BM'den küçük ölçekli çiftçiler için acil iklim finansmanı çağrısı

BM'den küçük ölçekli çiftçiler için acil iklim finansmanı çağrısı

Birleşmiş Milletler'in (BM) Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), küçük ölçekli çiftçiler için acilen iklim finansmanının artırılması çağrısında bulundu.

Afrika Boynuzu, Pakistan ve en son Nijerya'daki en yoksul kırsal toplulukları etkileyen yıkıcı kuraklıklar ve seller de dahil olmak üzere iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin daha sık ve şiddetli hale gelmesiyle birlikte, IFAD yüz milyonlarca küçük ölçekli çiftçinin iklim değişikliğine uyum sağlamasını desteklemek için acil finansman çağrısı yaptı.

Yeni yayınlanan BM raporu, gelişmekte olan dünyayı tehdit eden iklim değişikliği 'adaptasyon boşluğu' konusunda uyarılarda bulunuyor.

BM Çevre Programı'nın (UNEP) Uyum Açığı raporuna (2022) göre, ihtiyaç duyulan uyum finansmanının 2030 yılına kadar yılda 340 milyar dolara kadar çıkacağı tahmin edildi.

Rapor, uyum ihtiyaçlarının 2050 yılına kadar ise 315 milyar ila 565 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyor.

IFAD Başkanı Alvaro Lario raporla ilgili açıklamasında şunları kaydetti: “Birçok kırsal topluluğun başka seçeneği yok, şimdi uyum sağlamaları veya gelecekte ciddi gıda güvensizliği riskine girmeleri gerekiyor. Kırsal kesimdeki insanların uyum sağlamalarına, hayatta kalmalarına ve topluluklarını korumalarına yardımcı olacak pencere hızla daralıyorken bugün hareket etmeliyiz ve hemen yanıt vermek ortak sorumluluğumuzdur."

Küresel liderlere, uyum için en az iki kat finansman sağlama taahhüdünü yerine getirmeye çağıran IFAD Başkanı Alvaro Lario, "Ayrıca onları küçük ölçekli çiftçilerin ihtiyaçları ile mevcut finansman arasındaki büyüyen uçurumu kapatmak için önemli çabalar göstermeye çağırıyorum.” dedi.

Rapor ayrıca, sıcak hava dalgalarının, kuraklığın ve bu yaz Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan orman yangınlarına da dikkat çekerken daha zengin ülkelerin kendi iklim değişikliğine uyum ihtiyaçları olduğunu kaydediyor.

IFAD'IN ROLÜ

On yıldan fazla bir süredir küçük ölçekli çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için yatırım yapan IFAD, Haziran 2021'de ilk BM Fonu ve Dünya Bankası Grubu dışında sermaye piyasalarına giren tek BM kuruluşu olan ilk Sürdürülebilir Kalkınma tahvillerini çıkarmıştı. 2019-2021 yılları arasında IFAD, çoğu düzenli programlama ve küçük ölçekli çiftçiler için milyonlarca dolarlık bir iklim uyum fonu olan ASAP+ aracılığıyla uyum faaliyetleri için 1,2 milyar ABD doları tutarında iklim finansmanı taahhüt etti.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ÜRETİCİLER KÜRESEL ISINMANIN GENEL ETKİLERİNDEN ORANTISIZ ETKİLENDİLER

Küresel gıda güvenliği için elzem olan küçük ölçekli üreticiler dünya genelindeki gıdanın üçte birini üretmelerine rağmen, iklim finansmanının yalnızca yüzde 1,7'sini alıyorlar. Gelişmekte olan ülkelerin kırsal alanlarında yaşayan 3 milyar insanın çoğu, gıda ve geçim kaynakları için küçük ölçekli çiftçiliğiyle geçimini sağlıyorlarken, son dönemde artan aşırı hava olaylarından ve küresel ısınmanın genel etkilerinden orantısız bir şekilde etkilendiler.

2021'de, kısmen iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri nedeniyle 828 milyon kadar insan açlık çekti. Afrika Boynuzu'nda, bölgenin son 40 yılın en kötü kuraklığından en az 36 milyon insan etkileniyor. Somali'de iki bölge kıtlık riskiyle karşı karşıya. Pakistan'da, selin yıkıcı etkisi, tarım ve hayvancılık sektöründe 3,7 milyar ABD doları olarak tahmin edilen hasar ve kayıplarla birlikte, önümüzdeki aylarda gıda sorunun zirveye ulaşması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN