Asgari ücretli, memur, emekli zamla şenlenecek! Hükümet zam takvimini açıkladı: Maaşlar katlanacak

Asgari ücretli, memur, emekli zamla şenlenecek! Hükümet zam takvimini açıkladı: Maaşlar katlanacak

Temmuz ayına doğru gidilirken gözler memur, emekli maaşı ve asgari ücrete çevrilmiş durumda. Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı Kabinesi şekillenirken gözler maaşlara gelecek olan zamma çevrildi. Daha öncesinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu asgari ücret zammında sona gelindi. Aynı zamanda esnafın erken emekliliği için prim gün sayısının işçilerle eşitlenmesi, ev kadınlarına emeklilik yolunun açılması da gündemde. Hükümet zam takvimini açıkladı! İşte detaylar

Seçimlerin ardından gözler Temmuz ayına çevrilmiş durumda. Kamu çalışanlarına gelen zam sonrası asgari ücret, memur ve emekli maaşına gelecek olan zam milyonlar tarafından yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi şekillenmeye başlarken beklenen haber sonunda geldi. Hükümet zam takvimini açıkladı! Maaşlar katlanacak. Temmuz ayında asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına görülmemiş zam gelecek! Kulislerden ilk bilgiler geldi. İşte maaşlara yapılacak olan zam miktarları...

GÖZLER TEMMUZ AYINA ÇEVRİLDİ

Aktif olarak memurluk görevi yapan ve memur emeklileri ile işçi, Bağ-Kur emeklileri, ocak-haziran ve temmuz-aralık olmak üzere senede iki kere maaşlarını zamlı almakta. Memur ve emeklilerinin zam oranları ise toplu sözleşmeye göre önceden belirleniyor. Üzerine, geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa da bu fark maaş zammına yansıyor. İşçi, Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı da TÜİK’in açıkladığı geçmiş altı aylık enflasyona göre belirleniyor. Temmuz ayında memur ve emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 zam alacak, ayrıca oluşacak enflasyon farkı da maaş zammının üzerine eklenecek.

ghhggh-65.jpg

EMEKLİYE KADEMELİ ZAM YOLDA

Mart ayında yapılan düzenleme ile en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL olmuştu. Bu artıştan yaklaşık 9.5 milyon emekli yararlandı ve maaşlarına ek zam yansımıştı. Temmuz ayında emekli maaş zamlarıyla birlikte yeni bir düzenleme yapılacak ve bu 9.5 milyon emekliye geçmişte ödediği prim gün sayısına göre kademeli zam verilecek. Böylece emekliye enflasyon ve refah payı artışı yapılacak.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2022’ye kadar uzun yıllar asgari ücret sene başında ve bir kereliğine belirleniyordu. Geçen sene enflasyon nedeniyle bu gelenek bozuldu ve 2022 yılında ocak ve temmuz ayları olmak üzere iki defa belirlendi. Şimdi de benzeri olacak ve yılın ikinci yarısında asgari ücrete yeniden zam yapılacak. Artış oranı yine temmuzda açıklanacak olan ilk altı aylık enflasyona göre netleşecek.

gfgfgf-2023-06-01t125821-614.jpg

Bugün için uygulanan asgari ücret brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira. Dolar üzerinden hesaplarsak, asgari ücret yaklaşık 425 dolara geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, son yaptığı açıklamalarda temmuz ayında asgari ücretin 500 dolara yakın bir tutara çıkarılacağını belirtmişti. Buradan hesapla da temmuz ayında asgari ücretin net 10 bin lira civarında olacağını söyleyebiliriz.

EV HANIMINA EMEKLİLİK İMKÂNI

Yeni dönemde sosyal güvenlik alanında atılacak önemli bir adım da ev hanımlarına emeklilik imkânı tanınması olacak. Bu çerçevede kurulacak Aile ve Gençlik Bankası ile ev hanımlarının emekliliği desteklenecek. Yapılacak düzenleme sayesinde ev hanımları kendi istekleriyle sigortalı olacak, yani isteğe bağlı sigortalı kapsamına alınacak, ödenecek primin üçte birini devlet karşılayacak.

gfgffg-19.jpg

Devletin üzerine düşen pay, Aile ve Gençlik Bankası’ndan ödenecek. Böylece ev hanımları sosyal güvenlik sistemine dahil edilmiş olacak, emeklilik hakkını elde edebilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN