Akkuyu Nükleer Santrali'nde son viraja girildi: Reaktör bir sonraki aşamaya hazır

Akkuyu Nükleer Santrali'nde son viraja girildi: Reaktör bir sonraki aşamaya hazır

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından ilk reaktörün işletmeye alınması gerekli iznin verildiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS)tam kapsamlı ayarlama ve çalıştırma aşamalarına geçileceği açıklandı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ilk reaktörün işletmeye alınması için Nükleer Düzenleme Kurumunca (NDK) gerekli iznin verildiği ve tam kapsamlı ayarlama ve çalıştırma aşamalarına geçecileceği açıklandı.

Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin,Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinde yürütülen çalışmaları aktardı.

Nükleer Düzenleme Kurumu'nun (NDK) antralin ilk reaktörünün işletmeye alınması için gerekli izni vermesine değinen Sezemin, "Bu durum 'Hem Türkiye hem de uluslararası mevzuat açısından her şeyi doğru yaptık' demektir." ifadesini kullandı.

Alınan izinle beraber tam kapsamlı ayarlama ve çalıştırma aşamalarına başlama imkanlarının olduğunu belirten Sezemin, "Bu da üniteyi devreye almadan önce çok önemli bir işlem. Teknolojik ekipmanların denenmesi ve bu çalışmalar sonucunda santralin devreye alma işlemine hazır oluşu tespit edilmiş olacak." diye konuştu.

'REAKTÖR BİR SONRAKİ AŞAMAYA HAZIR'

İşletmeye alma izniyle beraber tam teşekküllü denemelere başladıklarını belirten Sezemin, "Şu an turbo jeneratör ekipmanının kurulumu yapılıyor. Reaktör binasında kurulu olan kutup vinci yardımıyla çok önemli bir teknolojik işlem yaptık. Reaktör içi cihazların ve kapağının test kurulumunu yaptık. Kurulumunu yaptıktan sonra tekrar demonte ettiler. Böylece reaktörün bir sonraki aşamaya, yakıt yüklemeye hazır olduğu tespit edildi." dedi.

Akkuyu NGS'nin, dünyanın en büyük nükleer inşaat sahası olduğuna dikkati çeken Sezemin, diğer ünitelerindeki çalışmaların da planlamaya uygun ilerlediğini kaydetti.

ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı sürdürülen Akkuyu NGS, her biri 1200 megavatlık VVER-1200 tipi "III+" nesil reaktörlü 4 üniteden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak.

Santralin tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu tek başına karşılaması öngörülüyor.

60 YILDA 2,1 MİLYAR TON KARBON EMİSYONUNU ENGELLEYECEK

Akkuyu NGS'nin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün ise 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor.

Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan kesintisiz elektrik üretilebilecek santral, Türkiye'nin "2053 net sıfır emisyon" hedefine katkı sağlayacak.

Akkuyu NGS'nin işletmede kalacağı 60 yılda toplam 2,1 milyar ton karbon emisyonunu engelleyeceği hesaplanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN