Altın paldır küldür düşecek! Altın sahiplerini korkutan haber... Yükseliş beklenirken kötü haber için tarih verildi

Altın paldır küldür düşecek! Altın sahiplerini korkutan haber... Yükseliş beklenirken kötü haber için tarih verildi

ABD’nin enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber altın fiyatlarında düşüş yaşanmaya başladı. Şimdi de altın sahiplerini korkutan bir haber geldi. Herkes yükseliş bekliyordu lakin ekonomistler kötü haber için o tarihi verdi…

Dün, piyasalar için kritik bir gün yaşanırken ABD tarafından açıklanan enflasyon oranı beklentilerin üzerinde geldi. Dolayısıyla bu yılın gelecek ayında beklenen faiz indirimleri ihtimali aşağı düştü. Konuya ilişkin ilk açıklamaları yapan ekonomistler ise önümüzdeki yaz işaret ederek altında beklenen yükselişin önüne geçeceğini ve fiyatlara sert etkiler yapacağını belirtti.

altin4.jpg

ALTIN FİYATLARINI BELİRLEYEN İKİ FAKTÖR

Ekonomistlerin görüşleri kapsamında altın fiyatlarını belirleyen 2 temel faktör bulunuyor. Bunlardan ilki küresel ölçekli risk faktörü olurken bu durum altın fiyatlarını yukarı çekiyor. Öte yandan jeopolitik riskler, pandemi ya da küresel ekonomik kriz gibi durumlarda da altın yukarı yönlü bir seyir gösteriyor. Altın fiyatlarını belirleyen ikinci faktör ise ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından verilen faiz kararları olarak karşımıza çıkıyor. Halk TV’de yer alan habere göre FED, ABD’de rekor faiz artırımına giderek mevcut faiz seviyesini 5.25-5.50 ile son 20 yılın en yükseğine çıkarmıştı. Bu durum ons altında büyük bir baskıya yol açtı.

altin3.jpg

YÜKSELİŞ İHTİMALİ DÜŞÜYOR

Altına yatırım yapan vatandaşlar son dönemlerde yaşanan krizlerden dolayı normal şartlarda olacağı gibi altında yükseliş beklerken, FED tarafından yapılan baskılar sonucunda altın düşük seviyelerde seyretti. Öte yandan gram ve çeyrek altında meydana gelen artış sadece kur kaynaklı yaşandı.

Dünyaca ünlü finans kuruluşları tarafından yapılan açıklamalara göre, FED’in 2024 yılının ikinci çeyreğinde faiz indirimlerine başlayacağı ve bunun da altın fiyatlarında hızlı bir yükselişe yol açacağı belirtilmişti. Lakin bugün açıklanan veriler altın sahiplerinin endişelenmesine yol açtı.

altin2-001.jpg

BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tarafından açıklanacak olan veriler kapsamında ocak ayında aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 3,1 artış yaşandı ve bu durum beklenilenin üzerinde gerçekleşti. Öyle ki enflasyonun aylık yüzde 0,2 olması, yıllık yüzde 2,9'a gerilemesi bekleniyordu.

Bu kapsamda Ocak'ta gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık yüzde 0,4 artış gösterdi. Yıllık bazda ise bir değişim göstermeyerek yüzde 3,9 düzeyinde kaldı.

Açıklanan veriler sonrasında ise dolar endeksinde önemli bir artış tahminleri söz konusuyken, altında ise ciddi yükselişlerin olmayacağı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN