Bakan Dönmez'den elektrik faturası açıklaması

Bakan Dönmez'den elektrik faturası açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, elektrik faturalarına getirilecek yeni düzenlemenin tüketime göre değişmekle birlikte yüzde 8 ila yüzde 14 arasında bir indirime tekabül ettiğini söyledi.

Elektrikte meskenler için Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den 8'e düşürüldü. Bu indirimle mesken abonelerinin günlük 8 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat, kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş, günlük tüketimlerin 8 kilovatsaat üstündeki kısım için ise 1 lira 89 kuruş olarak uygulanacak.

Aylık kullanımda ise sınır 240 kilovatsaate çıkarıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarındaki yeni düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı.

TRT Haber'e açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, ticari işletmelerden ve esnaflardan gelen talepler doğrultusunda ticarethanede de kademeli uygulamaya geçildiğini söyledi.

Dönmez, "Onların ocak, şubattaki tüketimlerini dikkate alarak böyle bir düzenlemeye gidilmiş oldu. Neredeyse burada da yüzde 80'in üzerinde bir kapsama alanı olmuş oldu. Birinci kademeye girecek olan küçük ticari işletmelerin oranı iyileştirilmiş oldu" dedi.

YÜZDE 14'E KADAR İNDİRİM

Tüketimine göre değişmekle birlikte hem KDV hem de kademedeki bu iyileştirmenin yüzde 8 ila yüzde 14 arasında bir indirime tekabül ettiğini ifade eden Dönmez, "Daha önce birinci kademede KDV dahil bir kilovatsaat enerji için 137 kuruş ödeniyorken şimdi bu düzenlemeyle bu 126 kuruşa, ikinci kademedeki 206 kuruş da 189 kuruşa inmiş oldu" diye konuştu. Dönmez, ticarethanede de birinci ve ikinci kademe arasında yaklaşık yüzde 25’lik bir iyileştirme yapıldığını kaydetti.

"ETKİSİ NİSANDA GÖRÜLECEK"

Uygulama 1 Mart tarihinden itibaren geçerli olacak. Mart ayının geçiş süreci olacağını belirten Dönmez, "Her sayacın okunma periyotları farklı ama asıl etkisini nisan ayından itibaren daha rahat göreceğiz" dedi.

"ENDİŞEYE GEREK YOK"

Sayaç okuma sürecine de değinen Dönmez, "Normalde kurallara göre 30 gün içerisinde okunması lazım ama bazen tatil günleri olabiliyor, bazen de vatandaşlarımız evinde olmuyor, bahçesi kapalı, okuma elemanı girip sayacı okuyamıyor. Bu gibi nedenlerden dolayı birkaç gün önce veya sonra okumalar olabiliyor. Fakat endişeye gerek yok" ifadelerini kullandı.

Dönmez, şöyle devam etti:

"Biz 8 kilovatsaat gün dediğimiz zaman 30 ile çarptığımız zaman 240. Diyelim ki sizin sayacınız 32'nci gün okundu. 240 artı 16, 256 kilovatsaate göre ilk kademedeki tarifeden yararlanma imkanına sahipsiniz. 2 gün önce de okuduğu zaman 16 kilovatsaat daha düşük hesaplanacak. Yani burada herhangi mağduriyet söz konusu değil. Sistem otomatik olarak bu şekilde çalışıyor. Kesinlikle vatandaşlarımız hem EPDK hem de Bakanlığımıza müracaat edebilir. Anında gider müdahaleyi yapar, varsa bir yanlışlık düzeltiriz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN