Çikolata krizi bitti! Kakao fiyatlarında sert düşüş! Çikolata fiyatları dibe çakılacak

Çikolata krizi bitti! Kakao fiyatlarında sert düşüş! Çikolata fiyatları dibe çakılacak

Kakao fiyatlarındaki artış hem üreticileri hem tüketicileri tedirgin ederken yeni haber herkesin yüzünü güldürdü. Kakao fiyatlarındaki sert düşüş çikolata fiyatlarını da dibe çekiyor. İşte tüm detaylar…

Kakao fiyatlarındaki arz endişesinin azalması ile birlikte kakao fiyatları da tüm zamanların en hızlı düşüşünü yakaladı. Emtia piyasasında bu yıl sert dalgalanmalar dikkat çekerken yılbaşından bu yana 3 katına çıkarak tarihi bir zirveye ulaşan kakaonun ton başına fiyatı 11.722 dolara ulaştı. Yeni haftada %24,4 oranında düşüş göstererek en hızlı düşüş rakamlarına ulaşan kakao hem üreticiyi hem tüketiciyi güldürdü. İşte tüm detaylar…

KAKAO FİYATLARI DERİNDEN SARSILDI

Kakaonun ton başına fiyatı 8000-10 bin dolar kadar gerilerken geçtiğimiz süreçte Fildişi Sahili ve Gana tarafından alınan kararlar da üretimi büyük ölçüde etkiledi. Kakao fiyat fabrikalarındaki tohum maliyetlerinin karşılanamaması üretimi kısma veya durdurma kararına neden olurken kakao fiyatları da rekor rakamlara ulaştı.

kakao-zam-1.jpg

Kakao arzında görülen sorunların ana nedeni uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmur gibi kötü hava koşulları gösterilirken bitki hastalıkları da mahsulleri büyük ölçüde zarara uğrattı. Kakao ağaçlarının ölmesine neden olan CSSVD virüsü, üretimi olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor.

ŞİRKETLER ALIMLARI ERTELİYOR

Nijerya'daki kakao ihracatının artmasının ardından kakaoda arıza ilişkin endişelerde azaldı. Yatırımcılara yapılan teminat tamamlama çağrıları ile birlikte kakao fiyatları da sert düşüş yaşadı. Rekor fiyatlar nedeniyle trader ve çikolata şirketleri gelecek sezon için kakao çekirdeği alımlarını da belirli bir süre erteledi.

cikolata.jpg

CİDDİ RAKAMLARA ULAŞTI

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, kakao fiyatlarının bir süredir yükselişte olduğunu söyledi. Bu durumun arkasındaki en büyük nedeni Batı Afrika'daki üretimde düşüş olduğunu işaret eden Ergezen, yağışların beklenenden fazla olması ve mevsim normallerinin üzerinde olmasının kakao ağaçlarında hastalığa neden olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN