6,2'lik deprem sonrası konut fiyatları yükseldi: Kiralık ve satılıklarda yüzde 10'luk artış

6,2'lik deprem sonrası konut fiyatları yükseldi: Kiralık ve satılıklarda yüzde 10'luk artış

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen depremin ardından kiralık ve satılık konut fiyatlarında yüzde 8-10 arasında artış yaşandı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, fırsatçılık yapan ev sahiplerine cezalar kesildiğini belirtirken, yaz aylarında kira artış hızının yavaşlamasını beklediklerini söyledi.

İstanbul’da 23 Nisan 2025’te meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından emlak piyasasında dikkat çekici hareketlilik yaşandı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, özellikle kiralık ve satılık konut fiyatlarında yüzde 8 ila 10 arasında artış gözlendiğini açıkladı.

Artışın ardından sosyal medya üzerinden açıklama yapan Ticaret Bakan Yardımcısı’nın, fahiş fiyat uygulayan ev sahiplerine cezai yaptırım uygulanacağı yönündeki mesajının sektör tarafından olumlu karşılandığını belirten Akçam, “Ertesi gün bazı mülk sahiplerine 250 bin TL’ye varan cezalar uygulandı. Bu, piyasada ciddi bir uyarı etkisi yarattı” dedi.

“İLK SORUMLU EV SAHİBİ”

Fiyat artışlarının genellikle mülk sahiplerinin yönlendirmesiyle gerçekleştiğini vurgulayan Akçam, emlak danışmanlarının çoğu zaman bu talepler doğrultusunda hareket etmek zorunda kaldığını söyledi.

“İlan portallarında gördüğünüz yüksek fiyatların arkasında çoğunlukla ev sahiplerinin baskısı var. Suçlu ilanları yayımlayan kişi değil, bu rakamları belirleyenlerdir.”

Akçam, ilan portallarındaki fiyatların denetim altına alınması gerektiğini, sektörde suistimalin yaygın olduğunu ve buna karşı düzenlemelerin sıkılaştırılmasının zorunlu hale geldiğini dile getirdi.

ENFLASYON DÜŞTÜKÇE KİRALAR YAVAŞLIYOR

Yıllık enflasyondaki düşüşün kira artış oranlarını da etkilediğine dikkat çeken Akçam, nisan ayında yüzde 51,8 olan kira artış oranının mayısta yüzde 48,2’ye gerilediğini hatırlatarak, “Bu trend devam ederse kira fiyatlarındaki artış hızı yavaşlayacak ve yaz aylarında fiyatların daha istikrarlı seyretmesi bekleniyor,” ifadelerini kullandı.

SOSYAL KONUT PROJELERİ FİYATLARI ETKİLEYEBİLİR

Hükûmetin konut arzını artırmaya yönelik sosyal konut projeleri ile ilgili açıklamalarına da değinen Akçam, bu adımların piyasayı dengeleyeceğini belirtti.

“Barınma ihtiyacının sosyal konutlarla karşılanması, kiralık piyasasında yukarı yönlü baskıyı azaltacaktır.”

Ayrıca memur tayinleri ve öğrenci yerleştirmeleri gibi dönemsel faktörlerin de kira fiyatlarında geçici dalgalanmalara yol açtığını vurguladı.

DİJİTAL TAKİP VE KONTRAT SİSTEMLERİ GÜNDEMDE

Sektördeki suistimalleri engellemek amacıyla hayata geçirilen elektronik kontrat ve dijital takip sistemleri gibi yeni uygulamaların da olumlu etkiler yaratmaya başladığını belirten Akçam, bu tür teknolojik denetim araçlarının yaygınlaştırılmasıyla piyasanın daha şeffaf hale geleceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN