışlarda yerinin yüzde 82 olduğunu ticari araçların payının ise yüzde 18 olduğu görülüyor. Satış ilanına çıkan araçların yüzde 58'inin hemen satıldığı anlaşılırken okulların tatil olması ve Kurban Bayramı nedeniyle satışların Haziran ayında daha da artacağı tahmin ediliyor. İkinci el araçlara olan talebin fiyatları katlayacağı da belirtiliyor. Dolar kurundaki oynaklıkla birlikte ekonomiye güvenin azalmasının da otomobil satışlarını arttırdığı belirtilirken otomobil fiyatlarındaki artış için sizler neler düşünüyorsunuz?


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN