Bu detayı kimse bilmiyor! Sıfır otomobil almak yerine kiralayın o kadar ucuza geliyor ki...

Bu detayı kimse bilmiyor! Sıfır otomobil almak yerine kiralayın o kadar ucuza geliyor ki...

Bu detayı daha önce kimse bilmiyordu! Sıfır otomobil almak yerine kiralayın! Otomotiv uzmanından tavsiye: Daha ucuza geliyor...

TUNACAN ATALAY

Otomotiv uzmanı gazeteci Emre Özpeynirci'nin sosyal medya paylaşımında vurguladığı gibi, Türkiye'de sıfır otomobil fiyatları ve taşıt kredisi maliyetleri göz önüne alındığında, kiralamak çok daha cazip hale geliyor. Avrupa'nın en pahalı otomobilleri ülkemizde satılırken, kiralama fiyatları Avrupa'ya göre oldukça uygun.

Türkiye’de küçük sınıfta (B) manuel şanzımanlı yeni bir otomobilin fiyatı, yüksek vergiler nedeniyle yaklaşık 1 milyon TL'ye ulaşıyor. Vergi oranlarının %116’yı bulması, taşıt kredisi koşulları ve kredi maliyetlerinin yüksek olması, sıfır otomobil satın almak isteyenler için oldukça büyük bir mali yük anlamına geliyor.

KREDİ KOŞULLARI VE MALİYETLER

2022'de araç kiralama fiyatları ne kadar? | ENUYGUN

Özpeynirci, otomobil almak isteyen bir kişinin maksimum %30’luk taşıt kredisi kullanabildiğine dikkat çekiyor. Bu durumda, 1 milyon TL’lik bir otomobilin satın alınması için 700 bin TL peşin ödenmesi ve 24 ay vadeli 300 bin TL kredi çekilmesi gerekiyor. Aylık ödemeleri yaklaşık 23-25 bin TL arasında değişen bu kredi, toplamda 24 ay sonunda 550 bin TL gibi bir maliyete ulaşıyor. Bu şekilde, 1 milyon TL değerindeki otomobilin nihai maliyeti yaklaşık 1 milyon 250 bin TL’ye çıkıyor.

KİRALAMANIN AVANTAJLARI

Operasyonel araç kiralama sektörü yeniden eski günlerine döndü

Öte yandan, aynı otomobilin günlük kiralama ücreti yaklaşık 1100 TL (31 Euro), aylık kira bedeli ise 34 bin TL civarında. Avrupa'da günlük kiralama ücretleri 90-100 Euro'dan başlarken, Türkiye’de bu oranların çok daha altında olması dikkat çekiyor. Uzun dönem kiralamada ise maliyetler daha da düşüyor.

Emre Özpeynirci, sosyal medya paylaşımında, "Bu kredi koşulları ve maliyetlerle peşin parası olan ya da olmayan için kiralamak daha cazip görünüyor," diyerek sıfır otomobil almak yerine kiralamanın cazibesini vurguluyor. Özellikle mevcut taşıt kredisi düzenlemeleri ve otomobil fiyatlarındaki yüksek vergiler, sıfır araç sahibi olmayı oldukça zorlaştırırken, kiralamak cazip bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN