Kripto parada neler oluyor? İşte yasakların nedenleri...

Kripto parada neler oluyor?  İşte yasakların nedenleri...

Kripto paralarla ilgili ülkelerin aldığı kritik kararlar Bitcoin'in sert dalgalanmasına neden oluyor. Çin , ABD ve İran'ın kripto para ve madenciliği ile ilgili aldığı kararlar geçen hafta piyasaların dalgalanmasına sebep oldu. Peki hangi ülke kripto para ile ilgili ne karar aldı? İşte piyasalarda sert dalgalanmalara neden olan görünen kararlar ve perde arkası...

Mayıs ayının ilk haftası başlayan kripto para yasakları geçen haftada devam etti. Gelen son yasaklardan sonra 31 bin dolara kadar gerileyen Bitcoin tepki alımları ile 40.487 dolara kadar tırmandı. Fakat devamını getiremedi. Uzmanlar kripto parada yükselişe geçmenin anlık açıklamalarla olacağını aktarırken artık bir kripto para piyasasının varlığının kabul edilmesi gerektiğini de belirttiler.

Ülkelerden peş peşe açıklamalar geliyor. Son olarak Güney Kore ve Japonya'da kripto para düzenlemeleri ile ilgili açıklama yaptı.

Görünen o ki kripto paralar ülkelerin kısıtlamalarına bağlı olarak dalgalı seyrini sürdürecek. Peki ülkeler neden kripto parayı yasaklıyor ve ya kısıtlama yapıyor? İşte son yasaklar ve yasakların perde arkasındaki gelişmelerin detayları...

kripto-para-cin.jpg

ÇİN KENDİ DİJİTAL PARASINI ÇIKARMAK İÇİN YASAKLADI

Kendi dijital yuan’ını çıkarmaya hazırlanan Çin, kripto paralara savaş açtı. İlk olarak Çin’in yerel finans kurumları ve ödeme sistemlerinin kripto para hizmeti vermesini yasakladı. Çin şimdi de kripto para madenciliğini yasaklıyor.

21 Mayıs'ta Çin Başbakan Yardımcısı Liu He Çin’in, “Finansal riskleri kontrol edip önleyeceğiz” dedi. Çin Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi de Çin Bitcoin madenciliği ve ticaret faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Bu açıklamadan sonra kripto para piyasasında adeta yer yerinden oynadı.
Bu kararın hemen ardından Bir diğer kripto para birimi Ethereum’da haftalık kayıp yüzde 15’e çıktı.

Çin, son olarak 18 Mayıs tarihinde finans kurumlarının ve ödeme sistemlerinin kripto para birimleri üzerinden hizmet vermesini yasakladığını duyurmuştu. Bu karardan hemen sonra çarşamba günü Bitcoin’de değer kaybı günde yüzde 12’yi geçerken, şubat ayından bu yana ilk kez 40 bin dolar seviyesinin altı görüldü.

Çin’deki Ulusal İnternet Finansman Birliği, Bankacılık Birliği, Ödeme ve Takas Platformu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, “Son dönemde kripto para birimleri çok sert şekilde yükselirken ve düşerken, spekülatif kripto işlemleri artış gösterdi. Bu insanların varlık güvenliklerini ihlal ediyor, ekonomik ve finansal düzeni ciddi şekilde aksatıyor.” ifadeleri yer almıştı.

kripto-para-cin-yasak.jpg

ÇİN'DE KRİPTO PARA YASAL MI?

Çin kripto parayı yasal bir para olarak kabul etmiyor ve bankacılık sistemi kripto parayı ya da bağlantılı hizmetleri kabul etmiyordu. Hükümet 2013’te Bitcoin’i sanal bir mal olarak tanımlayarak bireylerin serbestçe çevrimiçi ticarete katılabilmelerine izin verildiğini duyurdu. Ancak mali düzenleyiciler bankaların ve ödeme şirketlerinin Bitcoin bağlantılı hizmet vermesini yasakladı.

Eylül 2017'de bu yana yatırımcıları korumak ve mali riskleri azaltmak adına ICO (Initial Coin Offerings) yani dijital para arzına da yasak getirdi. ICO kuralları ayrıca kripto ticaret platformlarının yasal parayı kripto paraya çevirmesine ya da kripto parayı yasal paraya dönüştürmesine de yasak getirdi.

Kısıtlamalar birçok ticaret platformunun kapanmasına ve ülke dışına kaymasına yol açtı. ICO kurallarının mali kurumları ve ödeme şirketlerini hesap açma, kayıt, ticaret, takas ve ödeme hizmetleri vermekten alı koyduğu için resmi verilere göre Temmuz 2018'de 88 sanal döviz ticaret platformu ve 85 ICO platformu piyasadan çekildi.

kripto-paralar-cin.jpg

ABD DENETİMİ SIKLAŞTIRDI

Hazine Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Amerikan Aileler Planı için hazırlanan vergi uyumluluğu planına ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, piyasa değeri 2 trilyon dolara çıkan kripto paraların endişe oluşturduğu aktarıldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bankanın, dijital ödemeler hakkındaki mevcut düşüncesini özetleyen ve dijital para biriminin faydaları ve risklerine odaklanan bir raporu bu yaz yayımlayacağını bildirdi.

Kripto para birimlerinin değer dalgalanmaları göz önüne alındığında bugüne kadar ödeme yapmanın uygun bir yolu olarak hizmet etmediğini belirten Powell, ancak doların veya başka bir para biriminin değerine bağlı sabit coinler (stablecoin) ile ödeme yapmanın yeni bir yolu olarak ortaya çıktığını aktardı.

KARARIN ALTINDAN VERGİ DÜZENLEMESİ ÇIKTI

ABD Hazine Bakanlığı’nın vergi uyumluluğu planında, vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmek amacıyla 10 bin doların üzerindeki kripto para transferlerinin ABD Vergi Dairesi’ne (IRS) bildirilmesi talebi yer aldı.

kripto-para.jpg

İRAN'DAN 4 AYLIK YASAK

İran kendisine uygulanan uluslararası ambargoyu kripto paradan elde ettiği gelirle delerken İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın Bitcoin gibi kripto para birimlerinin enerji yoğun madenciliğini birçok şehirde büyük elektrik kesintilerinin yaşanması nedeniyle yaklaşık 4 aylığına yasakladığını açıkladı.
Ruhani %85’i lisanssız olan İran’daki kripto para madenciliği faaliyetlerinin her gün şebekeden 2 bin MW'dan fazla elektrik tükettiğini kaydetti.

İRAN'IN YASAKLAMA NEDENİ: ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Ruhani, elektrik kesintilerin ana sebebinin hidroelektrik enerji üretimini etkileyen kuraklık olduğunu da sözlerine ekledi.Küresel çaptaki kripto para madenciliği faaliyetlerinin yaklaşık %3,4'ünü gerçekleştiren İran, bu alanda altıncı sırada yer alıyor.

Öte yandan yaşanan elektrik kesintileri, gelecek ay yapılacak seçimler öncesinde halk tarafından yoğun biçimde eleştiriliyor.

bitcoin-kripto-para.jpg

JAPONYAYASAL DÜZENLEME DEDİ

Bitccoin, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, bir röportajda Bitcoin’in bir ödeme aracı olarak çok az kullanıldığını söyledi. Sabit coinlerin de yasal standartlara uyması gerektiğini belirten Kuroda, sabit coinlerin gelecekte makul bir ödeme aracı olabileceğini söyledi.

Açıklamalar sonrasında Bitcoin 36 bin dolara kadar düşüş kaydederken Ethereum da yüzde 8’den fazla düşüşle 2 bin 500 dolara geldi. Litecoin yüzde 9’a yakın değer kaybederek 175 dolara düşerken XRP 0,88 cente geriledi. Bloomberg Galaxy Kripto Para Endeksi ise gün içerisinde yüzde 8,6 düştü.

kripto.jpg

GÜNEY KORE'DEN KRİPTO PARALARA VERGİ

Güney Kore de kripto para işletmeleriyle ilgili önlemlerin artırılacağını ve böylece işlem şeffaflığının artırılacağını duyurdu.

Kripto paraların bir finansal ürün ya da para birimi olarak tanınamayacağını vurgulayan Güney Kore hükümeti, kripto para işlemlerinden kazanılan gelirin Mayıs 2023’ten itibaren vergilendirileceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN