Küresel piyasalar, İran ile ABD-İsrail hattındaki çatışmaların beşinci haftasına girmesi ve petrol fiyatlarındaki sert yükselişin ekonomik büyüme üzerindeki baskısıyla sarsılıyor. Haftanın ilk işlem gününde dünya borsalarında negatif bir seyir hakimken, Borsa İstanbul güne sınırlı da olsa artıda başlamayı başardı.
AÇILIŞ RAKAMLARI VE SEKTÖREL AYRIŞMA
Cuma gününü %0,23 değer kaybıyla 12.698 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, yeni güne %0,09 oranında (11,10 puan) artışla 12.709,29 puandan merhaba dedi.
Küresel petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle Kimya, Petrol ve Plastik endeksi %1,24 değer kazanarak günün en çok yükselen sektörü oldu.
Bankacılık endeksi %0,21, Holding endeksi ise %0,09 oranında sınırlı gerileme kaydetti. En çok değer kaybeden sektör ise %0,65 ile Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı oldu.
KÜRESEL RİSK ALGISI: "SAVAŞIN SONU GÖRÜNMÜYOR"
Piyasalardaki ana baskı unsuru, Orta Doğu’daki çatışmaların kalıcı bir ateşkes yerine genişleme eğilimi göstermesi olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta kısa süreliğine canlanan barış ümitlerinin yerini yeniden artan gerginliğe bırakması, risk iştahını baltalıyor. Enerji maliyetlerinin yüksek seyretmeye devam edeceği öngörüsü, küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ederken yatırımcıları temkinli kalmaya zorluyor.
AJANDADA KRİTİK BAŞLIKLAR: POWELL VE EKONOMİK GÜVEN
Analistler, haftanın geri kalanında piyasaların yönünü tayin edecek kritik makroekonomik verileri işaret ediyor:
Yurt İçi: Bugün açıklanacak olan Ekonomik Güven Endeksi, yerel piyasadaki iyimserliğin sürdürülebilirliğini test edecek.
Yurt Dışı: Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları, Almanya enflasyon verileri ve Avro Bölgesi tüketici güven endeksi radarın merkezinde yer alıyor.
