Brüt dış borç stoku 564,9 milyar dolar oldu

Brüt dış borç stoku 564,9 milyar dolar oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin borç stoku verilerini kamuoyuyla paylaştı. 30 Eylül itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stoku 564,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, borcun milli gelire oranı %36,7 seviyesinde kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye ekonomisinin borçluluk tablosunu ortaya koyan kritik verileri yayımladı. 30 Eylül 2025 verilerini kapsayan rapora göre; brüt ve net dış borç rakamları ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç stoku verileri netleşti. Açıklanan rakamlar, borç stokunun milli gelir içindeki payının kontrol edilebilir seviyelerde seyrettiğine işaret ediyor.

DIŞ BORÇ STOKUNDA SON DURUM

Bakanlığın verilerine göre, Türkiye’nin dış borç tablosu iki ana başlıkta şöyle şekillendi:

Eylül sonu itibarıyla 564,9 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu tutarın gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı %36,7 oldu.

Türkiye’nin brüt borcundan varlıkların düşülmesiyle elde edilen net rakam 279,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Net borcun milli gelire oranı ise %18,2 seviyesinde tespit edildi.

KAMU BORCU VE AB KRİTERLERİ

Rapor, kamu sektörünün net borçlanma durumunu ve Avrupa Birliği standartlarındaki borç yükünü de gözler önüne serdi:

Bu dönemde kamu net borcu 8 trilyon 236 milyar lira oldu. Borcun milli gelire oranı %14,3 olarak belirlenerek, mali disiplinin korunduğu mesajı verildi.

Maastricht kriterleri baz alınarak hesaplanan genel yönetim borç stoku 14 trilyon 133 milyar lira olarak açıklandı. Bu rakamın GSYH'ye oranı ise %24,5 seviyesinde kalarak AB standartlarının oldukça altında gerçekleşti.

  • Hazine Garantili Borçlar: Hazine’nin geri ödeme garantisi verdiği dış borç stoku ise 15,3 milyar dolar oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN