Bakır/altın oranı son 1,5 yılın en düşük seviyesinde

Bakır/altın oranı son 1,5 yılın en düşük seviyesinde

Dünyada pek çok ülkede temerrüt riskleri artarken ekonomik durgunluk veya enflasyon korkularının barometresi kabul edilen bakır/ altın oranı son 1.5 yılın en düşük seviyesine indi. Bakırın 1 ayda yüzde 17 altın ise yüzde 8 düştüğü bu oran uzmanlara göre ABD Merkez Bankası FED'in faiz artış alanının daraldığı sinyali veriyor.

Enflasyon ve kur artışları pek çok ülkede ekonomik riskleri artırırken bakır/altın oranında son 1.5 yılın en düşük seviyesinin yaşanması başka bir uyarı sinyalinin de verilmesine neden oldu.

Ekonominin barometresi bakır fiyatlarındaki sert gerileme, altının sıkıştığı köşeden çıkışının sinyalini veriyor olabilir. Bakır ve altın arasındaki ilişki merkez bankalarının faiz artırma alanlarının daraldığına işaret ediyor. Bakırın ne kadar altın aldığını gösteren rasyo düşüyor. Bu durum ekonomik durgunluktan kaçınmak için, altını aşağı çeken faiz artışlarının yavaşlamasına zemin oluşturuyor.

ENDÜSTRİYEL FAALİYETLERİN PUSULASI BAKIR/ ALTIN ORANI DÜŞÜYOR

Şu sıralar ton başına 7 bin 400, pound başına 3.30 dolar civarında işlem gören bakır fiyatları son 1 ayda yüzde 17 civarında, yıllık bazda ise yüzde 24 geriledi. Dünya Gazetesi'nden Evrim Küçük'ün hbaerine göre 1.700 doların altına inen ons altının son 1 ayda değer kaybı yüzde 8, yıllık düşüş ise yüzde 6.4 oldu. Ekonomik durgunluk veya enflasyon korkularına karşı endüstriyel faaliyetlerin pusulası olarak kabul edilen bakır/ altın oranı da son aylarda düşüş eğilimine girdi ve 1 ton bakır için rasyo 4.3 son 1.5 yılın en düşük seviyesine indi.

ARTAN ENDİŞELER NEDENİYLE BAKIRIN PERFORMANSI KÖTÜLEŞTİ

Hanehalkı talebinin ve tüketiminin artacağına olan güven nedeniyle endüstriler yatırım yapıp üretimi artırdıkça ekonomik genişleme genellikle bakır/ altın oranını artırıyor. Buna karşılık, ekonomik aktivitede gerileme ve üretimin yavaşlaması, yüksek enflasyon dönemlerinde bu rasyo şu sıralar olduğu gibi geriliyor. Ağustos 2020 ile Ekim 2021 arasında, Kovid-19 sonrası küresel ekonomik toparlanmanın olağanüstü hızlanmasıyla bakır/ altın rasyosu neredeyse iki katına çıktıktan sonra, 2022'nin ilk çeyreğinde neredeyse sabit kaldı. Sonrasında ise yatırımcıların ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliği konusundaki artan endişeleri nedeniyle bakırın performansı altına oranla kötüleşti.

FED’İN FAİZ ARTIRIM TEMPOSU DÜŞEBİLİR

Stagflasyonun ilk aşaması Bakır/altın oranı giderek düşüş yaşarken, bu durum stagflasyonun ilk belirtisi olarak gösteriliyor. Capital.com tarafından yapılan analize göre altın ve bakırdaki fiyat hareketleri stagflasyonun yaklaşmakta olduğu uyarısı yapıyor. Stagflasyon, kalıcı enflasyonist baskıların bir sonucu olarak ekonomik büyümedeki yavaşlamayı ifade ediyor. Fed’in faiz artırım temposunu düşürmesi ve ABD dolar endeksinin gücünü kaybetmesi halinde ons altın destek bulabileceği belirtiliyor.

Fakat uzmanlar, Fed’in önümüzdeki hafta faizi 75 -100 baz puan aralığında artırabileceği karmaşık bir dönemden geçildiği uyarısı yapıyor.

ALTINDA PSİKOLOJİK 1.700 DOLARIN ALTI RİSKLİ

ABD tahvillerinin kısa bir düşüş sürecinden sonra tekrar yükselmesi ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 3’ün üzerine çıkması ons altını baskıladı. Ons altın uluslararası piyasalarda kritik bin 700 doları altına indi. Ons altın uzun bir dönemden bu yana bin 700 bölgesi ve altında işlem görmediğinden bu bölge altında konumlanmış pek fazla destek noktası bulunmaması risk oluşturuyor. Aşağı yönlü hareketlerde bin 680 dolar önemli bir destek. Buranın altına satışların sarkması halinde bin 650 dolar desteği gündeme gelebilir. Tekrar 1.700 doların üzerine çıkılması halinde ise sırasıyla bin 722 dolar ve bin 745 dolar direnç seviyeleri takip edilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN