Akaryakıtta ÖTV desteği bitiyor: Pompaya zam gelecek mi?

Akaryakıtta ÖTV desteği bitiyor: Pompaya zam gelecek mi?

Motorine yapılan son 43 kuruşluk zammın ardından, devletin bu alandaki desteğinin de sonuna gelindi. Akaryakıtta yeni bir düzenlemeye gidilmezse yeni zamlar fiyatlara yansıyabilir.

Motorin, benzin ve otogazda vergilerin azaltılması yoluyla zamların tüketiciye yansımasının önüne geçen eşel mobil sitemiyle akaryakıtta sağlanan ÖTV desteğinin sonuna yaklaşıldı. Motorinde eşel mobil ile vazgeçilebilecek kalan ÖTV tutarı 12 kuruşa geriledi. Bu seviyenin aşılması durumunda gelen zamlar ilave bir düzenlemeye gidilmemesi halinde pompa fiyatlarına yansıyacak.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) yapılan açıklamaya göre, akaryakıtta devletçe karşılanan ÖTV miktarı benzinde 1,75 lira, motorinde 1,93 lira, LPG Oto Gaz’da ise 1 lira. LPG’de vazgeçilebilecek ÖTV alanı kalmazken, benzin 77 kuruşluk bir imkan bulunuyor.

POMPA FİYATI HAZİRAN’DAN BU YANA SABİT

Akaryakıtta en son 20 Mayıs’ta yapılan ÖTV düzenlemesinden bu yana fiyatlar genel olarak sabit seyrediyor. Bu dönemde petrol fiyatları yaklaşık yüzde 20 artarken, benzin fiyatı 7,70 TL seviyelerinde kaldı.

EŞEL MOBİLİN BÜTÇE YÜKÜ ARTIYOR

Son açıklanan kamu maliyesi raporuna göre; eşel-mobil sistemi uygulaması sonucunda sadece 2021 yılı için toplamda 46 milyar TL’lik KDV ve ÖTV gelirinden ödün verildi. Eşel-mobil sisteminin Ocak-Ağustos 2021 döneminde enflasyona 2,48 puanlık düşüş yönlü etkisi olduğu hesaplanıyor.

Öte yandan, alınan bilgilere göre benzin fiyatına da bu geceden itibaren 29 kuruşluk zam yapılacak. Bu zam, eşel mobilden karşılanacağı için pompa fiyatına yansımayacak. Söz konusu zammın ardından benzinde eşel mobil ile vazgeçilebilecek kalan ÖTV tutarı 48 kuruşa gerileyecek

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN