Çanakkale Köprüsü araç geçiş ücretleri ne kadar olacak? İşte tek sefer geçişin ücreti ve üzerindeki sembollerin anlamı

Çanakkale Köprüsü araç geçiş ücretleri ne kadar olacak? İşte tek sefer geçişin ücreti ve üzerindeki sembollerin anlamı

Çanakkale köprüsü Cumhurbaşknı Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Çanakkale Köprüsü'nün teknik özellikleri, köprüden geçiş ücretinin kaç lira olduğu belli oldu. Yapılan son dakika açıklamasına göre köprü geçiş ücreti euro üzerinden hesaplanacak. Açıklanan rakam Türkiye'nin gündemine oturdu. Çannakkale Köprüsü geçiş ücretini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı.

Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık ve 770'er metre yan açıklıkları ile 3 bin 563 metre uzunluğunda. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu da 4 bin 608 metreye ulaşıyor.

anakkale-koprusu-gece-3.jpg

Çanakkale Köprüsü dünyada bu kadar uzun orta açıklıklı ikiz tabliyeli tasarlanan ilk köprü olarak tarihe geçti. Çanakkale Köprüsü 318 metre kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle deniz seviyesinden 334 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulelere sahip asma köprüsü oldu.

anakkale-koprusu-2.jpg

KÖPRÜDEKİ SEMBOLLER NE ANLAMA GELİYOR?

1915 Çanakkale Köprüsü Türkiye tarihi açısında anlamı olan pek çok sembolü üzerinde taşıyor. 2 bin 23 metre orta açıklık, Cumhuriyet'imizin 100. yılı olan 2023'e atıf. 318 metrelik çelik kuleleri, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'ne işaret. 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürleri, top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayan Seyit Onbaşı'ya saygı, ve selam anlamı taşıyor. Kırmızı-beyaz renkli kuleler, Türk bayrağını işaret ediyor. Çanakkale Köprüsü 4 yıllık yapım süresi boyunca 30 bin kişinin emeğiyle yapıldı. Köprü yapımında 6 bin personel ve 740 iş makinesi çalıştı.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ARAÇ GEÇİŞ FİYATI GÜNDEM OLDU

1915 Çanakkale köprüsünün araç geçiş garanti ücreti 15 euro oldu. Bugünkü kurla garanti geçiş ücreti araç başına 200 lira ediyor. Fiyatın açıklanmasıyla birlikte köprüden araçla geçmek mi daha hesaplı yoksa eski usül feribotla geçmek mi daha hesaplı kıyaslaması yapıldı.

Yap işlet devret modeliyle yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti merakla beklenirken araç geçiş garantisi ücreti tartışma çıkardı. 16 yıl 2 ay 12 gün köprüyü işletecek olan ‘Daelim–Limak–SK–Yapı Merkezi Ortak Girişimi’ne günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi. Araç başına da garanti ücreti 15 euro + KDV oldu. Sözleşmede belirlenen bu ücret Euro bölgesi enflasyonuna göre güncellendiği 2022 için 15 euro yani 200 lira olacak.

Buna göre köprünün yıllık garanti ücreti yaklaşık 380 milyon euro, işletme süreci boyunca verilecek toplam devlet garantisi miktarı ise yaklaşık 6 milyar euro oldu.

anakkale-koprusu-gece.jpg

FERİBOT ÜCRETLERİ NE KADAR?

Çanakkale Boğazı'nda feribot ile karşıya geçmek Ecebat, Kilitbahir ve Gelibolu - Lapseki hattında farklı tarifelerde. Çanakkale - Ecebat arası Otomobil 107.00 TL, kamyonet 115 lira, minibüs 90.95 TL, otobüs 310 lira, tır 580 lira, tek kişi yolcu 6.50 TL.

GELİBOLU LAPSEKİ FERİBOT ÜCRETLERİ

Yolcu 6.5 lira, karavan 125 lira, otomobil ve minibüs 107 lira, otobüs 310, kamyon 160 ve tır 580 lira.

Çanakkale - Kilitbahir feribot ücretleri : Yolcu 5 lira, karavan 125 lira, otomobil 95 lira ve minibüs 107 lira, otobüs 310, kamyon 160 ve tır 580 lira.

anakkale-koprusu-1.jpg

ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİ NEDİR?

Osmangazi Köprüsü ve İstanbul havalimanı başta olmak üzere Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarda sıkça kullanılan bu yöntemde şirketler genellikle devletle yaptıkları sözleşmelerde kullanıcı garantisi alıyor. Örneğin havalimanlarının yapımını üstlenen şirketler yolcu garantisi, otoyol ve köprü yapımını üstlenen şirketler ise geçiş garantisi alıyor. Ayrıca geçiş ücretlerinin yüksek olması durumunda devlet garanti ettiği geçiş ücretinin geri kalanını da şirketlere ödüyor.

anakkale-koprusu-gecis-ucreti.jpg

YAP İŞLET DEVRET FORMÜLÜ NEDİR?

Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinde bir kamu altyapı yatırımı veya hizmetinin finansmanının özel bir şirket tarafından karşılanması öngörülüyor. Bu modelde yatırımın maliyetini karşılayan şirket, kamu tarafından belirlenen bir süre içinde maliyetini üstlendiği projenin işletilmesini de üstleniyor. Şirket bu süre içinde ürettiği hizmeti tarafların karşılıklı saptadıkları bir tarife uyarınca kamu kuruluşlarına satıyor. Belirlenen sürenin sonunda ise şirket işletmekte olduğu tesisleri bakımı yapılmış, eksiksiz ve işler bir şekilde ilgili kamu kuruluşuna devrediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN