Ayçiçek ve unun ardından şimdi de 'şeker' krizi

Ayçiçek ve unun ardından şimdi de 'şeker' krizi

Tahıl ve ayçiçek ürünlerinin yanı sıra şeker fiyatları da önlenemez bir şekilde yükselmeye başladı. Türkşeker'in 270 liraya sattığı 50 kilogramlık şeker çuvalı 700 liraya kadar yükselirken, imalat sektörü temsilcileri, ürünün karaborsaya düşmesinden endişeli. Konuyla ilgili KARAR'a konuşan CHP'li Fethi Gürer, "Şeker pancarı stratejik bir ürün. Ülkemizde 400 bine yakın çiftçi şeker pancarı ekiyordu. Tarımda uygulanan yanlış politikaları şeker pancarını da vurdu. 93 bine kadar düştü" dededi.

Şekerde yaşanan tedarik sıkıntısı nedeniyle, Türkşeker'in 270 liraya sattığı 50 kilogramlık şeker çuvalı 700 liraya kadar çıktı. Şekerle üretim yapan sektörlerde imalat ciddi oranda düşerken, Türkşeker'in pancardan şeker üreten şirketler içerisindeki payı yüzde 65'ten yüzde 35'e geriledi.

Fiyat artışlarını KARAR'a değerlendiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, arz eksikliğinin nedenini açıkladı. Çiftçinin üretime küstürüldüğünü söyleyen Gürer, "Özel sektör fabrikaları bugünden eylülde alacağı pancar için şekeri fiyatlandırma peşine düştü. Bu da vatandaşa zam olarak yansıyacak" dedi.

"VATANDAŞA YENİ BİR ZAM DARBESİ"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, şeker fiyatlarında artışın vatandaşa yeni bir zam darbesi olduğunu söyledi. Şekerde fiyatlar yükselişe geçtiğine dikkat çeken Gürer, şeker üreticisi fabrikaların piyasa fiyatlarını belirlemek istediğine vurgu yaptı.

omer-fethi-gurer.jpgCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

Gürer, “Bir yıl önce 200 lira olan 50 kg 1 torba şeker bu sene başında 455 TL geçen hafta 600’e, dün itibariyle de bazı özel fabrikalarda 740 liraya bazılarında 800 TL çıktı" dedi. Gürer, Türkşeker ürünü 1 kilo şeker yılbaşında Marketlerde 5.30 krş satılırken fiyatın 8.70 krş çıktığını, şeker fiyatının markette kiloda 10 TL geçtiğini ifade etti.

FİYAT ARTIŞININ SEBEBİNİ AÇIKLADI

Şeker pancarı avans fiyatı tonu 1100 TL çıkarılması ile bu yıl Eylül sonu hasat olacak ürün üretim maliyetine yönelik bugünden fiyat belirlenmeye çalışıldığı ve bu nedenle bir artışın söz konusu olduğunu belirten Gürer “2021 yılında Fabrikalar pancarı tonu 420 TL aldı. Ürettikleri şeker bu alım fiyatının ürünü, küspeyi de tonu 600 TL sattılar. Özel sektör fabrikaları bugünden eylülde alacağı pancar için şekeri fiyatlandırma peşine düştü. Bu da vatandaşa zam olarak yansıyacak ” diye konuştu.

Gürer "Şeker pancarı stratejik bir ürün. Ülkemizde 400 bine yakın çiftçi şeker pancarı ekiyordu.Son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikaları şeker pancarını da vurdu. 93 bine kadar çiftçi sayısı düştü" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN