Alan üzülecek satan sevinecek! 2024 araba piyasasında işler karışıyor, karalar bağlamak istemeyen galericileri dinlesin...

Alan üzülecek satan sevinecek! 2024 araba piyasasında işler karışıyor, karalar bağlamak istemeyen galericileri dinlesin...

Araç almak isteyenler üzülecek, satmak isteyenler ise sevinecek! 2024 yılına girerken araba piyasasında da işler karışmaya başladı! Karalar bağlamak istemeyen galericiler dikkat...

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin son haberine göre, ikinci el otomobil piyasasında son 3-4 aydır gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Sektördeki durgunluk nedeniyle fiyatlar yüzde 20-30 oranında gerileyerek, araç sahiplerini şaşırtan bir tablo oluşturdu. Satışa çıkarmak isteyen tüketiciler, galericilerden gelen şok tekliflerle karşı karşıya kalıyor. Örneğin, altı ay önce 900 bin liraya alınan bir aracın bugünkü değeri 700 bin liraya düşmüş durumda. Sektör temsilcilerine göre, bu durumun sebebi sadece işlerin durması değil.

SIFIR OTOMOBİL FİYATLARINA YÜZDE 30 ZAM BEKLENTİSİ

ikinci-otomobil.webp

Piyasanın düşük olduğu dönemlerde uygun fiyatlı ikinci el araçları stoklayan bazı tüccarlar, bu araçları hemen satışa koymak yerine beklemeye geçmiş durumda. Nedeni ise 2024 yılında dövizdeki artış ve girdi maliyetlerindeki yükselişin sıfır otomobil fiyatlarına yüzde 30 zam getireceği beklentisi. Bu durumda tüketicilerin ikinci el araçlara yöneleceği ve sektörde canlılık yaşanacağı düşünülüyor. Dolayısıyla şu anda düşük fiyatla araç alıp stoklayan galericiler, 2024 yılının ilk yarısında bu araçları yüksek fiyatla satarak kar elde etmeyi hedefliyor. Bu strateji, borsada "alttan alıp yüksekten" satmak olarak adlandırılıyor.

İKİNCİ EL OTOMOBİLLE YÖNELİM BAŞLAYACAK

ikinci-otomobil-1.webp

Sıfır otomobil bayilerinde ise 2023 modellerini eritme ve hedef tutturma kampanyaları devam ediyor. Ancak 2024 yılında sıfır araç fiyatlarında ciddi yükselişler öngörülüyor. Döviz kurundaki beklentili artış ve fabrika girdi maliyetlerindeki yükseliş, sıfır otomobil fiyatlarına yansıyacak. Bu yıl sonunda 1,2 milyon civarında sıfır araç satışı beklenirken, 2024 yılında bu rakamın 750-800 bin seviyelerine düşmesi bekleniyor. Bu durum, tüketicilerin ikinci el otomobillere yönelmesine neden olacak.

İKİNCİ EL OTOMOBİL SATACAKLAR DİKKAT

ikinci-otomobil-2.jpg​​​​​​​

Sektör temsilcileri, acil bir ihtiyaç olmadıkça ikinci el araçların satılmaması gerektiğini vurguluyor. 2024 yılının ikinci el otomobil piyasası için önemli bir yıl olacağını belirten temsilciler, araç sahiplerine düşük fiyat tekliflerine aldanmamaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN