Devlete borcu olan herkesi kapsıyor! Kritik 6 tarihe dikkat: Borçlar bir çırpıda silinecek!

Devlete borcu olan herkesi kapsıyor! Kritik 6 tarihe dikkat: Borçlar bir çırpıda silinecek!

Geçtiğimiz günlerde açıklanan yapılandırma yasası hakkında merak edilenler araştırılmaya devam ediyor. Bazı borçlar silinirken bazıları içinde taksit imkanı sunulmaktadır. Yasa kapsamında sağlanan avantajlar merak edilirken biz de detayları sizlerle paylaşıyoruz. İşte yapılandırma yasası hakkında merak edilen tüm detaylar…

Kamuya borcu bulunan vatandaşlar yapılandırma yasası ile derin bir oh çekiyor. Yapılandırma yasası kapsamında borcu bulunan vatandaşların borçları silinirken bazı borçlar içinde taksitlendirme imkanı sunuluyor. Yapılandırma ile birlikte sağlanan avantajlar için vatandaşların belirtilen tarihlere dikkat etmesi gerektiği vurgulanıyor. İşte yapılandırma yasası hakkında merak edilen tüm detaylar…

31 ARALIK 2022

Yapılandırma yasası için belirlenen tarihlerden biri 31 Aralık 2022 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tarihe kadar olan borçlar yapılandırma kapsamında yer alırken Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı daireler tahsil daireleri tarafından işlemler gerçekleştiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihinden önce olan ve 1 Ocak 2023 itibarıyla ödenmemiş ve tüm tahsil daireleri ile asli ve feri toplamı 2.000 TL ve altında olan borçların tahsilinden vazgeçilecek.

para.jpg

31 MAYIS 2023

31 Mayıs 2023 ise Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) dahil vergi ve prim borçları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol geçiş cezası bulunan vatandaşlar için önemli bir tarihtir. Bu borçlar için yapılandırma işleminin son tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirtildi.

30 HAZİRAN 2023

30 Haziran 2023 yapılandırılan borçları peşin olarak kapatmak ya da ilk taksiti ödemek için son tarih olarak karşımıza çıkıyor. Borçlarda bulunan gecikme zamları ve cezaları bu tarihe kadar silinecek. Esas borç ise ait olduğu döneme göre güncellenerek ödeme işlemi yapılacak.

1 Kasım 2016 tarihinden önce Yİ-ÜFE'deki aylık değişim oranları, 1 Kasım 2016'dan itibaren ise aylık yüzde 0.75 oranı esas alınarak hesaplama yapılacak. Yapılandırma kapsamında yer alan borçlar ise 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksit ile ödeme imkanı sunulacak.

paralarr.jpg
Bu kapsamda Yİ-ÜFE tutarı ile güncelleme kapsamında yer alan borç 12 eşit taksit ile 1,09, 18 eşit taksit ile 1,135, 24 eşit taksit ile 1,18, 36 eşit taksit ile 1,27, 48 eşit taksit ile 1,36 katsayısı ile çarpılarak hesaplama yapılacak. Bu tutarların taksit sayısı bölünerek aylık dönemler halinde taksit tutarları hesaplanacak. Yapılandırılan borcun peşin ödenmesi durumunda ise katsayı uygulaması yapılmayacak.


Faiz, gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Eğer borç idari para cezası ise aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.

31 TEMMUZ 2023

Hiçbir gelir testine girmeyen kişilerin de genel sağlık sigorta primleri için bu tarihe kadar başvuru yapması gerekiyor. Genel sağlık sigortası primleri test sonucu kapsamında ilk tescil başlangıç tarihi bu tarihten itibaren tahakkuk ettirilecek. Bu kapsamda teste girip hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin 3.336 TL'den az olması durumunda borçlar silinecek.

para-hibe-almak.jpg

31 AĞUSTOS 2023

Aralık 2022 ve öncesinde bulunan genel sağlık sigorta borçları için 31 Ağustos 2023 tarihine kadar gecikme zammı ve cezası ödenebilecek.

30 EYLÜL 2023

Araç muayenesini yaptırmayan kişilerde 30 Eylül 2023 tarihine kadar muayene yaptırma şartı ile birlikte geciktirilen her ay için kesri alınan %5 faiz yerine Yİ-ÜFE oranları kapsamında düzenlenen yayın tarihinden sonra aylık %0.75 oranı ile ödeme yapacak.

DEPREMZEDEYE DESTEKTE 31 TEMMUZ KRİTERİ

Yapılandırma yasası kapsamında depremzede vatandaşları da ilgilendiren eklemeler yapıldı. Bu destekler için 31 Temmuz 2023 önemli bir tarih olarak görülmektedir.

Yasa kapsamında depremden kendisi, eşi, çocuğu veya anne, babası etkilenen hizmet erbabının işverenler tarafından bu tarihe kadar mevcut ücret prim ikramiye gibi ödemelerine ilave olarak ayni yardımlar ile 50.000 TL'yi geçmeyen nakdi yardımların primi esas Kazancı dahil edilmeyeceği belirtildi. Bu yardımlar içinde gelir ve damga vergisi alınmayacak.

para-verilmesi.jpg

Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki ticari işletme şirket ve şubelerin deprem nedeniyle ticaret sicil müdürlüklerine gerçekleştirdikleri işlemler için 31 Temmuz'a kadar harç ve bu işlemlere bağlı olarak alınan ücret ile Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ücreti alınmayacak.


Mücbir sebep hali ilan edilen bölgelerdeki esnaf ve sanatkarların da ekonomik faaliyetlerinin devam ettirilmesi için katkı sağlanacağı belirtildi. Katkıda bulunmak için 31 Temmuz'a kadar Esnaf Sicil müdürlüklerine yapılacak tescil, terkin, tadil, sicil tasdikname işlemlerinden harç ile sicil gazetesi ilan ücreti alınmayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN