BARAN BEKİ
Alman otomotiv sektörünün üç büyük temsilcisi Volkswagen, BMW ve Mercedes-Benz, ABD ile bir gümrük anlaşması için masaya oturdu. Handelsblatt gazetesinin haberine göre şirketler, ABD Ticaret Bakanlığı ile ithalat ve ihracat dengesini sağlayacak bir mekanizma üzerinde çalışıyor. Bu gelişme, Trump yönetiminin otomotiv sektörüne yönelik gümrük politikalarının yarattığı baskıya karşı Alman üreticilerin ortak bir cevabı niteliğinde.
Trump yönetiminin getirdiği tarifeler, Alman üreticilere her gün milyonlarca dolar zarar ettiriyor. Porsche'nin çok satan Macan modelinin yerini alması beklenen yeni Audi Q5 ise bu vergiler nedeniyle ABD'ye hiç gönderilmeyebilir.

ANLAŞMANIN DETAYLARI
Reuters'ın haberine göre, Müzakerelerin merkezinde bir kredi sistemi yer alıyor. Bu sisteme göre, Alman otomotiv şirketleri ABD'den ihraç ettikleri araçlar için kredi kazanacak ve bu kredileri mevcut gümrük vergilerini düşürmek için kullanabilecek. BMW, Mercedes ve Volkswagen'in ABD'deki üretim tesislerinden gerçekleştirdikleri ihracatlar, Almanya'dan yapılan ithalatlara karşı dengeleyici unsur olarak değerlendirilecek.
Şirket kaynaklarına göre, gümrük indirimleri karşılığında milyarlarca dolarlık yeni yatırım taahhüdü verilmesi de planlanıyor. Mevcut tariflerde BMW'nin günde 11,3 milyon dolar zarar ettiği söyleniyor.
Trump'ın son dönemlerdeki "iş anlaşmaları" da bu yönde ilerledi aslında bakarsanız. Katar'dan hediye edilen uçak hakkında kendisine soru yöneltildiğinde, Başkan Trump Katar'ın aynı zamanda milyarlarca dolarlık yatırım yaptığını dile getirmiş ve soruyu soran muhabire kızmıştı. Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Trump, Katar uçağı sorusuna sinirlendi, muhabiri kovdu

BMW TÜM KATKILARINA RAĞMEN ZARAR EDİYOR
BMW, ABD'de 120,000'den fazla kişiye istihdam sağlaması ve yılık 43,3 milyar dolar ekonomik katkı sunmasına rağmen gümrük tarifelerinin etkisi sebebiyle zarar ediyor. Şirketin South Carolina'daki Spartanburg tesisi, dünyanın en büyük tek BMW üretim tesisi olarak günde 1,500 araç üretiyor ve 1994'ten bu yana toplam 7 milyon BMW aracını ABD topraklarında üretti.
BMW Group'un ABD genelinde 12 farklı eyalette yaklaşık 30 lokasyonu bulunuyor ve 350 BMW bayii, 147 motosiklet bayii ile birlikte geniş bir dağıtım ağına sahip. Bu devasa yatırım ve istihdam hacmine rağmen, şirketin günlük 11,3 milyon dolar zarar etmesi, mevcut gümrük politikalarının ne denli çelişkili sonuçlar doğurduğunu gösteriyor. BMW'nin hacim olarak ABD'deki en büyük Alman otomobil ihracatçısı olması da bu durumun ironisini artırıyor.
ZAMAN ÇİZELGESİ VE HEDEFLER
İddialara göre müzakereler Temmuz başlarında tamamlanacak. BMW yöneticileri özellikle Temmuz ayını potansiyel gelişmeler için kritik bir dönem olarak işaret etti. Şirketler, anlaşmanın Haziran ayında sonuçlanabileceği konusunda umutlu olmakla birlikte, bunun ABD yönetimine önemli yatırım taahhütleri verilmesine bağlı olduğunu da belirtiyor.
BORSA TEPKİSİ VE FİNANSAL ETKİLER
Müzakere haberlerinin ardından Alman otomotiv şirketlerinin hisse senetleri yükselişe geçti. BMW hisseleri %3,1, Volkswagen %2,2 ve Mercedes-Benz %1,8 artış gösterdi. Bu pozitif tepki, yatırımcıların anlaşma konusundaki iyimserliğini yansıtıyor.
Mevcut gümrük politikaları, yaklaşık 67 milyar euro değerindeki AB otomotiv ihracatını oldukça kötü etkiliyor ve bu ihracatın büyük bölümünü Almanya gerçekleştiriyor. BMW'nin bu yıl ticaret çatışması nedeniyle 1 milyar dolar zarar beklediği açıklaması, anlaşmanın şirketler için ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.

STRATEJİK HAMLELER VE YATIRIMLAR
Mercedes-Benz, gümrük baskısına karşı stratejik hamle yaparak GLC SUV üretimini Alabama tesisinde artıracağını duyurdu. BMW, Spartanburg tesisinde vardiya eklemeyi değerlendirirken, Volkswagen'in Audi markası da ABD'de bazı modelleri üretmeyi planlıyor.
Audi her ne kadar bu yatırımını tarifelerden önce planladığını söylese de mevcut şartlarda markanın ABD pazarında çok zarar görmesi bekleniyor. Çok satan Porsche Macan'ın içten yanmalı motora veda etmesiyle Audi'nin en çok satan modeli Q5 ve SQ5 için çok daha büyük bir potansiyel vardı ancak mevcut şartlarda Q5'in ABD'de hiç satılmama olasılığı bile var.
Bu gelişmeler, şirketlerin sadece müzakere masasında değil, sahada da aktif adımlar atarak tarifelerin etkisini azaltma konusundaki isteklerini gösteriyor.
