Akşam bomba patlacak! Fed faiz kararını açıklanıyor, akaryakıt, altın, dolar... Uzmanlar şimdiden uyardı

Akşam bomba patlacak! Fed faiz kararını açıklanıyor, akaryakıt, altın, dolar... Uzmanlar şimdiden uyardı

Akşam açıklanacak karar sonrasında resmen altın ve para piyasasında bomba patlayacak! FED faiz kararının açıklanmasına saatler kaldı. Milyonların gözü akaryakıt, altın ve dolarda… Uzmanlar şimdiden uyarılarını peş peşe sıraladı. İşte konuya ilişkin detaylar…

FED faiz kararı için resmen geri sayım başladı. ABD Merkez Bankası FED’in yapacağı faiz açıklaması sonrasında altın, dolar ve benzin fiyatlarında ne gibi değişikliklerin yaşanacağı merak ediliyor. Altın ve dolarda hareketli bir gün yaşanırken özellikle de yatırımcıların gözü açıklanacak kararda. Öte yandan her geçen gün yükselen benzin fiyatları için de gidişatın nasıl olacağı büyük merak konusu. Bu kapsamda ise uzman isimlerden dikkat çeken yorumlar geldi.

SAAT 21:00’DE AÇIKLANACAK

FED faiz kararı saat 21.00’de açıklanacak. ABD’de çekirdek TÜFE enflasyonu yüzde 4,7’den yüzde 4,3’e kadar geriledi. Bunun sonucunda ekonomik aktivitede yavaşlamayı teyit eden veriler Fed’in bu haftaki FOMC toplantısında faiz artışlarına ara verecek gibi görünüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yılın Mart ayında yüzde 0.25 seviyesinde başlatılan faiz yüzde 5.5 ile sonlanabilir.

yeni-proje-3.jpg

Piyasadaki çoğu görüş, FED’in faiz kararını sabit bırakacağı yönünde. Dolayısıyla kararın açıklanması kapsamında odaklanılacak bir başka konu Haziran ayında paylaşılan verilerin nasıl revize edileceği. FED’in faiz kararından çok Başkan Jerome Powell’ın gelecek dönem için piyasalara nasıl bir mesaj vereceği merak ediliyor. Öte yandan FED’in politika faizinin en az 6 ay bu seviyelerde tutması bekleniyor.

ALTIN VE DOLAR KURUNDA DURUM NE OLACAK?

Ekonomistler, açıklanacak FED faiz kararı sonrasında Dolar Endeksi, EURUSD, USDJPY, Brent Petrol, ABD Tahvil Faiz Oranı, Ons Altın, SP500 gibi göstergelerin hareketli bir akşama hazır olmasını dile getirirken şu uyarılarda bulunuyor:

“Piyasaların şahin bir Fed ile karşılaşması halinde, küresel borsa endekslerinde baskılanma, dolar endeksinde güçlenme ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş görülebilir. Ters korelasyon etkisiyle de altın ve gümüş fiyatları gerileyebilir. Güvercin Fed görülmesi halinde, borsalarda risk iştahı artabilir. Dolar varlıklarında güç kaybı, ABD tahvil faizlerinde düşüş ve altın, gümüş gibi değerli varlıklarda yükseliş yaşanabilir.”

altin4-001.jpg

MİLYONLARIN GÖZÜ PETROL FİYATLARINDA

Altın ve doların yanı sıra milyonlarca vatandaş petrol fiyatlarında meydana gelecek değişimi merak ediyor. Hali hazırda sık sık zam alan akaryakıt fiyatlarında nasıl bir değişikliğin yaşanacağı endişe veriyor. Özellikle de Suudi Arabistan’ın ve Rusya’nın petrol üretim kısıtlaması kararı küresel anlamda petrolde değer kazanımlarına yol açtı.

Fiyatlardaki yükseliş devam ederken ABD'li petrol devi Chevron'un CEO'su Mike Wirth, petrol fiyatlarına ilişkin tahminini açıkladı. Yaptığı tahminlerde petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara yaklaştığını ifade eden Wirtzh, arzın daralması, stokların azalması noktasında varil başına bu fiyatın öne çıktığını söyledi.

2021/10/13/benzin.jpg

YIL SONU TAHMİNLERİ YAYINLANDI

Şuan için litresi 40 TL’nin üzerinde çıkan benzin ve motorin fiyatlarında etkisi olan brent petrol, dünkü fiyatıyla 95 doları aşarak son 10 ayın zirvesine yükseldi. Brent petrol faiz kararı öncesinde yüzde 1 gerileme yaşarken şuan için 93,39 dolardan işlem görüyor. Ham petrol ise 89,65 dolar seviyesinde.

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan The London Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü, ““Korkarım yıl sonuna kadar arabalarımızın depolarını doldururken öfke duyacağız. Bu herkesi etkileyecek. Ya daha az tüketeceğiz, ya gelirimiz artacak ya da devlet bunu sübvanse edecek. Başka hiçbir yolu yok. Çünkü uluslararası piyasayı biz belirlemiyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN