Araç muayenelerinde yeni dönem! O tarihe kadar mutlaka yapılması gerekiyor

Araç muayenelerinde yeni dönem! O tarihe kadar mutlaka yapılması gerekiyor

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), her ay düzenli olarak yayımladığı Perakende Güven Endeksi'nin (TEPE) 161. sayısını paylaştı. İşte ayrıntılar...

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), her ay düzenli olarak yayımladığı Perakende Güven Endeksi'nin (TEPE) 161. sayısını açıkladı.

TEPE'nin Mayıs 2023 verilerine göre, endeks yıllık bazda artış gösterirken aylık bazda gerileme yaşandı. Anket sonuçlarına göre, geçen senenin aynı dönemine göre endeks 6,1 puan yükselerek pozitif bir ivme gösterdi. Ancak bir önceki aya kıyasla 7,5 puan düşüş yaşanarak -9,2 puan değerine geriledi.

TEPE DEĞERLERİ AÇIKLANDI

TEPE

Ankete katılan perakendeciler arasında son 3 ayda işlerin kötüleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 34,6'dan yüzde 43,8'e yükseldi. Gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 23'ten yüzde 12,4'e düştü. Ayrıca, gelecekteki 3 ayda satış fiyatlarında artış bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 94,9'dan yüzde 99,2'ye çıktı.

Bölgesel olarak incelendiğinde, Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinde perakende güveninde artış gözlemlenirken, İstanbul'da düşüş yaşandı ve Ege ile Akdeniz bölgelerindeki artışlar ortalamanın altında kaldı.

TEPE değeri, geçen senenin aynı dönemine göre 6,1 puan yükselerek -9,2 puan oldu. Bu değerdeki aylık değişimin arkasında işlerin durumu göstergesindeki 16,2 puanlık kötüleşme ve gelecekteki 3 aya dair satış beklentisi göstergesindeki 6,8 puanlık düşüş etkili oldu. Bununla birlikte, mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğuna dair 0,6 puanlık bir değişim ise endekse olumlu yansıdı.

Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2022 yılına ilişkin "hane halkı tüketim harcaması" istatistikleri de paylaşıldı. Verilere göre, hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarında gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 22,8 ile en büyük paya sahip oldu. Konut ve kira harcamaları yüzde 22,4 ile ikinci sırada yer alırken, ulaştırma harcamaları yüzde 21,3 ile üçüncü sırada yer aldı. Sağlık, eğitim hizmetleri ve eğlence kültür harcamaları ise toplam tüketim harcamalarında daha düşük paya sahip oldu.

Eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması, hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonuna bağlı olarak hesaplandı ve geçen yıl için 12.159 TL olarak tahmin edildi. Eşdeğer fert başına düşen harcama ise 6.259 TL olarak kaydedildi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN