Brüt takas nedir, hisseleri nasıl etkiler? Borsa terimleri ve açıklamaları

Brüt takas nedir, hisseleri nasıl etkiler? Borsa terimleri ve açıklamaları

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen bazı durumlar üzerinden hisse senetleri takas işlemi gerçekleşir. Son dönemlerde borsada yatırımcıların artış göstermesiyle beraber farklı terimler üretilmeye başlandı. Sıklıkla duyulan brüt takas ise internet üzerinden araştırılmaya başlandı. Brüt takas nedir, hisseyi nasıl etkiler? İşte detaylar...

Borsa terimleri gün geçtikçe farklılık gösterirken bazı terimler ilk kez duyulmaktadır. Borsada para ve paraya benzer mallar sıklıkla alınıp ve satılır. Yatırımcılar ise güvenli bir yer arayışında olmaktadır. Brüt takas ise borsada sıklıkla yapılan ve duyulan bir terimdir. Peki borsa terimleri nelerdir? Brüt takas nedir? işte detaylar haberimizde yer almaktadır

BRÜT TAKAS HİSSEYİ NASIL ETKİLER?

SPK tarafından alınan hisse senetleri brüt takasının başlamasıyla beraber öncesinde satışın internet işlemlere kapatılması gerekir. hisse üzerinden işlem yapılmasıyla yatırıcıların aracı kurumlarda ya da yüz yüze görüşme gerekir. Brüt takas uygulamasına giriş yapılırken hisse alım yapılmasında hissenin miktarı nakit olarak hesaplanır ve ödemesi yalnızca nakit olarak kabul edilir.

BRÜT TAKAS NE ZAMAN HESABA GEÇER?

Alış emirlerinin ardından satış emirleriyle beraber satış tutarları borsa üzerinde işleme koyulur. Gerçekleşen işlem sonrasında 2 iş günü içinde yatırım hesaplarına geçiş yapılır. Borsa da tamamlanan takas sonrasında yatırımcılar aldıkları ve sattıkları hisse senetlerinin tümün 2 gün içerisinde yetkilerini üzerine alır ve T+2 işlemi olarak hesaplarda yer alır.

Brüt takas nedir

HİSSE BRÜT TAKASA GİDERSE NE OLUR?

Alım satım yapılırken gerçekleşen brüt takas işlemleri bazı kısıtlamaları da beraberinde getirmektedir. Brüt takasta bulunan hisseler günlük satım işlemleri için uygun görülmez. Kredi yasağı olduğundan yalnız nakit destek verilir ve hacminin düşeceğinden fiyatlarda gerileme olması mümkündür.

BORSA TERİMLERİ

-Kar Payı: Pay hakkı.

-Kar Marjı: Şirketlerin mevcut mali durumunu gösterir.

-İlk Halka Arz: Özel şirketlerin hisse satışı.

-Portföy: Fonlar, para ve para yerine geçen varlıkların bütünü.

-Açığa Satış: Kar elde amacı güdülmektedir. Borsada yer alan kişinin hisse senedi olmamasına rağmen yaptığı satışa verilen isim.

-Broker: Bir yere bağlı olmayan kişi veya şirkete denir. Bağımsız bir şekilde borsayı yürütür.

-Dealer: Hisse senedi satan kişi.

-Endeks: Popüler borsa verilerinin belirlenmesi.

-Hisse Senedi: Sahip olunan payı belirten evrak.

-Limit Emri: Fiyat sınırı.

-Birincil Piyasa: Alıcı ve satıcının bir araya geldiği birim.

-İkincil Piyasa: Birincil piyasada bulunan varlıkların satıldığı yer.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN