Çalışanlara dev destek ödemesi! 4.000 TL ödeme yapılacak! Hem de gelir testine gerek yok

Çalışanlara dev destek ödemesi! 4.000 TL ödeme yapılacak! Hem de gelir testine gerek yok

Salgın sürecinde 6.9 milyon çalışan kişi için ödenen 50.7 milyar TL'lik kısa çalışma ödeneği deprem bölgesindeki vatandaşlar içinde umut ışığı oldu. 60 milyar TL üzerinde harcama yapılan işsizlik sigortası fonu aracılığıyla deprezede vatandaşların da elinden tutuldu. İşte 11 ilde yapılacak dev destek hakkında merak edilenler…

SGK verileri kapsamında deprem bölgesi olarak kabul edilen 11 şehirde 2022 yılı sonu itibariyle 3.2 milyon sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bu çalışanlardan yaklaşık 494.000 tanesi memur olarak belirtilirken 437.000 esnaf ve tarımda kendi hesabına çalışan vatandaşlar bulunuyor. Bir veya daha fazla işverene hizmet akdi ile çalışan sigortalı sayısı ise 2.3 milyon olarak belirtildi. Stajyer kursiyer çırak gibi bir ayda 10 günden az çalışanlar hariç uzun vadeli sigortalı çalışanlar ise 1 milyon 880 bin olarak açıklandı. İşte 11 ilde yapılacak dev destek hakkında merak edilenler…

TESTE GEREK KALMIYOR

Depremde etkilenen 11 şehirde birçok üretim tesisi yer alırken olağanüstü hal süresi de 22 Mayıs tarihinde sona erecek. Olağanüstü hal süresi için 3 aylık uzatma yetkisi beklenirken bölgede yapılan iş başvuruları ise İŞKUR tarafından değerlendiriliyor. Kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulunan vatandaşlar uygunluk tespitine gerek kalmadan ödemelerden yararlanabiliyor.

paralar-2.jpg
Kısa çalışma ödeneğine depremden etkilenen ve haftalık çalışma sürelerini geçici olarak azaltan faaliyetlerini tamamen veya kısmen durduran tüm işverenlerin başvuruda bulunabileceği belirtildi. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak çalışanların son 4 ay içerisinde çalışıyor olması ve en az 600 gün işsizlik sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulunan çalışan kişinin ise herhangi bir sınırı bulunmuyor. İşverenler kısa çalışma ödeneği için tüm çalışanlar adına başvuruda bulunabilir. Kısa çalışma ödeneği kapsamında çalışan asgari ücretli ise son 12 aylık asgari ücret ödemelerine bakılmaktadır.

para-para.jpg


SAĞLIK GİDERİ KARŞILANACAK

Kısa çalışma ödeneği veya işsizlik maaşından yararlanmayan kişiler ile birlikte ücretsiz izne çıkarılan ya da işten çıkartılanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmektedir. Nakdi ücret desteği günlük 133,44 TL olarak aylık ise 4.000 TL şeklinde hesaplara yatırılıyor.
Deprem bölgesinde alınan sağlık hizmetlerinden ise SGK sorumlu tutuldu. Bölgede yapılan harcamaların tamamı kurum bütçesinden karşılanırken illerde yaşayan ancak sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların genel sağlık sigortasının da devlet tarafından karşılanacağı belirtildi.

para-almak-1.jpg

ŞUBAT AYI İŞSİZLİK VERİLERİ AÇIKLANDI

TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı işsizlik verileri kapsamında yılın 2. ayında mevsim etkisinden arındırılan işsizlik oranının %10 olarak verilere yansıdığı duyuruldu.
Şubat ayı içerisinde Hanehalkı İşgücü Araştırması anket uygulamaları ile birlikte deprem felaketinden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye illerinde araştırmalar tamamlandı. Bu şehirlerdeki örnekhane sayısının örneklem içerisindeki Payı ise %7,8 olarak açıklandı. Şubat ayı içerisinde bir önceki aya göre istihdam edilenlerin sayısı ise 361.000 azalarak 1 milyon 460 bin olarak görüldü. Veriler kapsamında istihdam oranı ise 0.6 puan azalarak %48,2'ye geriledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN