Asgari ücretli ve beyaz yakalının maaş farkı kapanıyor! TÜİK’ten çarpıcı açıklama:16 yılda sadece yüzde 622 arttı

Asgari ücretli ve beyaz yakalının maaş farkı kapanıyor! TÜİK’ten çarpıcı açıklama:16 yılda sadece yüzde 622 arttı

Asgari ücrete yapılan son artışla birlikte maaşlarla alakalı çok çarpıcı veriler ortaya çıktı. Yüksek eğitimli kişilerin düşük maaş aldığı son zamla birlikte yeniden gözler önüne serildi. TÜİK’ten gelen açıklama ise oldukça çarpıcı oldu. İşte, maaş zammı haberinin detayları…

Yüksek eğitimli kişiler her geçen gün daha düşük maaşa mahkum olurken, çalışanlar da en düşük ücreti almaya devam ediyor. Asgari ücret 17 bin TL oldu, ortalama beyaz yakalı maaşı ise 20-25 bin TL arasında yıllar önce yarı yarıya fark vardı. Ancak o fark şimdi kapanıyor.

TÜİK verileri kapsamında 16 yıl içinde ilköğretim mezunlarının maaşında %1000’e yakın artış yaşanırken, üniversite mezunlarının maaş artışı %622’de kaldı. Üniversite sayısı artarken, mezunlar istihdam edilemiyor. İlkokuldan üniversite mezununa kadar çalışanların büyük bir kısmı en düşük ücretle geçim mücadelesi veriyor.

maas-farki-1.jpg

ÜNİVERSİTE VE İLKOKUL MEZUNUNA VERİLEN ZAM ARASINDAKİ FARK ŞAŞIRTICI

FOX Haber Ekonomi Yorumcusu Ozan Gündoğdu, asgari ücretin karşısında eriyen üniversite mezunu çalışanlara verilen maaşlarla ilgili şu verileri paylaştı:

“2006'dan 2022'ye kadar 16 yılda üniversite mezunlarının ortalama ücreti yüzde 622 artıyor. İlkokul mezunlarının ortalama ücreti yüzde 987 artıyor. İlkokul mezununun maaşı ile üniversite mezununun maaşı birbirine giderek yakınlaşıyor, giderek yakınlaşıyor ve bunların hepsi aslında asgari ücret civarında bir ücrette buluşuyorlar. DİSK-Ar’ın verileri de son derece çarpıcı 2012'de asgari ücret ortalama ücretin yüzde 44'ünü oluşturuyormuş. 2022 yılı itibariyle asgari ücret bölü ortalama ücret yüzde 73. Yani biraz daha bu eğilim devam etse asgari ücret eşittir ortalama ücret olacak. Bence makasın kapanmasının nedeni aslında üniversite mezun sayısının artması her ile üniversite açılma politikası üniversiteli işsiz sayısını da beraberinde getirdi. Üniversite mezuniyetinin değeri azaldı.”

maas-farki-2.jpg

ÇALIŞANLAR DA İSYAN EDİYOR

Aldığı maaşla ilgili konuşan bir öğretmen, “Şu anda öğretmen maaşıyla diğer maaşlar zaten kafa kafaya geldi. Çok zor getiriyorum ay sonunu. Bence o şu anda eğitim zaman kaybı ticaret yapanlar çok daha iyi yerlerde” ifadelerini kullandı. İnşaat mühendisi olduğunu belirten bir çalışan ise “Mavi yakayla beyaz yakanın herhangi bir farkı kalmadı. İşçi maaşları zaten beyaz yakanın maaşının üzerine geçti. Üniversite eğitim yüksek lisans eğitimi tamamlamış insanlarız yani bu sektörde beraber çalıştığım iş arkadaşlarımla aynı şekilde. Asgari ücret yüzde 50 zam geldiğinde beyaz yakaya aynı şekilde yapılamıyor. Aradaki fark azalıyor. Üniversite okumanın da çok bir ayrımı kalmadı” sözlerini kullandı.

Başka bir üniversite mezunu çalışan ise yaşadığı durumu şöyle özet geçti:

“E-ticaretten satış yapmaya çalışan çok arkadaşım var. Mesai sonrası hiçbir farkı yok üniversite okumakla… Şu anki aklım olsa 2 yıl değil direkt lise okuduktan sonra kendimi başka alanlarda geliştirmeye çalışırdım.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN