2024 yılında uygulanmaya başlayacak: Enflasyon düzeltmesinin detayları belli oldu

2024 yılında uygulanmaya başlayacak: Enflasyon düzeltmesinin detayları belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 ve sonrası hesap dönemleri için enflasyon düzeltmesinin ayrıntılarını açıkladı. Düzenlemeye göre, bilanço esasına tabi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançolar, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerin 2024'te biten hesap dönemi sonuna ait bilançoları enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak. İşte yeni düzenlemeler ve uygulama esasları...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2023 ve takip eden hesap dönemine yönelik yapılacak harcama indiriminin ayrıntıları belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle 2023 ve takip eden hesap dönemlerine yönelik olarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tabloların düzeltme işlemlerinin usul ve esasları belirlendi.

En son yapılan enflasyon düzeltmesi, kanunda geçerli şartların sağlandığı 2003 ve 2004 yıllarında uygulanmış ve 2021 takvim yılı 4. geçici vergi dönemi sonuna kadar şartların gerçekleşmemesi nedeniyle enflasyon düzeltmesi yapılmamıştı. 31 Aralık 2021 tarihli mali tablolardan sistemin başlatılmasına, Bakanlığa gelen talepler çerçevesinden 2023 sonuna kadar ertelenmişti.

PARASAL KIYMETLERDE UYGULANMAYACAK

Erteleme için düzenlenmiş düzenleme çerçevesi bu yıl sonunda mali tablolar enflasyonun düzeltilmesine tabi tutulacaktır.

Söz konusu uygulamada, finansal tabloya tabi gelir ve kurumların aktardığı kişilerin 2023 hesap dönemi boyunca ait olan verileri, özel hesap bilgileri tabi olan kişilerin 2024'te biten hesap süresi boyunca ait yedeklerini ve kaynağının aktif pasifinde yer alan parasal olmayan tarihleri. Parasal kıymetlerde ise uygulama tabi olmayacaktır.

2023 hesap dönemi sonucundan yapılacak enflasyon iyileştirmesi sonucu oluşan kar veya zarar dönemi kazancının tespitinde alınmayacak.

KÂR VE ZARARLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK

2024 yılı ve takip eden yıllarda geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere, gerekli koşulların varlığına bağlı olarak enflasyon düzeltmesi yapılacak, yapılan değişimden kaynaklanan kar veya zararlar dönem kazancının tespitinde göz önünde bulundurulacak.

Banka ve finans piyasasındaki geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesapta enflasyon değişimi yapacak ancak enflasyon değişiminin sonucu oluşacak kar veya zararlarını dönem kazancının tespitinde değerlendirmeyecek.

Mükelleflerce, 1 Ocak 2005 ile 31 Aralık 2023 tarihlerinde maddi duran varlıklar, menkul kıymetler ve stoklar gibi kıymetlerin enflasyon etkilerine tabi tutularak enflasyonun elde edilmesi sonucu oluşan önemli tutarlar farklı geçmiş yıl karlarına aktarılacak ve bu karlar vergilendirilmeyecek.

Bu değerler, 1 Ocak 2024 hesap döneminin başlangıç ​​değeri olarak izlenebilecek ve verilerin gerçek hayatta yaşanacakları olacak. 2024 ve 2025 hesabında yapılan ve daha kısa süreli değerleme farkları ise kazançların tespitinde kaydedilmeden alınır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN