Çiftçinin emekleri çöp oldu, satıcının cebi doldu! Üretici ve satıcı arasındaki fiyat farkı yüzde 450'ye ulaştı

Çiftçinin emekleri çöp oldu, satıcının cebi doldu! Üretici ve satıcı arasındaki fiyat farkı yüzde 450'ye ulaştı

Üreticilerin bin bir emek vererek yetiştirdiği ürünlere biçilen fiyatlar, üretici maliyetinin altında kalmasına neden oldu. Hal böyle olunca üreticinin emeği de resmen çöpe gitti. İşte, üretici ve market arasındaki fiyat farkı...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında üretici ile market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 450'yle elma olduğunu aktardı. Elmayı yüzde 437'yle takip eden ürün ise kuru üzüm oldu.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada Ağustos ayında üreticiyle market arasındaki fiyat farkına, bu değişimlerin nedenlerine ve belirlenen mısır fiyatına üreticilerin tepkisine, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlere değindi.

c-h-1-1-001.jpg

EN BÜYÜK FARK ELMA, ÜZÜM, SOĞAN...

Bayraktar, Ağustos ayında üretici ile market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 450'yle elmada olduğunu söyledi. Elmadaki farkı yüzde 437,8'le kuru üzüm, yüzde 325,6'yla havuç, yüzde 312'yle kuru soğan, yüzde 218,6'yla kuru incir ve yüzde 200,6'yla maydanoz takip etti.

Bayraktar; elmanın 5.5, kuru üzümün 5.4, havucun 4.3, kuru soğanın 4.1, kuru incirin 3.2, maydanozun da 3 kat fazlaya satıldığına dikkat çekerek, "Üreticide 5 lira olan elma 27 lira 50 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 134 lira 46 kuruşa, 6 lira olan havuç 25 lira 54 kuruşa, 3 lira 70 kuruş olan kuru soğan 15 lira 24 kuruşa, 55 lira olan kuru incir 175 lira 22 kuruşa, 3 lira 63 kuruş olan maydanoz 10 lira 91 kuruşa markette satılıyor." dedi.

c-h-1-2-001.jpg

Ağustos ayında marketlerde 37 ürünün 28'inin fiyatının arttığını, 9'unun ise fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Bayraktar, "Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 45,9 ile kuru üzüm oldu. Kuru üzümdeki fiyat artışını yüzde 37,3 ile maydanoz, yüzde 27 ile yeşil fasulye, yüzde 24,6 ile kuru kayısı takip etti. Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 20,1 ile havuç oldu. Havuçtaki fiyat düşüşünü yüzde 17,1 ile kuru soğan, yüzde 14 ile sivri biber, yüzde 13,3 ile salatalık izledi." sözlerine yer verdi.

ÜRETİCİDE EN FAZLA FİYAT DÜŞÜŞÜ SOĞANDA OLDU

Üreticinin en fazla düşüşü yüzde 43,1'le soğanda yaşadığını belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

c-h-1-3-001.jpg

"Bunu yüzde 40 ile havuç, yüzde 15,6 ile sivri biber, yüzde 9,8 ile kabak izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 47,1 ile domateste görüldü. Domatesteki fiyat artışını yüzde 41,5 ile yeşil soğan, yüzde 36,3 ile maydanoz, yüzde 31,2 ile marul, yüzde 28,3 ile yeşil fasulye takip etti.

Kuru soğan ihracatındaki kısıtlama ve arzdaki artış, kuru soğan fiyatlarında gerilemeye sebep oldu. Havuçta yazlık ürün hasadının yoğunlaşması ile yaz aylarında görülen talepteki azalma fiyatların düşmesine neden oldu. Sivri biber, kabak ve patlıcandaki fiyat düşüşü bu ürünlerde arzın artmasından kaynaklandı. Domateste dış talep ve özellikle kışlık kullanım için tüketicinin artan talebi etkili oldu. Fasulye, yeşil soğan, maydanoz ve marulda arz talebi karşılamadı. Fındık fiyatı, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım fiyatı açıklamasından sonra yükseldi. Limondaki fiyat artışı, erkenci limon çeşidinin hasadının başlamamış olmasıyla arzda görülen azalmadan kaynaklandı. Patateste de yine arzdaki azalma fiyatları yükseltti. Antep fıstığında yok yılı olması yeni ürünün hasadıyla birlikte fiyatı artırdı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN