4A 4B 4C emeklilerinin beklediği haber geldi! Çift aşamalı zam formülü: En az bu oranda zam kapıda

4A 4B 4C emeklilerinin beklediği haber geldi! Çift aşamalı zam formülü: En az bu oranda zam kapıda

Emekli vatandaşlar merakla zam oranlarını bekliyor. Peki emeklilere göre zam oranları nasıl olacak? Tüm detaylar haberimizde.

Temmuz ayı emekliler ve memur emeklileri tarafından heyecanla bekleniyor. Emeklilere göre yapılacak zam oranları yavaş yavaş belirlendi! Peki zamlar neye göre yapılacak? Temmuz ayında ne kadar zam yapılacak? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EMEKLİLİĞE GÖRE ZAM ORANLARI

Geçtiğimiz günlerde kamu işçilerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Bu zam oranları sonrasında ise emeklilerin maaş artış beklentileri de arttı. Ara zamlarda 6 aylık enflasyon, refah payı ve seyyanen zam formülü üstündeki çalışmaların tamamlandığı öğrenildi. Memur ve memur emeklisi Temmuz ayında yüzde 6 toplu sözleşme zammını da alacak. Merkez Bankası anketlerine göre 6 aylık zam oranı yüzde 29.92 seviyesinde bekleniyor. Refah payı eklenmediği zaman memur ve memur emeklisine yüzde 18.63 oranında zam hesaplaması yapılıyor. Ancak yine de bu oranlara göre kamu işçisine yapılan yüzde 45 zam oranının göz önünde bulundurulması bekleniyor. Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan kademeli maaş artışı ile ilgili SSK ve Bağ Kur emeklisi vatandaşın maaşlarına kademeli zam yapılması da bekleniyor. 

Emekli Maaşlarına Kademeli Artış

Bu durumda 10-15 bin TL arasında maaş alanlar yüzde 45, 15-20 bin TL arasında maaş alanlar yüzde 40, 20 bin TL üstünde maaş alanlara yüzde 35 oranında zam yapılması bekleniyor. İddialara göre 10 bin TL emekli maaşı alan vatandaşlara 4 bin 500 TL artış yapılması ve maaşlarının 14 bin 500 TL olması bekleniyor. Yeni meclis sürecinde ilk gelişmelerin Bağ Kur primlerinin SSK ile eşitlenmesi ile ilgili olması bekleniyor. Bağ Kurlu vatandaş 9 bin prim gününü doldurdukları zaman emekli olabiliyor. Düzenlemeler yapıldıktan sonra küçük esnafın emekli olması için prim günlerinin 7 bin 200 güne indirilmesi bekleniyor. EYT yasası sonrasında prim gününe takılan vatandaşlar bu düzenleme sonrasında emeklilik hakkı elde edebilecekler. Yapılan haberlere göre 7 bin 500 TL ve 10 bin TL arasında, 10 bin 15 bin TL arasında, 15 bin TL ve 20 bin TL arasında olarak gruplara ayrılarak zam yapılacak. Bu şekilde 10-15 bin TL arasında maaş alanlar yüzde 45, 15-20 bin TL yüzde 40, 20 bin TL ve üstü yüzde 35 oranında zam alacak. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL ve 10 bin TL arasında olan vatandaşlara ise ne kadar zam yapılacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Bu formülle birlikte ilerlenirse Bağ Kur emeklisinin 6 ay enflasyon zammı alacağı düşünülüyor. Yapılacak düzenlemelerle birlikte emekli maaşları arasında olan adaletsizliğin ortadan kalkması bekleniyor. Güncel olarak ülkede emekli maaşlarının ortalama 8 bin 500 TL ve 9 bin TL arasında olduğu biliniyor. 9.5 milyon emekli vatandaş ise 7 bin 500 TL emekli maaşı alıyor. Ülkede toplam 15 milyon emekli var. 10 bin TL altında emekli maaşı alanlar ve 20 bin TL üstünde emekli maaşı alanlar arasında ise büyük bir fark bulunuyor. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL arasında kalıp kalmayacağı ile ilgili de bir açıklama yapılmadı. En düşük emekli maaşında bir artış yapılmazsa en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olarak kalacak. 7 bin 600 TL maaş alan vatandaşlara refah payı verilip verilmeyeceği ile ilgili de bir açıklama yapılmadı. Bir tarafta 3 bin 500 TL kök maaş 7 bin 500 TL'ye yükselirken 7 bin 600 TL maaş alan vatandaşın emekli maaşı 9 bin TL'ye yükselmiş oldu. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN