Altın biber herkesin ağzının tadı kaçırdı! Hem lezzetiyle hem faydasıyla biliniyordu! Tarlada 5, pazarda 35…

Altın biber herkesin ağzının tadı kaçırdı! Hem lezzetiyle hem faydasıyla biliniyordu! Tarlada 5, pazarda 35…

Sebze meyve fiyatları her gün artış gösterirken biber fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Tarlada 5 TL'ye satılan biber fiyatları marketlerde 35 TL'ye çıktı. Üreticiler zarar ederken satıcılar da köşeyi dönüyor. Bursa'nın Yenişehir ilçesinde gerçekleştirilen festivalde herkesin ağzının tadı kaçtı. Bu kadarda olmaz. İşte tüm detaylar…

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde yetişen ve kalitesi ile dillere destan olan altın biber, üreticinin derdi satıcının kazancı oldu. Tarlada 5 TL'den satılan altın biberin fiyatı marketlerde 35 TL'ye kadar yükselirken üreticiler de duruma tepki gösterdi. Gerçekleştirilen biber festivalinde fiyatları gören üreticinin tepkisi de çığ gibi büyüdü. İşte tüm detaylar…

ÜRETİCİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Bursa Yenişehir'de her yıl üretilen farklı biber türleri Türkiye'nin dört bir yanında tezgahlarda yerini alıyor. Bu yıl 30000 dönüm alanda çeşit çeşit biber üretilirken Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sadi Aktaş, 2023 yılı değerlendirmesinde bulundu. Dolmalık biberin 5 TL'den satıldığını söyleyen Aktaş, çiftçilerin zarar ettiğini belirtti. Diğer biber çeşitlerine 10 TL'nin altında olduğunu vurgulayan Sadi Aktaş, salçalık ve kapya biberin 18 ile 20 TL'den satıldığını söyledi. Diğer biber türlerinden zarar ettiklerini belirten Aktaş, tarlada 5 TL'ye alınan biberin pazar ve marketlerde 35-40'ye kadar yükseldiğini işaret etti. Aradaki uçurum farkı da yine Aktaş, “Bu fiyat farkı çok yüksek. Aradaki fark kimin cebine giriyor? Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Tüketici de çok pahalıya almak zorunda kalıyor” sözlerine dile getirdi.

altin-biber.jpg

FESTİVALİNDE TADI KAÇTI

1978'den bu yana Bursa'nın Yenişehir ilçesinden Avrupa pazarına biber ihracatı yapıldığını işaret eden Aktaş, 2000'li yıllarda 50'yi bulan ihracat firmalarının sayısının günümüzde ona kadar gerilediğini vurguladı. İhracatın azalması ile birlikte piyasadaki ürünlerin fiyatında da düşüş olduğuna değinen Sadi Aktaş, “Biz bu para etse de etmese de ekiyoruz. Bu biber bizim geleneksel ürünümüz” dedi.

Yenişehir'in kurtuluşuna denk gelen günlerde altın biber festivali düzenlendiğine değinen Aktaş, festivalde hem ürün tanıtımı yapıldığını hem de çiftçilerin motive olduğunu söyledi. Artan fiyatlar festivali vururken Aktaş, “Bu yıl ürün para yapmadığı için herkes keyifsiz. Festival de eski havasını kaybetti” dedi.

bursa-yenisehir-festival.jpg

Bursa'ya özgü olan altın biberin kalitesinin ve lezzetinin korunması amacıyla coğrafi işaret almak istediklerini belirten Aktaş, bu biberdeki özelliğin toprak ve yapısı ve iklimle ilgili olduğunun altını çizdi. Başka bölgede aynı biberin yetişemeyeceğine değinen Aktaş, “Bu biberin korunması için coğrafi işaret almak istiyoruz. Bu sayede hem üreticimizin hem de tüketicimizin haklarını koruyabiliriz” şeklinde konuştu.

ALTIN BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

Hem lezzeti ile hem de faydası ile adından sıkça söz ettiren yeni şehrin altın biberi, içerisinde C vitamini, A vitamini, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller içermektedir. Bağışıklık sistemi için son derece faydalı olan biberin enfeksiyonlara karşı koruduğu ve kan basıncını düzenlediği de bilinmektedir. Aynı zamanda sindirim kolaylaştıran altın biber cilt sağlığını koruyarak kansere karşı da savaş açıyor. Antioksidan özelliği sayesinde de vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesini sağlamaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN