Altın yanında sönük kalıyor: Tam 20 kat daha değerli! Eline bir gram bile geçen köşeyi dönüyor

Altın yanında sönük kalıyor: Tam 20 kat daha değerli! Eline bir gram bile geçen köşeyi dönüyor

Yeryüzünün en değerli madenleri olarak altın, elmas, pırlanta ve plütonyum bilinse de, bu madde hepsini geride bırakıyor. Dünyanın en değerli madenleri arasında yer alan bu metal ismi çok bilinmese de altından bile 20 kat daha değerli! İşte, bir gramıyla bile köşeyi döndürecek o değerli maden...

Herkes dünyadaki en değerli madenin altın, elmas ve pırlanta olduğunu düşünüyor. Ancak, ismi çok bilinmeyen bu maden hepsinden çok daha fazla değerli. Son yıllarda özellikle endüstriyel uygulamalarda ve otomotiv sektöründe önemli bir rol oynayan maden bakın ne...

DÜNYANIN EN DEĞERLİSİ

Altın kadar ünlü olmasa da rodyum, dünyanın en değerli madenlerinden biridir. Öyle ki rodyum altından tam 20 kat daha değerli olarak kabul edilmektedir. Özellikle son yıllarda ons başı fiyatı da fazlasıyla artmıştır.

s-h-1-1.jpg

ASİL BİR METAL

Rodyum, kimyasal özellikleri açısından çok özel bir madde olarak kabul ediliyor. Özellikle oksijen ile kolayca reaksiyona girmemesi onun asil bir metal olmasını sağlıyor. Aynı zamanda, korozyona ve oksidasyona karşı da oldukça dayanıklı bir yanı vardır. Rodyumun genel sertliği yüksektir ve 1.964 santigrat derecede erir. Bu özellikleri, rodyumu platin, paladyum, osmiyum, iridyum ve rutenyum gibi platin grubu metalleri arasına yerleştirmektedir.

Rodyumun aynı zamanda su ve hava sıcaklıklarına dayanma özelliği de vardır. 600 santigrat dereceye kadar ısı dayanıklılığı olan rodyum, çoğu asitte çözünmez. Bu da rodyumun birçok endüstriyel uygulamada ideal seçenek olmasını sağlar. Araba, uçak, elektrik kontağı, yüksek sıcaklık termokup ve direnç telleri gibi alanlarda rodyum kullanılmaktadır.

s-h-1-2.jpg

BULMAK ÇOK ZOR

Rodyum, dünyada oldukça nadir rastlanan bir maddedir. Dünya'nın kabuğunda ortalama milyonda 0,000037 oranında bulunurken, altın milyonda ortalama 0,0013 oranında bulunmaktadır.

Rodyum genellikle Güney Afrika ile Rusya gibi ülkelerde üretilmektedir. Öyle ki bakır ve nikel cevherlerinin rafine edilmesi esnasında bir yan ürün olarak ortaya çıkar. 1 yıl içinde ortalama 16 ton rodyum üretimi yapılırken, rezervlerin 3 bin ton civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN