Gece yarısında çiğ süt üreticisine destek müjdesi geldi. Üreticileri yakından ilgilendiren 2/25-2026 dönemi ödeme esasları Resmi Gazete’de yayınlandı. İşte detayları…
ESMAGÜL KOÇAK
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt üreticilerini desteklemek ve süt piyasasının düzenlenmesine katkı sağlamak amacıyla yeni bir tebliğ yayımladı. Resmi Gazete'de yayımlanan "Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2024/53)" ile 2025-2026 döneminde yapılacak çiğ süt destekleme ödemelerinin usul ve esasları belirlendi.
AMAÇ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAMAK
Tebliğ, çiğ süt üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak, üretimi ve kaliteyi artırmak, üretim planlamasına katkı sağlamak ve uygulanan hayvancılık politikalarının etkinliğini artırmak gibi amaçları taşıyor.
DESTEKLEME ESASLARI
Yeni tebliğ ile üreticilere çeşitli kriterlere göre temel destek ödemeleri yapılacak. Üretmiş olduğu çiğ sütü, süt işleme tesislerine sözleşme ile satış belgesi karşılığında satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemine (BSKS) aylık olarak kaydettiren üreticilere temel destek ödenecek.
KATSAYILARLA İLAVE DESTEKLER
Temel destek şartlarını sağlayan üreticilere, aşağıda belirtilen katsayıların temel destek tutarı ile çarpımından elde edilen tutar ilave edilerek ödeme yapılacak:
Aile işletmelerine ilave 0,3 katsayı
Kadın veya genç çiftçilere ilave 0,3 katsayı
Süt havzası illerinde üretime ilave 0,4 katsayı
Manda, koyun, keçi sütüne ilave 0,8 katsayı
Soğutulmuş çiğ süt satışına ilave 2 katsayı
Birinci derece tarımsal amaçlı örgütler üzerinden pazarlanan süte ilave katsayılar
Hastalıktan ari işletmeler veya AB onaylı işletmelerde üretime ilave 3 katsayı
PİYASAYI DÜZENLEME UYGULAMASI
Üretmiş olduğu çiğ sütü, süt piyasasının düzenlenmesi uygulaması kapsamında, tarımsal amaçlı örgütler aracılığı ile süt ürününe çevirterek Et ve Süt Kurumu (ESK)’ye satan üreticiler de desteklemeden yararlandırılacak.
BAŞVURU ŞARTLARI VE BELGELER
Çiğ süt desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin BSKS'ye kayıtlı olmaları, satış belgeleri ve sözleşmeleri ile başvuru yapmaları gerekiyor. Ayrıca işletme ve hayvanların TARSİM ve TÜRKVET'te kayıtlı olması da şart koşuluyor.
YÜRÜRLÜK TARİHİ
Bu Tebliğ, 1/1/2025 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanı, Tebliğ hükümlerini yürütmekle görevli.