DİSK-AR: TÜİK verilerinde inanılmaz tuhaflık yaşanıyor

DİSK-AR: TÜİK verilerinde inanılmaz tuhaflık yaşanıyor

DİSK-AR, TÜİK'in bugün açıkladığı işsizlik verilerini değerlendirdi. İŞKUR'a başvuran 200 bin kişinin istatistiklerinde yer almadığına dikkat çeken DİSK-AR, Temmuz ayında sanayi ve hizmet sektöründe işsiz kalan 700 bin kişinin Ağustos ayında istihdama nasıl dahil olduğunu sorguladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK'in yayınladığı işgücü verilerinde 'dalgalanmalar ve tuhaflıklar' olduğunu söyledi.

DİSK-AR 'İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporunu' yayımladı. Raporda TÜİK'in çelişkili istatistiklerine dikkat çekti.

'BU KADAR ZIT GELİŞMELER OLAĞAN DEĞİL'

DİSK-AR olağan bulmadığı verileri şu şekilde sorguladı:

"Temmuz 2021’de 506 bin artan işsiz sayısının Ağustos 2021’de sadece 11 bin artması;

Temmuz 2021’de 287 bin azalan sanayi istihdamının Ağustos 2021’de 217 bin artması;

Temmuz 2021’de 454 bin artan hizmet sektörü istihdamının Ağustos 2021’de 341 bin azalması izahı zor bir dalgalanmadır. Bir ayda işgücü piyasalarında bu kadar zıt gelişmeler yaşanması olağan değil. TÜİK’in aylık hanehalkı işgücü verilerinden işgücü piyasasındaki gelişmelerin izlenmesi zorlaşmaktadır."

DİSK-AR, TÜİK verilerinde İŞKUR'a başvuran kayıtlı işsizlerin yer almadığına da dikkat çekti.

Yapılan değerlendirmede, "Kayıtlı İşsiz Sayısı İŞKUR’a göre 200 bin kişi arttı. TÜİK’e göre işsiz sayısındaki artış Sadece 11 bin. Geniş tanımlı işsiz sayısı 7,9 milyon" olduğu kaydedildi.

'TÜİK VE İŞSİZ SAYILARI ARASINDA UÇURUM VAR'

DİSK-AR raporunda, "TÜİK ve İŞKUR’un işsiz sayıları arasında uçurum var. İşsiz sayılmak için TÜİK tarafından kullanılan en önemli kriter aktif iş arama kanallarından birini kullanmaktır. İŞKUR en yaygın kullanılan iş arama kanalıdır. Ancak İŞKUR kanalını kullanan 200 bin işsizin 189 bini TÜİK verilerine yansımamıştır" ifadelerine yer verildi.

Rapordan özet bulgular şöyle:

Geniş tanımlı işsizlik yüzde 22

Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 29,3

Geniş tanımlı ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 10 puan!

Neredeyse her 3 genç kadından biri işsiz!

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN